Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
13. 8. 2018,
10.30

Osveženo pred

5 let, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,09

Natisni članek

Nemčija Afganistan

Ponedeljek, 13. 8. 2018, 10.30

5 let, 8 mesecev

V Nemčijo se je vrnil pomotoma deportiran Afganistanec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,09
Afganistan zastava | Foto Reuters

Foto: Reuters

V Nemčijo se je v nedeljo vrnil afganistanski begunec, ki so ga julija pomotoma deportirali v Afganistan v skupini 69 zavrnjenih afganistanskih prosilcev za azil, so potrdili na policiji.

20-letnega Nasibullaha S. v Afganistan ne bi smeli prisilno vrniti, ker je na administrativnem sodišču v mestu Greifswald še potekal postopek v okviru njegove pritožbe zaradi zavrnjene prošnje za azil v Nemčiji.

"Zgodila se je postopkovna napaka"

Afganistanca so deportirali v Afganistan v skupini, ob odhodu katere je notranji minister Horst Seehofer ob svojem 69. rojstnem dnevu izrazil zadovoljstvo, da so na njegov rojstni dan v Afganistan vrnili prav 69 zavrnjenih prosilcev za azil, kar je veliko več od običajnega. Eden med njimi je nato v Kabulu storil samomor, Seehofer pa je bil deležen kritik zaradi brezsrčnosti.

Primer Nasibullaha S. je prišel na dan dva tedna po deportaciji 4. julija. Nemški zvezni urad za migracije in begunce je priznal, da se je zgodila postopkovna napaka. Seehofer je pojasnil, da se je urad zmotil pri identifikaciji moškega.

Nemško zunanje ministrstvo mu je nato zagotovilo varno bivališče blizu afganistanske prestolnice Kabul. Preteklo sredo so ga nato prepeljali v pakistansko prestolnico Islamabad, kjer je prejel vizum za pot v Nemčijo prek Istanbula.

Sveča
Novice Afganistanec, ki so ga vrnili iz Nemčije, naredil samomor

Prisilne deportacije iz Nemčije so sporne, saj jih izvajajo, čeprav se varnostne razmere v Afganistanu slabšajo zaradi spopadov vladnih sil s talibanskimi uporniki in skrajneži Islamske države. Nemčija je od decembra 2016 organizirala 14 poletov, s katerimi so prisilno deportirali v Afganistan skupno 303 zavrnjene afganistanske prosilce za azil. Nekateri med njimi so večino svojega življenja preživeli zunaj Afganistana.

Mednarodna organizacija za migracije (IOM) se zato zavzema za njihovo prostovoljno vračanje in pomoč pri reintegraciji. "Prisilna vračanja imajo stigmo neuspeha in lahko spodbudijo nevarne ponovne migracije ter povečajo tveganja in težave za deportirance," opozarjajo.
Ne spreglejte