Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
1. 10. 2013,
12.26

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Fukušima Japonska

Torek, 1. 10. 2013, 12.26

8 let

V Fukušimi so se razlile štiri tone radioaktivne vode

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
V japonski jedrski elektrarni Fukušima Daiči, ki jo upravlja podjetje Tepco, se je razlilo štiri tone radioaktivne vode, ki je najverjetneje kontaminirala prst in morda tudi podtalnico.

Izlitje se je zgodilo, ko so delavci prečrpavali deževnico iz betonskega žleba v prazen 12-tonski rezervoar, ki je stal na zemlji, so sporočili iz Tepca. Pri tem so delavci odkrili, da se je iz rezervoarja izlivala voda. Tepco ocenjuje, da se je morda izlilo približno štiri tone deževnice.

Izlita voda verjetno ni bila "pretirano radioaktivna" Obseg kontaminacije je še nejasen, a pri Tepcu poudarjajo, da izlita voda verjetno ni bila pretirano radioaktivna. "Voda sama je bila deževnica. A je padla na območje jedrske elektrarne Fukušima ter bi lahko vsebovala radioaktivne snovi," je povedal predstavnik Tepca in dodal, da je voda stekla v prst.

Tepco ima že dolgo težave z nadziranjem radioaktivne vode Tepco se sicer že dolgo spopada s težavami, ki jih povzroča radioaktivna voda. Podjetje je za hlajenje poškodovanih reaktorjev uporabilo že več tisoč ton vode. A Tepco do zdaj še ni razkril jasnega načrta za odstranitev ogromnih količin kontaminirane vode, ki jo hranijo v več sto rezervoarjih pri elektrarni. Iz nekaterih rezervoarjev je uhajala radioaktivna voda, ki je morda stekla tudi v morje.

Japonska veriga s hitro prehrano bo gojila pridelke v Fukušimi Eden največjih japonskih ponudnikov hitre prehrane, podjetje Jošinoja, pa namerava gojiti riž in zelenjavo za svoje jedi v prefekturi Fukušima, kjer sta leta 2011 potres in cunami močno poškodovala jedrsko elektrarno. Kot pojasnjujejo, bodo uvedli stroge meritve radioaktivnega sevanja pridelane hrane.

Poceni sestavine za jedi in obnova območja Jošinoja namerava skupaj z lokalnimi kmetovalci ustanoviti podjetje, ki se bo ukvarjalo z gojenjem riža, čebule in zelja na 4,3 hektarjev velikem polju, 80 kilometrov stran od nuklearke. Družba namerava zgraditi tudi dodaten objekt za predelavo zelenjave, ki jo bodo uporabljali v svojih restavracijah po vsej državi. "Prepričani smo, da bomo s to potezo podprli obnovo območja," so povedali predstavniki Jošinoje. Dodali so, da si bodo na tak način tudi zagotovili poceni sestavine za svoje jedi.

Ne spreglejte