Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
22. 10. 2024,
10.32

Osveženo pred

3 dni, 5 ur

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,09

Natisni članek

Natisni članek

terorizem bolnišnica Hezbolah Izrael Bejrut Libanon

Torek, 22. 10. 2024, 10.32

3 dni, 5 ur

V izraelskih napadih v bližini bolnišnice v Bejrutu več žrtev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,09
Bejrut | Direktor bolnišnice Fadi Alameh je obtožbe o podzemnem skladišču zanikal in v intervjuju za libanonsko televizijo dejal, da bodo bolnišnico preventivno evakuirali. Vztrajal je, da bolnišnica ni povezana s Hezbolahom, in pozval libanonsko vojsko in oblasti, naj jo preiščejo. Hagari je tudi opozoril, da se Hezbolah financira prek podjetij v Turčiji, pa tudi v Siriji in Jemnu, poroča nemška tiskovna agencija dpa. | Foto Reuters

Direktor bolnišnice Fadi Alameh je obtožbe o podzemnem skladišču zanikal in v intervjuju za libanonsko televizijo dejal, da bodo bolnišnico preventivno evakuirali. Vztrajal je, da bolnišnica ni povezana s Hezbolahom, in pozval libanonsko vojsko in oblasti, naj jo preiščejo. Hagari je tudi opozoril, da se Hezbolah financira prek podjetij v Turčiji, pa tudi v Siriji in Jemnu, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Foto: Reuters

V izraelskih napadih na južna predmestja Bejruta v bližini bolnišnice Hariri je bilo v ponedeljek zvečer ubitih najmanj 13 ljudi, med njimi otrok, 57 je ranjenih, je sporočilo libanonsko ministrstvo za zdravje. Tiskovni predstavnik izraelske vojske Daniel Hagari je pred tem napovedal nadaljnje napade na finančno strukturo Hezbolaha, poročajo tuje agencije. Kot opozarja vodja agencije ZN za pomoč palestinskim beguncem (UNRWA) Philippe Lazzarini, pa Izrael še naprej onemogoča dobavo nujne humanitarne pomoči na sever Gaze. Mediji  tudi poročajo o raketnih napadih Hezbolaha na Haifo in Tel Aviv. Od danes se v Izraelu znova mudi ameriški državni sekretar Antony Blinken. Medtem je Hezbolah prevzel odgovornost za napad na rezidenco izraelskega premierja Benjamina Netanjahuja.

Kot je dejal Hagari, so pod omenjeno bolnišnico v Bejrutu odkrili podzemno skladišče z milijoni dolarjev v gotovini in zlatu. Dejal je, da bolnišnice ne bodo bombardirali, in libanonske oblasti pozval, naj "ne dovolijo, da bi Hezbolah uporabil denar za teror in napad na Izrael".

"Ne bomo napadli same bolnišnice. Želim poudariti: nismo v vojni s prebivalci Libanona, v vojni smo s Hezbolahom," je dejal Hagari.

Hezbolah prevzel odgovornost za napad na Netanjahujevo rezidenco

Libanonsko šiitsko gibanje Hezbolah je danes prevzelo odgovornost za sobotni napad z brezpilotnim letalnikom na rezidenco izraelskega premierja Benjamina Netanjahuja v Cezareji. Izraelska vojska je medtem pred novimi napadi, ki naj bi se že začeli, prebivalce južnega predmestja Bejruta pozvala k novi evakuaciji.  Benjamin Netanjahu | Foto: Reuters Foto: Reuters

Po besedah tiskovnega predstavnika Hezbolaha Mohameda Afifa je šiitsko gibanje v celoti odgovorno za operacijo v Cezareji, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Na novinarski konferenci v južnem predmestju Bejruta je Afif povedal tudi, da je izraelska vojska zajela več borcev gibanja. Točne številke ni podal, je pa opozoril, da Izrael ni zavezan spoštovanju vojne etike in mednarodnih konvencij.

Izraelska vojska je v soboto sporočila, da je brezpilotni letalnik zadel stavbo v Cezareji, ki leži okoli 20 kilometrov južno od mesta Haifa, medtem ko je poskušal zadeti predsednika vlade. Netanjahu je v odzivu Hezbolah obtožil, da ga je poskušal ubiti. Ob tem je zagrozil, da bo vsakdo, ki bo skušal škodovati Izraelcem, plačal visoko ceno.

Izraelska vojska je medtem pred novimi napadi prebivalce južnega predmestja Bejruta pozvala k novi evakuaciji. Napadi so se po navedbah AFP že začeli, in sicer le nekaj minut po novinarski konferenci, na kateri je govoril Afif.

Šef bolnišnice: Nismo povezani s Hezbolahom!

Direktor bolnišnice Fadi Alameh je obtožbe zanikal in v intervjuju za libanonsko televizijo dejal, da bodo bolnišnico preventivno evakuirali. Vztrajal je, da bolnišnica ni povezana s Hezbolahom, in pozval libanonsko vojsko in oblasti, naj jo preiščejo.

Hagari je tudi opozoril, da se Hezbolah financira prek podjetij v Turčiji, pa tudi v Siriji in Jemnu, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Izraelska vojska je v ponedeljek sporočila, da je v 24 urah napadla približno 300 tarč Hezbolaha v Libanonu, potem ko je razširila svojo ofenzivo proti proiranski skupini z napadi na njen finančni sistem.

