Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
11. 2. 2013,
11.51

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

meso konj

Ponedeljek, 11. 2. 2013, 11.51

8 let

V Franciji posvet vodij mesne industrije zaradi škandala s konjskim mesom

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Francoska vlada bo opravila pogovore s ključnimi igralci mesne industrije. Škandal s konjskim mesom v govejih izdelkih se je zdaj razširil že na 16 evropskih držav.

Sedem francoskih trgovskih verig je iz prodaje že umaknilo zmrznjene izdelke, ki sta jih proizvedli podjetji Findus in Comigel, ker namesto govejega vsebujejo konjsko meso. Škandal, ki se je začel v Veliki Britaniji, je razkril kompleksne verige, po katerih potekajo proizvodnja, distribucija in prodaja mesa v EU. Škandal razkriva dobavitelje mesa v Veliki Britaniji, Franciji, Romuniji in na Švedskem, britanski BBC pa namiguje, da naj bi bilo v distribucijsko mrežo vključenih še enajst drugih držav.

Francoski minister za prehrano Guillaume Garot se je zavezal, da bodo vsi sporni izdelki umaknjeni iz prodaje. "Želimo, da vsi vpleteni v prehransko verigo razjasnijo svojo vlogo, šele iz tega pa nato lahko potegnemo prve sklepe," pojasnjuje Garot. Na sestanku tako pričakujejo predstavnike proizvajalcev, mesnih predelovalcev, distributerjev, trgovskih verig in prehranske industrije.

Kompleksna distribucijska veriga Prvotni izsledki raziskave kažejo, da naj bi francosko podjetje Poujol mesne izdelke kupovalo od ciprskega posrednika, ki je meso pridobil od nizozemskega posrednika, nizozemsko podjetje pa je meso kupilo pri dveh romunskih klavnicah. Poujol je meso nato posredoval luksemburškemu podjetju, ki je v lasti francoske skupine Comigel. Ta je v končni fazi meso prodala švedskemu podjetje Findus, ki skrbi za dobavo v britanskih supermarketih. Gre torej za vzorčen primer, kako se lahko konjsko meso znajde v Veliki Britaniji. Romunska vlada je sporočila, da preiskuje, ali je konjsko meso, ki se je znašlo v govejih izdelkih v Veliki Britaniji in Franciji, dejansko prišlo iz Romunije.

Na Otoku je predsednica parlamentarnega odbora za hrano in podeželje Anne McIntosh pozvala k začasni prepovedi uvoza mesa iz držav EU-ja. Britanski okoljski minister Owen Patterson je za BBC povedal, da gre pri škandalu ali za "izjemno malomarnost ali mednarodno kriminalno zaroto". Oglasili so se tudi iz dveh podjetij, vpletenih v zgoraj omenjeno verigo, Findusa in Comigela, kjer zatrjujejo, da so žrtve prevare in da bodo zato zahtevali tudi odškodnino. Tudi v Franciji so se pojavila ugibanja, da za škandalom stoji kriminal. Minister za potrošniške zadeve Benoit Hamon je dejal, da so bile motiv za prevaro po vsej verjetnosti finančne koristi, saj naj bi storilcem prinesla do 300.000 evrov zaslužka.

Ne spreglejte