Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
10. 4. 2018,
7.50

Osveženo pred

6 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,13

Natisni članek

poleti Nemčija stavka Adria Airways Francija

Torek, 10. 4. 2018, 7.50

6 let

V Nemčiji zaradi stavke odpovedanih več sto poletov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,13
letalo poslovnež potnik | Foto Thinkstock

Foto: Thinkstock

Zaradi stavke dela javnega sektorja v Nemčiji, ki bo ohromila tudi letališča, so za danes odpovedali več kot 800 letov od načrtovanih 1600. Odpovedi bodo po ocenah letalskega prevoznika Lufthansa prizadele okoli 90.000 potnikov. Tudi v Franciji pa težave povzroča nova stavkovna epizoda pri nacionalnem prevozniku Air France.

Opozorilna stavka se je začela davi, trajala pa bo do 18. ure, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Stavkajo letališki gasilci in del zaposlenih na letališčih.

Frankfurtsko letališče, največje v Nemčiji in eno največjih v Evropi, je na spletni strani potnike obvestilo o pričakovanih "precejšnjih zamudah in odpovedih letov". Potnike so prosili, da pri izbranih prevoznikih preverijo, ali je njihov načrtovan let odpovedan.

Opozorilna stavka bo sicer prizadela še letališča v Münchnu, Kölnu in Bremnu. Poleg letalskega prometa je motnje pričakovati v lokalnem potniškem prometu, stavkajo pa bodo tudi v vrtcih in bolnišnicah. Kot poroča dpa, bodo stavko najbolj občutili v Berlinu, na Bavarskem ter v Severnem Porenju-Vestfaliji.

Stavkovne aktivnosti sindikati načrtujejo med 10. in 13. aprilom, s čimer stopnjujejo pritisk na delodajalce, da tudi zaposleni v javnem sektorju požanjejo del dobrih rezultatov največjega evropskega gospodarstva.

Adria bo letela brez posebnosti

V Adrii Airways letov kljub napovedani stavki ne bodo odpovedovali, so pojasnili za STA. Potnikom svetujejo, da se pravočasno prijavijo na let, preverijo svoje rezervacije in potrebne osebne dokumente. V izogib morebitnim nevšečnostim na nemških letališčih pa potnikom v Adrii priporočajo, da potujejo z osebno prtljago.

Stavka jih je stala že 170 milijonov evrov

V Air Franceu ocenjujejo, da so jih stavkovne aktivnosti do zdaj stale okoli 170 milijonov evrov. Spor med zaposlenimi, ki terjajo za šest odstotkov višje plače, in vodstvom, ki pristaja na enoodstotno zvišanje, traja že od 22. februarja, stavka pa je napovedana tudi za prihodnji teden.

Sindikati zahtevajo, da letalska družba z zaposlenimi deli dobre poslovne rezultate lanskega leta, menedžment pa vztraja, da ne more zvišati plač, ne da bi ogrozil prihodnjo rast v izredno konkurenčnem letalskem sektorju.

Ne spreglejte