Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
14. 1. 2023,
18.55

Osveženo pred

1 leto, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,40

5

Natisni članek

Greta Thunberg Nemčija Lützerath

Sobota, 14. 1. 2023, 18.55

1 leto, 3 mesece

Nemška policija v Lützerathu nadaljuje evakuacijo protestnikov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,40

5

Greta Thunberg | Proti protestnikom, ki so se spopadli s policijo, je ta uporabila vodne topove, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Tiskovni predstavnik policije je dejal, da je bilo treba uporabiti "takojšnjo prisilo", da bi protestnikom preprečili napredovanje do Lützeratha. | Foto Reuters

Proti protestnikom, ki so se spopadli s policijo, je ta uporabila vodne topove, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Tiskovni predstavnik policije je dejal, da je bilo treba uporabiti "takojšnjo prisilo", da bi protestnikom preprečili napredovanje do Lützeratha.

Foto: Reuters

Nemška policija danes nadaljuje evakuacijo protestnikov iz vasice Lützerath na zahodu Nemčije, kjer ti nasprotujejo širitvi tamkajšnjega premogovnika in posledičnemu rušenju celotne vasi. Po navedbah policije je na območju le še manjše število protestnikov, policisti pa so uporabili tudi žerjav, da bi dosegli tiste, ki so splezali na drevesa.

Policijska operacija se je začela v sredo, potem ko je več sto nemških aktivistov je v Lützerathu postavilo sedečo blokado, da bi preprečili dostop do vasi in njeno porušenje. Ob tem je prišlo do nasilnih obračunov.

Policija je danes sporočila, da je bilo v operaciji odstranjevanja protestnikov iz Lützeratha poškodovanih okoli 70 policistov, večinoma med večjih protestom in incidenti v soboto. Poškodovani so tudi med protestniki, a njihovo število ni znano.

Doslej so zoper protestnike sprožili okoli 150 kazenskih postopkov.

Aktivisti obsojajo dejanja nemške vlade in nemškega energetskega velikana RWE, ki je na podlagi sporazuma z vlado dobil dovoljenje za širitev tamkajšnjega premogovnika. V skladu s sporazumom naj bi petim vasem v bližini prizanesli, Lützerath pa porušili, da bi tako naredili prostor za izkopavanje.

Sobotnega shoda se je po podatkih policije udeležilo 10.000 ljudi, po oceni organizatorjev pa jih je bilo 35.000. Shoda se je udeležila tudi švedska podnebna aktivistka Greta Thunberg.

cop26
Novice V Glasgowu dosegli dogovor o omejitvi globalnega segrevanja

Greta vasico opisala kot Mordor

Načelnik policije v Aachnu Dirk Weinspach je pred tem priznal, da shod predstavlja izziv evakuaciji Lützeratha, saj pričakuje bistveno več udeležencev, kot so jih organizatorji napovedali. Ob tem je posvaril pred poskusi vstopa v Lützerath ali v bližnji premogovnik, k čemer so aktivisti pozivali na družbenih omrežjih, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Aktivisti so na shodu ponovno obsodili dejanja nemške vlade in nemškega energetskega velikana RWE, ki je na podlagi sporazuma z vlado dobil dovoljenje za širitev tamkajšnjega premogovnika. V skladu s sporazumom naj bi petim vasem v bližini prizanesli, Lützerath pa porušili, da bi tako naredili prostor za izkopavanje.

"Sklenitev poslov s korporacijami za fosilna goriva, kot je energetski velikan RWE, ki je kupil ozemlje Lützeratha, kaže, kje so njihove prednostne naloge," je opozorila Thunbergova in s tem kritizirala poteze nemških Zelenih. "Premog, ki je tukaj v zemlji, ne bo takoj znižal cen. Kdor tako razmišlja, preprosto nima stika z resničnostjo," je dodala.

Povedala je, da to ni njen prvi obisk vasi, saj se je v Lützerathu mudila že na demonstracijah proti premogovništvu septembra leta 2021. Takrat je bila po njenih besedah vasica povsem drugačna, zdaj pa jo je opisala kot Mordor, temno deželo v Gospodarju prstanov. "Prikazuje, česa so ljudje v napačnih okoliščinah sposobni," je še dodala.

greta COP26
Novice COP26: Gre za "dvotedensko slavljenje dosedanjega načina delovanja in bla, bla, bla"

 

Ne spreglejte