Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
30. 7. 2011,
11.28

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

protest

Sobota, 30. 7. 2011, 11.28

8 let

V Kairu potekal največji protest od padca Mubaraka

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Več sto tisoč Egipčanov se je zbralo na trgu Tahrir v središča Kaira v prikazu moči islamističnih skupin, ki želijo sodelovati pri oblikovanju politične prihodnosti države.

Največji protest od odstopa nekdanjega predsednika Hosnija Mubaraka v februarju je bil namenjen obvarovanju "egiptovske islamske identitete". Združili moči z namenom ohraniti enotnost Protest je potekal predvsem v organizaciji konservativne islamske sekte salafistov in vplivne Muslimanske bratovščine. Ker so ga organizirali več tednov, so sprožili strah pred nasilnimi spopadi s sekularnimi skupinami, ki na trgu vztrajajo od 8. julija. Po dveh dneh pogovorov pa so se odločili združiti moči z namenom ohraniti enotnost, ki je zrušila Mubarakov režim. Sporazum se je kmalu izjalovil A sporazum se je kmalu izjalovil, saj je več kot dva ducata sekularnih skupin odpovedalo sodelovanje. Zmotili so jih predvsem islamistični slogani, saj je na velikem plakatu na trgu Tahrir med drugim pisalo: "Egiptovska islamistična identiteta je rdeča nit. Ljudje so ponosni na islam in zavračajo sekularne in liberalne ideje".

"Imeli smo dogovor, da bo to dan enotnosti, a se je spremenilo v nekaj drugega," je dejal član Fronte za pravičnost in demokracijo Mohameda Vakeda. Številni pripadniki sekularnih skupin so svoje ogorčenje izrazili tudi na spletnih socialnih omrežjih, kot je Twitter.

Liberalni aktivisti: deklaracija temeljnih pravic kot del ustave Liberalni aktivisti, med njimi nekdanji generalni direktor Mednarodne agencije za jedrsko energijo Mohamed El Baradej, želijo, da bi vojaški poveljniki v Egiptu sprejeli deklaracijo temeljnih pravic kot del nove ustave. Islamisti se bojijo, da bi tak dokument lahko ogrozil drugi člen ustave, ki navaja, da je islamsko pravo temeljni vir prava v državi.

Proteste pripravili tudi drugod po državi Proteste so v petek pripravili tudi drugod po državi. V sinajskem mestu El Ariš je prišlo do incidenta. Tam je sprva miren protest izkoristila skupina okoli 150 zamaskiranih mož v tovornjakih, ki so nosili napise "Ni boga razen Alaha". Oboroženi moški so se poskusili prebiti do policijske postaje, a so jih tam pričakali policisti in vojaki. Izbruhnil je strelski spopad, v katerem so bili ubiti en policist in trije civilisti, med njimi 13-letni deček. 19 ljudi je bilo ranjenih.

V zvezi s tem incidentom je egiptovska vojska aretirala pet ljudi. Štiri sumijo sodelovanja v napadu, enega pa so prijeli zaradi vožnje v bližini policijske postaje. V posesti je imel dva mitraljeza.

Ne spreglejte