Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
14. 10. 2021,
14.03

Osveženo pred

2 leti, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,30

4

Natisni članek

epidemija COVID-19 Rusija

Četrtek, 14. 10. 2021, 14.03

2 leti, 6 mesecev

V Rusiji rekordno število okužb in smrti

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,30

4

Moskva | Neodvisni strokovnjaki so ruske oblasti obtožili, da podcenjujejo resnost epidemije v Rusiji. | Foto Getty Images

Neodvisni strokovnjaki so ruske oblasti obtožili, da podcenjujejo resnost epidemije v Rusiji.

Foto: Getty Images

Iz Rusije so danes sporočili, da so v zadnjih 24 urah potrdili tako najvišje število novih okužb z novim koronavirusom kot tudi največ smrtnih primerov zaradi bolezni covid-19, pri čemer se cepljenje v državi izvaja počasi, uvedenih pa je bilo le malo omejitev, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

V Rusiji so po uradnih podatkih v zadnjem dnevu potrdili 31.299 novih okužb in 986 smrti zaradi covid-19, tako da je število smrti naraslo na 220.315, kar je največ v Evropi.

Kljub temu je po podatkih spletne strani Gogov, ki zbira podatke glede covid-19 iz vseh ruskih regij, v državi za zdaj v celoti cepljenih le 31 odstotkov Rusov.

Zaradi pomanjkanja strogih omejitev se je virus lahko razširil, čeprav so v številnih regijah za dostop do javnih prostorov ponovno uvedli potrdilo PCT, še poroča AFP.

Kremelj: Gospodarstvo mora delovati naprej

Kremelj kljub nizki stopnji precepljenosti v državi zavrača ponovno uvedbo strožjih omejitev za zajezitev okužb z novim koronavirusom in vztraja, da morajo oblasti zagotoviti, da "gospodarstvo še naprej deluje".

Tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov je v četrtek ponovno izključil možnost zapiranja države in dejal, da je treba "še naprej pojasnjevati ljudem, da se je treba cepiti".

Peskov je dejal tudi, da je ruski zdravstveni sistem pripravljen na povečanje števila covidnih bolnikov in ni preobremenjen. "Celotna zdravstvena infrastruktura je pripravljena," je dodal.

premierka Jacinda Ardern Nova Zelandija
Novice Na Novi Zelandiji obvezno cepljenje za učitelje in zdravstvene delavce

Poziv Rusom, naj se cepijo

Ruski minister za zdravje Mihail Muraško je za porast širjenje virusa okrivil vedenje državljanov in jih pozval, naj se cepijo. "Če ne bomo uvedli splošnih omejevalnih ukrepov, tvegamo, da se bo število primerov še naprej povečevalo," je dejal po poročanju ruske tiskovne agencije Tass.

Čeprav je že mesece na voljo več cepiv, ki so jih razvili v Rusiji, se oblasti še vedno trudijo prepričati prebivalstvo, ki je do cepljenja skeptično. Neodvisne ankete namreč kažejo, da se več kot polovica Rusov ne namerava cepiti.

Moskva, ki je epicenter okužb z novim koronavirusom v Rusiji, se je do zdaj vzdržala uvedbe omejitev, vendar so v ponedeljek napovedali, da bodo po prestolnici odprli več mest, kjer bodo prebivalci lahko opravili brezplačen hitri test.

Že več kot 400 tisoč smrti covidnih bolnikov

Neodvisni strokovnjaki so ruske oblasti medtem obtožili, da podcenjujejo resnost epidemije v Rusiji, še poroča AFP.

Na podlagi širše opredelitve smrti, povezanih z novim koronavirusom, je statistična agencija Rosstat prejšnji teden navedla, da je do konca avgusta v Rusiji umrlo več kot 400 tisoč covidnih bolnikov.

Covid-19. Koronavirus. Slovenija.
Novice Najnovejši podatki o okužbah
Ne spreglejte