Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
2. 8. 2013,
11.23

Osveženo pred

1 mesec, 4 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

pokol orožje NRA

Petek, 2. 8. 2013, 11.23

1 mesec, 4 tedne

V Newtownu po pokolu več orožja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Mestece Newtown je lani pretresel strelski pohod Adama Lanze, po skoraj osmih mesecih pa sta število prošenj za strelska dovoljenja in prodaja orožja poskočili.

Do 24. julija je kar 200 ljudi prejelo novo lokalno dovoljenje za strelno orožje, medtem ko so oblasti lani izdale 171 novih dovoljenj. Lokalno dovoljenje je predpogoj za dovoljenje ameriške zvezne države Connecticut, s katerim lahko državljani kupujejo orožje in ga imajo pri sebi, piše Wall Street Journal.

Orožje še vedno občutljiva tema Porast v številu novih dovoljenj na območju Connecticuta odraža porast dovoljenj na ravni celotne države. Orožje je še vedno občutljiva tema v Newtownu, kjer je decembra lani Adam Lanza ubil 20 otrok. "Mislim, da so ljudje spoznali, da ne morejo vedno poklicati policije, ki bi jih rešila," je za Wall Street Journal povedal prebivalec Newtowna Bill Stevens. "Počasi se ljudem svita, da morajo prevzeti odgovornost za varnost svoje družine," je še dejal Stevens, sicer navdušen lovec in lastnik več kot 12 kosov orožja.

Vendar vsi ne zagovarjajo pretiranega oboroževanja. "Poglejte, koliko orožja je imela družina Lanze v svojem domu in k čemu je to pripeljalo. To je recept za katastrofo," je za ameriški časopis dejal Dave Ackert, ki se še dobro spominja dogodka, ko je 20-letni Adam Lanza vzel materino puško, jo z njo ubil, nato ubil še 26 ljudi, na koncu pa sodil tudi sebi.

"Ljudje so prestrašeni in se želijo zaščititi" Ministrstvo za urgentno službo in varovanje javnosti zvezne države Connecticut je lani odobrilo prodajo 127 tisoč kosov orožja, samo do 24. julija letos pa je odobrila 91 tisoč kosov orožja, kar pomeni, da bi lahko lansko število presegli že oktobra.

Vodja newtonske administracije Patricia Llodra je dejala, da po njenem mnenju za porast prodaje orožja in novih orožnih dovoljenj ni krivo streljanje, temveč zaskrbljenost nad nadzorom orožja. "Vsakokrat, ko se pogovarjamo o strožjem nadzoru nad orožjem, se število prošenj za dovoljenja poveča," je dejala za Wall Street Journal. Z njo se ne strinja Ryan Delp: "Na žalost je k temu prispeval strah po pokolu v šoli Sandy Hook."

Prebivalec Newtowna Donald Casey sicer razume, zakaj se ljudje oborožujejo, vendar kljub temu podpira strožje zakone o orožju. "Vse od tistega incidenta so ljudje prestrašeni in se želijo zaščititi," je povedal.

Ne spreglejte