SiolNET. Novice Svet
1

termometer

  • Messenger
  • Messenger

V Italiji začetek sojenja o dogovarjanju med politiki in mafijo

1

termometer

V Italiji se je začelo sojenje v primeru domnevnega dogovarjanja med visokimi državnimi uradniki in mafijskimi šefi v 90. letih minulega stoletja.

Na zatožni klopi sta med drugim nekdanji notranji minister Nicola Mancino in tedanji mafijski voditelj Toto Riina (na sliki), kot priča pa naj bi nastopil tudi predsednik Giorgio Napolitano.

Tožilstvo trdi, da so se visoki državni uradniki po umorih dveh pomembnih protimafijskih sodnikov leta 1992 začeli skrivaj pogajati z mafijo. Med drugim naj bi pristali na manj sojenj in znižanje zapornih kazni v zameno za končanje napadov.

Poleg Mancina so med obtoženci tudi tesen zaveznik bivšega premiera Silvia Berlusconija, Marcello Dell'Ultri, ki je že bil obsojen zaradi povezav z mafijo, trije nekdanji policijski načelniki ter štirje zaprti mafijski šefi.

Kot priča naj bi med drugim nastopil Napolitano, ki je bil v letih 1992-1994, ko naj bi potekali pogovori med mafijo in politiki, predsednik poslanske zbornice. O primeru je govoril z Mancinom po telefonu konec leta 2011 in v začetku leta 2012. Njune pogovore je ujela policija, vendar so bili prepisi posnetkov uničeni, ker Napolitano kot predsednik uživa imuniteto pred sodnim pregonom.

Po navedbah tožilca Nina Di Mattea so pogajanja "prepričala mafijo, da se bombni napadi splačajo", mafija pa je po tem spremenila taktiko tako, da tarče napadov niso bili več politiki, "temveč tisti, ki so poskusili blokirati pogajanja".

Za pogajanja je namreč med drugim izvedel tožilec Paolo Borsellino in za svoje ugotovitve plačal z življenjem.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin