Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
1. 5. 2023,
10.26

Osveženo pred

12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,08

Natisni članek

volitve Paragvaj

Ponedeljek, 1. 5. 2023, 10.26

12 mesecev

V Paragvaju izvolili novega predsednika

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,08

Na nedeljskih predsedniških volitvah v Paragvaju je zmagal Santiago Pena, kandidat vladajoče konservativne stranke Colorado. Po skoraj vseh preštetih glasovih je 44-letnik prejel 42,8 odstotka glasov, je sporočil osrednji volilni urad.

Ekonomist in nekdanji finančni minister Pena ima 15 odstotnih točk prednosti pred 60-letnim Efrainom Alegrejem, kandidatom levosredinske koalicije, ki je med kampanjo opozarjala na institucionalizirano korupcijo po skoraj osmih desetletij vladanja konservativne stranke, poročajo tuje tiskovne agencije.

Proti Penovemu političnemu mentorju Horaciu Cartesu, nekdanjemu predsedniku in vodji stranke Colorado, so sicer Združene države Amerike pred kratkim uvedle sankcije zaradi podkupovanja. Pena se je v svojem prvem javnem nagovoru kot izvoljeni predsednik zahvalil Cartesu za njegovo "trmasto predanost stranki", kar so podporniki na sedežu stranke glasno pozdravili.

Do zdaj stranka Colorado izgubila le ene volitve

Stranka Colorado, ki v tej južnoameriški državi skoraj neprekinjeno vlada že od leta 1947, je od takrat izgubila le ene volitve, tako da med letoma 2008 in 2013 ni bila na oblasti.

Pred petimi leti je Alegre, ki so mu ankete s Peno napovedovale tesen izid, izgubil proti dozdajšnjemu predsedniku Mariu Abdu Benitezu, ki prav tako prihaja iz stranke Colorado. Ker ima lahko predsednik države po ustavi le en petletni mandat, ta ni smel ponovno kandidirati. Predsedniške volitve sicer potekajo le v enem krogu.

Paragvaj ima skoraj sedem milijonov prebivalcev in je ob Boliviji edina država v Južni Ameriki, ki nima dostopa do morja. Njegovi glavni izvozni izdelki so soja, elektrika in govedina.

Poleg predsednika so v nedeljo volili tudi oba domova parlamenta in guvernerje. Po podatkih volilnega urada je stranka Colorado ohranila večino v parlamentu, ima pa tudi večino guvernerjev.

Ministri za šport Urugvaja (Sebastian Bauza), Paragvaja (Diego Galeano), Čila (Alexandra Benado) in Argentine (Matias Lammens)
Sportal Argentina, Urugvaj, Paragvaj in Čile s skupno kandidaturo za SP 2030
Ne spreglejte