Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
24. 9. 2012,
8.43

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Kitajska škandal

Ponedeljek, 24. 9. 2012, 8.43

8 let

V največjem kitajskem političnemu škandalu obsojen tudi policijski načelnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Kitajsko sodišče je nekdanjega policijskega načelnika Wang Lijuna spoznalo za krivega in ga obsodilo na 15 let zapora.

Politični škandal, ki je pretresel Kitajsko, je dobil nove razsežnosti. Kitajsko sodišče v Chendgduju je nekdanjega policijskega načelnika mesta Chongqing Wang Lijuna obsodilo na 15 let zapora, potem ko je po mnenju sodišča "zakone izrabljal sebi v prid, zlorabljal svoja pooblastila in jemal podkupnine".

Politični škandal je izbruhnil februarja, ko se je na ameriško veleposlaništvo v Pekingu zatekel eden od policistov, ki je razkril, da je policijski načelnik pomagal prikriti umor britanskega poslovneža Neila Heywooda. Oblasti so pozneje ugotovile, da je za njegov umor odgovorna Gu Kailai, žena politika Bo Xilaia, in jo tudi obsodile na smrtno kazen, vendar njeno usmrtitev preložile za dve leti.

Wang je prikrival dokaze, ki bi obremenili Gu Kailai

Sodišče je Wangu očitalo, da je vedel, da je Gu Kailai osumljenka za umor britanskega poslovneža, vendar je namesto njene aretacije poskrbel, da so njegovi podrejeni primer spregledali. Na sojenju proti Gu Kailai so štirje policisti razkrili, da so pomagali prirediti dokaze, s katerimi bi jo lahko obtožili umora. Tudi ti so bili obsojeni na od pet do enajst let zapora.

Wangu je sicer grozila 20-letna zaporna kazen, vendar je zaradi sodelovanja z oblastmi prejel nekoliko nižjo zaporno kazen. Ta tako vključuje devet let za prejemanje podkupnin, sedem let za prirejanje zakona, dve leti za pobeg in dve leti za zlorabo pooblastil, je poročala kitajska državna televizija. "Odločili smo se, da ga obsodimo na 15 let zaporne kazni, za eno leto pa smo mu odvzeli tudi vse politične pravice," je povedal tiskovni predstavnik sodišča Yang Yuquan, ki je hkrati napovedal, da se Wang ne bo pritožil na sodbo.

Wang naj bi bil bolan

"Ne morem povedati, koliko let bo pravzaprav odslužil. Če bo moral zaradi hude bolezni v bolnišnico, verjetno ne bo odsedel celotne kazni," je povedala Wangova odvetnica Wang Yuncai. Po pričevanjih nekaterih zdravnikov naj bi bil Wang slabega zdravja, tako fizičnega kot psihičnega.

Visoki funkcionar komunistične stranke Bo Xilai se od izbruha škandala ni pojavil v javnosti, hkrati pa naj bi njegova dejanja pod drobnogled vzela tudi stranka, ki ga je že odstranila z njegovega položaja.

Ne spreglejte