Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
28. 3. 2012,
7.19

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Dominique Strauss-Kahn IMF

Sreda, 28. 3. 2012, 7.19

8 let

V New Yorku začetek civilne tožbe proti Strauss-Kahnu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
V New Yorku se s prvimi zaslišanji začenja sodni proces v civilni tožbi sobarice hotela Sofitel Nafissatou Diallo, ki trdi, da jo je maja lani posilil tedanji direktor IMF Dominique Strauss-Kahn.

Strauss-Kahna so zaradi domnevnega posilstva v New Yorku takrat aretirali, v priporu pa je odstopil s položaja vodje Mednarodnega denarnega sklada (IMF). A newyorški tožilci si iz strahu pred odvetniki Strauss-Kahna, ki so bili pripravljeni izkoristiti nekaj nelaskavih podrobnosti iz preteklega življenja domnevne žrtve in nekaj dvomov v njeno verodostojnost, niso upali nadaljevati kazenskega pregona. V primeru sojenja za posilstvo pred poroto je v ZDA treba dokazati krivdo brez upravičenega dvoma.

Sodišču bodo skušali predložiti pogovore z ženskami, ki so imele srečanja s Strauss-Kahnom Nafissatou Diallo vztraja pri trditvah, da se je francoski politik v sobi hotela Sofitel na Manhattnu spravil nanjo in jo posilil, zato je vložila civilno tožbo. Njen odvetnik Douglas Wigdor bo skušal sodišču predložiti pogovore z ženskami iz vsega sveta, ki so imele podobna srečanja s Strauss-Kahnom.

Opustitev primera zaradi diplomatske imunitete? Njegovi odvetniki pa so sodniku Douglasu McKeonu že predložili zahtevo za opustitev primera zaradi diplomatske imunitete. Sodnik bo o tej zahtevi odločil v dveh do treh tednih, ker priznava, da primera z diplomatsko imuniteto še ni imel pred seboj.

V Franciji se je znebil obtožb o posilstvu francoske novinarke ... Strauss-Kahn se je po domnevnem posilstvu iz New Yorka vrnil Francijo, kjer se je zaradi pomanjkanja dokazov uspešno znebil obtožb o posilstvu francoske novinarke, vendar pa je bilo njegove politične kariere z ambicijami celo za predsednika Francije konec.

... in bil obtožen zvodništva V ponedeljek pa je tričlanski senat sodišča v francoskem mestu Lille za Strauss-Kahna izdal preliminarno obtožnico zaradi zvodništva. Sodniki so mu ukazali, da o primeru ne sme govoriti z mediji, ostalimi obtoženimi in pričami. Strauss-Kahn naj bi sodeloval v združbi, ki je v letih 2010 in 2011 v Washingtonu, Parizu in Lillu posredovala prostitutke bogatim strankam. Afera je dobila ime po hotelu Carlton v Lillu, kjer so organizirali tovrstne zabave. Koriščenje uslug prostitutke v Franciji sicer ni kaznivo dejanje, vendar pa 62-letnemu Strauss-Kahnu in osmim soobtoženim zaradi zvodništva grozi tudi do 20 let zapora in tri milijone evrov kazni.

Za zdaj je Strauss-Kanh, po plačilu 100.000 evrov varščine, na prostosti. Njegovi odvetniki trdijo, da je imel pač razgibano spolno življenje zunaj zakona in se mu ni niti sanjalo, da so bile ženske prostitutke. Eden od odvetnikov je tako celo dejal, da brez obleke ni razlike med damo in prostitutko.

Ne spreglejte