Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
27. 8. 2017,
13.17

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

London napad ISIS

Nedelja, 27. 8. 2017, 13.17

6 let, 7 mesecev

V povezavi z napadom v Londonu aretirali še enega osumljenca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Policija London | Foto Reuters

Foto: Reuters

V povezavi s petkovim napadom na policiste pred Buckinghamsko palačo so danes v Londonu aretirali še enega osumljenca, starega 30 let. Osumljen je sodelovanja pri načrtovanju terorističnega dejanja, zanj pa so odredili pripor, je danes sporočila britanska policija.

"Moškega so prijeli na podlagi suma, da je sodeloval pri načrtovanju ali pripravi terorističnega dejanja ali pa je k njemu spodbujal," je sporočila policija. Prijeli so ga ob 11.15 po srednjeevropskem času med preiskavo v zahodnem delu Londona, zdaj pa je v priporu.

Aretirali so ga v povezavi s petkovim napadom, v katerem so bili lažje poškodovani trije britanski policisti. Dva so morali prepeljati v bolnišnico, vendar sta jo lahko že zapustila. Napad preiskuje protiteroristična enota policije, preiskujejo pa ga kot terorizem.

26-letnega moškega, ki je v petek zvečer v britanski prestolnici zapeljal svoj avtomobil blizu policijskega vozila na območju okrepljene varnosti pred Buckinghamsko palačo in nato ranil tri policiste, so aretirali kmalu po napadu. Zanj so pripor podaljšali do petka.

Deloval je sam

Policija je sicer v soboto sporočila, da je napadalec, ki je uporabil 120 centimetrov dolg meč, deloval sam. Med dejanjem je moški vzklikal Alah je velik.

Napad v britanski prestolnici se je zgodil manj kot dve uri po napadu z nožem na dva vojaka v belgijski prestolnici Bruselj, v katerem je bil lažje ranjen vojak, napadalec pa je bil ubit. Tožilstvo incident preiskuje kot teroristični napad. Odgovornost za napad, ki ga je izvedel 30-letni Somalec, je prevzela skrajna sunitska skupina Islamska država.

Bruselj, terorizem, policist | Foto: Reuters Foto: Reuters

Odgovornost za napad na vojake v Bruslju prevzela IS

Skrajna sunitska skupina Islamska država (IS) je v soboto prevzela odgovornost za petkov napad z nožem na dva vojaka v Bruslju. "Napadalec iz Bruslja je bil eden od borcev IS," je poročala tiskovna agencija organizacije Amak.

IS v sporočilu, katerega verodostojnosti ni mogoče preveriti, piše, da se je napadalec tako odzval na pozive k napadom na države mednarodne koalicije, ki se v Siriji in Iraku borijo proti džihadistom. V tej koaliciji pod vodstvom ZDA sodeluje tudi Belgija.

Na shodu v Barceloni pol milijona ljudi sporočilo, da se ne bojijo terorizma

Na množičnem shodu proti terorizmu v Barceloni se je v soboto zbralo 500.000 ljudi. Množica je s sloganom Ne bojim se počastila spomin na žrtve nedavnih terorističnih napadov v Kataloniji ter izrazila nasprotovanje nasilju.

Ne spreglejte