Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
24. 1. 2013,
20.44

Osveženo pred

8 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3
Pakistan zapor

Natisni članek

Četrtek, 24. 1. 2013, 20.44

8 let, 3 mesece

V Pakistanu brez uradne obtožnice priprtih 700 skrajnežev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3
Pakistanska vlada je prvič priznala, da zadržuje približno 700 domnevnih skrajnežev, ne da bi jih obtožili česarkoli. Kdaj jih bodo izpustili, pa tudi ni jasno.

Državni tožilec Irfan Qadir je po poročanju BBC-ja povedal, da so zaporniki zaprti v internacijskih centrih blizu afganistanske meje. Kot razlog za njihovo zaprtje je navedel, da obstajajo nevarne razmere, ki so podobne vojnim, zaradi katerih bodo v priporu ostali, dokler se na tem območju nadaljujejo nekatere vojaške operacije.

Niso pojasnili, kdaj jih nameravajo izpustiti Za zdaj še ni jasno, kako dolgo je teh 700 skrajnežev že zaprtih v internacijskih centrih, hkrati pa Qadir ni pojasnil, kdaj lahko pričakujejo, da jih bodo izpustili na prostost. Povedal je, da se bodo oblasti še odločile, ali jim bodo sodile. "Trenutno se nadaljuje operacija v Waziristanu. Po zakonu ne moremo soditi tem 700 ljudem, niti jih ne moremo izpustiti, dokler operacije ne bo konec," je povedal.

Z njim pa se ne strinja predsednik pakistanskega vrhovnega sodišča Iftikhar Muhamed Čaudhri. "Ne želimo, da bi bili izpuščeni, če so skrajneži ali kriminalci, zato bi jim morali soditi, saj jih drugače ne moremo zadrževati v priporu," je povedal Čaudhri.

Pakistanska obveščevalna služba se ne drži zakona Priznanje pakistanskih oblasti je sledilo zaslišanju vrhovnega sodišča, v katerem je bilo udeleženih sedem osumljencev, te so sicer iz internacijskega centra izpustili leta 2010, vendar jih je pozneje zajela pakistanska obveščevalna služba. Analitiki so po poročanju BBC-ja prepričani, da je primer sedmerice osumljencev pravzaprav nekakšen dokaz predvidevanj pakistanske vlade, da lahko pakistanska obveščevalna služba na njenem ozemlju deluje neodvisno od zakona.

Sedmerica se je lani pojavila pred sodiščem, vsi pa so bili v izjemno slabem zdravstvenem stanju, pozneje so štirje umrli v priporu.

Organizacija za zaščito človekovih pravic Amnesty International pa je sicer že decembra poročala o tisočih moških in dečkih, ki so priprti in mučeni.

Ne spreglejte