Danes Izrael poroča še o napadu na več Hezbolahovih skladišč orožja in poveljniških centrov, vključno s pomembnim pomorskim oporiščem v Bejrutu. Tam naj bi gibanje glede na trditve izraelske vojske gibanje imelo vojaške čolne, vadbišče in območje za izvajanje poskusov, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

UNRWA: Izrael še naprej onemogoča dobavo pomoči na sever Gaze

Izrael še naprej onemogoča dobavo nujne humanitarne pomoči na sever Gaze, je v ponedeljek opozoril vodja agencije ZN za pomoč palestinskim beguncem (UNRWA) Philippe Lazzarini. Ob splošnem pomanjkanju je Lazzarini opozoril še na nedelujoče bolnišnice in poročila o hudi prezasedenosti zatočišč ter trupla na ulicah na severu enklave.

"Humanitarne agencije, vključno z UNRWA, morajo dobiti dostop do severa Gaze," je na omrežju X zapisal Lazzarini, ki je ob tem opisal grozljive razmere, ki vladajo v tem delu razdejane enklave.

Izrael onemogoča dobavo pomoči, bolnišnice brez elektrike pa niso zmožne skrbeti za tamkajšnje prebivalce, opozarja Lazzarini. Zatočišča agencije ZN so prenapolnjena, po pričevanjih s severa pa mnoge, ki poskušajo zbežati, ubijejo, je še dodal.

Zaradi nevarnosti njihova trupla ostajajo na ulicah, prav tako so onemogočene misije reševanja izpod ruševin.

Lazzarini je v tej luči znova pozval k premirju v Gazi. Izrael to zavrača, tako kot redno zavrača očitke o dobavi zadostnih količin pomoči v Gazo.

Potem ko je Lazzarinijev namestnik Sam Rose v nedeljo na ameriški televiziji CNN opozoril na velike količine humanitarne pomoči, ki čaka na vstop v Gazo, ga je Cogat, organ izraelskega obrambnega ministrstva, pristojen za palestinske civilne zadeve, obtožil laganja, češ da so za dobavo trenutno odprti trije prehodi z Gazo.

Na nezadostno pomoč civilnemu prebivalstvu so v nedavnem pismu izraelskim oblastem opozorili tudi v Washingtonu.

Hezbolah z raketami napadel Haifo in Tel Aviv

Libanonsko šiitsko gibanje Hezbolah je danes izstrelilo več raket na Izrael, kjer so po lastnih navedbah ciljali vojaški poslopji v Haifi in Tel Avivu. Zaradi nevarnosti napada so se oglasile sirene, omejen je tudi letalski promet na mednarodnem letališču Ben Gurion.

Hezbolah je sporočil, da je z raketami napadel pomorsko bazo v Haifi in obveščevalno bazo v Tel Avivu, piše francoska tiskovna agencija AFP. Kot navaja katarska televizija Al Jazeera, je Hezbolah izstrelil okoli 12 raket srednjega dosega.

Nekaj minut kasneje so se v Tel Avivu oglasile sirene, ki svarijo pred raketnim napadom, na območju pa so razglasili izredno stanje ter omejili letalski promet. Kot navaja Al Jazeera, je bilo v predmestju Tel Aviva slišati več eksplozij, sicer pa poročil o uspešnosti omenjenih napadov ni. Ostanki sestreljene rakete so po poročanju izraelskih medijev poškodovali eno osebo na severu države, pri tem pa je nastala tudi gmotna škoda.

Hezbolah je v zadnjem letu čezmejnega obstreljevanja redno ciljal sever Izraela. Današnji napadi pa kažejo, da je šiitsko gibanje kljub izraelski invaziji in trajajočih spopadih sposobno ciljati tudi osrednji del Izraela.

Blinken v Izraelu o prekinitvi ognja v Gazi

Državni sekretar ZDA Antony Blinken je danes prispel v Izrael in začel turnejo na Bližnjem vzhodu, kjer si bo znova prizadeval za prekinitev ognja v Gazi. V Izraelu se bo srečal s premierjem Benjaminom Netanjahujem, tema pogovorov pa bo poleg Gaze tudi morebitni izraelski napad na Iran, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Blinken bo na novi turneji, ki bo predvidoma trajala do petka, obiskal več držav v okviru prizadevanj za končanje vojne v Gazi, izpustitvi zajetih talcev in lajšanje trpljenja palestinskega ljudstva. Prizadeval si bo tudi za diplomatsko rešitev konflikta v Libanonu. Tema pogovorov bodo tudi začetni obrisi načrta za upravljanje Gaze po koncu konflikta, poroča AFP, ki se sklicuje na izjave neimenovanega ameriškega predstavnika.

V Izraelu, kjer se bo sestal z Netanjahujem, bo poleg Gaze tema pogovorov tudi morebitni izraelski napad na Iran. Izrael je namreč napovedal odgovor na napad Irana 1. oktobra, ki je proti Izraelu izstrelil približno 200 raket. Blinken si bo prizadeval Izrael odvrniti od kakršne koli poteze, ki bi znatno okrepila konflikt v regiji, poroča AFP.

Po obisku Izraela bo Blinken v sredo odpotoval v Jordanijo, kjer bo med drugim osrednja tema dobava humanitarne pomoči v Gazo.

To je sicer že njegovo 11. potovanje na Bližnji vzhod, odkar je pred nekaj več kot letom dni izbruhnila vojna v Gazi, in prvo, odkar se je konec prejšnjega meseca zaostril konflikt med Izraelom in šiitskim gibanjem Hezbolah.

napad na Bejrut
Novice Najmočnejši napad na Bejrut v zadnjem tednu: je to začetek nove faze konflikta?
Misija ZN v Libanonu (Unifil)
Novice Izraelska vojska znova napadla položaje misije Unifil
Izrael, Iran, spopadi, vojna
Novice Izrael obstreljuje Bejrut in Gazo: ponoči ubitih še najmanj 20 ljudi
Ne spreglejte