Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
29. 8. 2013,
19.34

Osveženo pred

8 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Grčija protest javni sektor

Četrtek, 29. 8. 2013, 19.34

8 let, 1 mesec

V Grčiji protesti ob novih posegih v javni sektor

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Grško prestolnico je zaradi novih posegov v javni sektor znova preplavilo na stotine protestnikov.

Grška vlada je v ponedeljek končala oblikovanje sheme prezaposlitev, ki bo samo do konca septembra vplivala na 12.500 javnih uslužbencev. Skladno s shemo bodo morali zaposleni sprejeti nova delovna mesta ali osem mesecev opravljati delo na starih delovnih mestih z nižjimi plačami, pri čemer bodo tvegali, da ostanejo brez službe.

Prezaposlili bodo 12.500 javnih uslužbencev Grčija se je v zameno za naslednjo tranšo mednarodnega posojila zavezala, da bo do konca septembra prezaposlila 12.500 javnih uslužbencev, do konca leta pa še dodatnih 12.500 javnih uslužbencev. Hkrati je obljubila, da bo do konca decembra s ciljem znižati javno porabo v javnem sektorju ukinila 4.000 delovnih mest.

Danes je medtem ministrstvo za izobraževanje izdalo seznam skoraj 3.500 imen srednješolskih učiteljev, ki jih bodo premestili ali v osnovne šole ali na administrativna delovna mesta.

"Nobenih odpuščanj, nobenih prezaposlitev" Danes je zato Atene preplavilo 1.500 javnih uslužbencev, je pojasnila grška policija. "Nobenih odpuščanj, nobenih prezaposlitev," so sporočali protestniki. Prepričani so, da so prezaposlitve, ki zadevajo srednje šolstvo, za to stopnjo izobrazbe "velik udarec".

Postopek privatizacije, ki je prav tako eden od pogojev za pomoč, medtem še naprej napreduje zelo počasi. A v Bruslju so danes zanikali, da bi ga lahko pospešili tako, da bi se grško državno premoženje preneslo na holding s sedežem v Luksemburgu.

Prodaja dveh največjih pristanišč V Atenah medtem kritike, da se privatizacija ne premakne nikamor, zavračajo. Kot je poudaril predstavnik tamkajšnjega finančnega ministrstva, je težava v tem, da ne dobijo nobenih resnih ponudb oziroma da ni nobenih resnih kupcev. Grčija je trenutno med drugim v postopkih prodaje dveh največjih pristanišč.

Bolj obetavna je napoved ameriškega tobačnega proizvajalca Philip Morris, da bo razširil svoje dejavnosti v Grčiji. V tej ranljivi evrski državi namerava vzpostaviti distribucijski center za vso Evropo. Družba je že konec februarja za prihodnja tri leta napovedala nakup polovice grške proizvodnje tobaka. Grški premier Antonis Samaras je naložbo označil za "pomembno in simbolično".

Ne spreglejte