Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
1. 2. 2012,
16.49

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Julian Assange

Sreda, 1. 2. 2012, 16.49

8 let

V Londonu o pritožbi Assangea na izročitev Švedski

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Britansko vrhovno sodišče je danes začelo obravnavo pritožbe ustanovitelja WikiLeaksa Juliana Assangea na odločitev o izročitvi Švedski, kjer je obtožen posilstva

Julian Assange je uvodoma dejal, da bi bila izročitev v nasprotju s temeljnimi načeli naravnega prava. Zaslišanje se bo nadaljevalo v četrtek, sodišče pa naj bi odločilo šele čez nekaj tednov.

Dvodnevno zaslišanje se sicer vrti predvsem okoli vprašanja, ali je švedski javni tožilec primerna avtoriteta za izdajo evropskega zapornega naloga. Načeloma lahko tako v Veliki Britaniji kot v ZDA le sodniki izdajo zaporne naloge, britanska sodišča pa upoštevajo zgolj tiste, ki so jih, kot navajajo, objavile "sodne oblasti".

Assangeova odvetnica: Tožilec nima oziroma ne more izvajati sodne oblasti Zagovorniki Švedske trdijo, da imajo tožilci na Švedskem tako kot v drugih evropskih državah, "sodno oziroma napol sodno vlogo". Assangeova odvetnica Dinah Rose pa je to trditev zavrnila in zatrdila, da tožilec nima oziroma ne more izvajati sodne oblasti. "Nihče ne more biti sodnik v svojem primeru," je poudarila in nadaljevala, da je evropski zaporni nalog zelo resen ukrep, ki ga mora izdati sodišče.

Po njenih besedah namreč tisti, ki postavljajo pravila za evropsko izročanje, pričakujejo, da bodo sodne oblasti, ki izdajajo naloge za aretacijo, neodvisne in nepristranske.

Nižje sodišče pritrdilo izročitvi, kaj bo reklo vrhovno sodišče? Vrhovno sodišče v Londonu naj bi odločitev sprejelo šele čez nekaj tednov. Assange se je na vrhovno sodišče pritožil v zvezi z zahtevo Švedske po njegovi izročitvi. Nižje sodišče je namreč že razsodilo, da bi ga lahko izročili tej skandinavski državi, kjer ga dve ženski obtožujeta posilstva in spolnega napada.

Če bo vrhovno sodišče zavrnilo Assangeovo pritožbo, ga utegnejo v roku 14 dni poslati na Švedsko. V tem primeru bi se lahko Assange obrnil tudi na Evropsko sodišče za človekove pravice v Strasbourgu, kar pa ne bi nujno ustavilo postopka izročitve.

Ustanovitelja WikiLeaksa so v Veliki Britaniji prijeli decembra 2010 na podlagi evropskega zapornega naloga, ki ga je izdala Švedska. Na Švedskem ga želijo zaslišati zaradi obtožb dveh žensk o treh spolnih napadih in posilstvu, ki naj bi jih zagrešil v Stockholmu.

Assange meni, da so obtožbe politično vzpodbujene Assange, ki je po rodu iz Avstralije, ostro zavrača obtožbe in trdi, da so bili spolni odnosi z obema sporazumni. Po njegovem mnenju so obtožbe na njegov račun politično vzpodbujene in povezane z objavami na WikiLeaksu.

Assange je povzročil pravi vihar z objavo ameriških diplomatskih depeš na spletni strani WikiLeaks, ki med drugim razkrivajo podrobnosti ameriške vojne proti terorizmu, odnose med velesilami ter pikantne podrobnosti o posameznih politikih. Zato se tudi boji, da bi ga Švedska izročila ZDA, kjer bi lahko odgovarjal zaradi objav WikiLeaksa.

Ne spreglejte