Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
4. 10. 2015,
11.53

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Nemčija Bavarska CSU CDU Angela Merkel

Nedelja, 4. 10. 2015, 11.53

8 let

V nemški CSU bi zaostrili azilno politiko, Merklova proti

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
V nemški Krščansko-socialni uniji (CSU) se pojavljajo zahteve za dodatno zaostritev azilne politike, s katero bi zajezili val beguncev, ki prihajajo v Nemčijo.

V CSU, sestrski stranki vladajočih krščanskih demokratov (CDU), ki vodi vlado na Bavarskem, se krepijo pozivi za dodatno zaostritev zakonodaje, potem ko je ta zvezna dežela na jugu Nemčije postala ena najbolj obremenjenih zaradi begunske krize. Bavarska je za migrante, ki prek Zahodnega Balkana, Madžarske in Avstrije poskušajo doseči nemško ozemlje, glavna vstopna država v Nemčijo.

"Že v prihodnjih dneh lahko na Bavarskem dosežemo rob svojih zmogljivosti" Nujnost obsežne omejitve priseljevanja je v pogovoru za časnik Passauer Neue Presse izpostavil bavarski finančni minister Markus Söder (CSU). "Prepričan sem, da se bo to zgodilo. Govorili bomo tudi o temeljni pravici do azila," je dejal.

Več politikov CSU se je zavzelo za zaprtje meje z Avstrijo ter konec sprejemanja prosilcev za azil. "Že v prihodnjih dneh lahko na Bavarskem dosežemo rob svojih zmogljivosti, ker druge zvezne dežele ne bodo mogle več sprejemati beguncev," je dejal generalni sekretar CSU Andreas Scheuer in menil, da bi morali v Nemčiji doseči dogovor o zgornji meji števila prosilcev za azil, ki jih država še lahko sprejme.

Angela Merkel: Tisti, ki ne potrebujejo zaščite Nemčije, morajo državo zapustiti Nemška kanclerka Angela Merkel pa je možnost spremembe pravice do azila odločno zavrnila. V intervjuju, ki ga bo danes v celoti objavil nemški radio Deutschlandfunk, je izpostavila, da je namesto tega treba pospešiti azilni postopek, tisti, ki ne potrebujejo zaščite Nemčije, pa morajo državo zapustiti. Pri tem je pomembno, da "vse obravnavamo kot ljudi, tudi če morajo zapustiti državo", je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa zatrdila kanclerka.

Na pozive CSU k postavitvi ograj na nemških mejah pa je kanclerka odvrnila: "Ne verjamem, da ograje pomagajo. To vidimo na primeru Madžarske." V Nemčijo je zgolj septembra prišlo rekordnih 270 oz. 280 tisoč beguncev, kar je več kot v celotnem lanskem letu. Nemške oblasti letos pričakujejo od 800 tisoč do milijon prosilcev za azil.

"EU nima učinkovitih vzvodov za skupno zaščito zunanje meje" EU se trudi najhujšo begunsko krizo v Evropi po drugi svetovni vojni obvladati s krepitvijo sodelovanja s tranzitno državo Turčijo, a razhajanja so velika, potrjuje pogovor turškega veleposlanika pri EU Selima Yenela za Agence Europe, objavljen v soboto, pred obiskom turškega predsednika Tayyipa Recepa Erdogana v Bruslju.

V Turčiji je več kot dva milijona beguncev, pretežno Sircev, okoli 300 tisoč pa Iračanov. Številni v Evropo odhajajo čez grško-turško mejo. EU, ki nima učinkovitih vzvodov za skupno zaščito zunanje meje, se tako trudi tok beguncev obvladati s krepitvijo sodelovanja s Turčijo, a pričakovanja ene in druge strani so zelo različna, potrjuje pogovor Yenela z Agence Europe.

Yenel je begunce v Turčiji razdelil na tri skupine: prva je v taboriščih, druga, srednji razred, se samostojno preživlja v Turčiji, tretja pa išče priložnosti drugje. Ko je Nemčija avgusta rekla, da bo v državo letos prišlo 800 tisoč beguncev, so si begunci to preprosto razlagali, kakor da bo Nemčija sprejela toliko oseb, in tako je postala zanje magnet, je menil veleposlanik.

Ne spreglejte