Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
18. 1. 2015,
9.19

Osveženo pred

3 leta, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Niger Charlie Hebdo protesti

Nedelja, 18. 1. 2015, 9.19

3 leta, 2 meseca

V protestih zaradi karikatur Mohameda v Nigru več mrtvih

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2
Najmanj deset ljudi je bilo v srednjeafriški državi Niger ubitih v protestih, ki so izbruhnili zaradi zadnjih karikatur islamskega preroka Mohameda v francoskem satiričnem tedniku Charlie Hebdo.

V prestolnici države Niamey so protestniki zažgali tudi najmanj sedem krščanskih cerkva, med njimi tudi največjo protestantsko cerkev v državi.

Protestniki v večinsko muslimanskem Nigru so napadali tudi lokale, v katerih točijo alkohol. Policija je proti protestnikom uporabila tudi solzivec.

V Niameyu je bilo v soboto ubitih pet ljudi, od tega štirje v cerkvah in barih. Še pet jih je bilo v petek ubitih v kraju Zinder na jugu države, je v nagovoru državljanom sporočil predsednik države Mahamad Isufu in pozval k miru.

V policiste metali kamenje in zažigali gume Kljub temu je do nasilja v Niameyju prišlo tudi danes, a na opozicijskem protestu, ki so ga oblasti zaradi poslabšanja varnostnih razmer v zadnjih dnevih prepovedale. Policija je uporabila solzivec, da bi razgnala okrog 300 protestnikov, ki so se na osrednjem trgu mesta zbrali na dolgo načrtovanem shodu proti parlamentu. Demonstranti so se uprli ter začeli metati kamenje v policiste in zažigati gume.

Policisti so aretirali sedem protestnikov, med njimi tudi nekdanjega ministra. Okrepili so še varnost okrog poslopja parlamenta.

Opozicijska zveza, ki je organizirala protest, je v soboto sporočila, da bo shod izvedla, čeprav so ga oblasti prepovedale. K protestu je opozicija pozvala, da bi obsodila slabo vodenje države.

Ne spreglejte