Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
17. 7. 2020,
9.23

Osveženo pred

3 leta, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,94

8

Natisni članek

pandemija epidemija Koronavirus

Petek, 17. 7. 2020, 9.23

3 leta, 9 mesecev

Brutalne številke: po svetu padajo žalostni mejniki #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,94

8

Število okuženih z novim koronavirusom v Braziliji je v četrtek preseglo dva milijona, je sporočilo tamkajšnje ministrstvo za zdravje. Za covid-19 je v tej južnoameriški državi umrlo skupaj 76.600 ljudi. Situacija je vse slabša tudi v ZDA, Indiji in Avstraliji.

20:51

WHO opozarja Brazilijo

19:06

Porast okužb v Izraelu

11:39

Zaradi koronavirusa zakol

11:38

V Tokiu 293 okužb

09:31

Kljub karanteni več sto okužb

09:30

V Indiji več kot milijon okužb

09:29

ZN za dodatno pomoč

  • 20:51

    WHO opozarja Brazilijo

    Med vsemi okuženimi z novim koronavirusom je deset odstotkov zdravstvenih delavcev, je opozoril generalni direktor Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus. Ob tem je izpostavil, da smo zdravstvenim delavcem dolžni ogromno.

    Glede na podatke univerze Johnsa Hopkinsa se je z novim koronavirusom do zdaj okužilo 13,8 milijona ljudi. WHO sicer navaja številko 13,4 milijona. To pomeni, da je med vsemi okuženimi okoli 1,3 milijona zdravstvenih delavcev. Zdravniki in medicinske sestre ne le, da tvegajo svoja življenja, številni trpijo zaradi fizične in psihične izčrpanosti zaradi mesecev napornega dela med pandemijo, je opozoril Tedros.

    WHO trenutno preučuje bolj natančno, kako razširjen je novi koronavirus med zdravstvenimi delavci. Poleg tega so na Kitajsko poslali strokovnjake, ki bodo preučevali izvor virusa, ki so ga prvič potrdili v Wuhanu konec lanskega leta.

    Direktor WHO za izredne razmere Michael Ryan je danes pozval Brazilijo, naj izkoristi priložnost za zmanjšanje števila novih okužb, saj število okužb v državi ne narašča več eksponentno. "Rast v Braziliji ni več eksponentna, ampak se je izravnala," je povedal Ryan.

    Po oceni WHO je padla stopnja reprodukcije na od 0,5 do 1,5. To pomeni, da obstaja možnost, da en okuženi niti ne prenese okužbe naprej. V maju je bila na primer ponekod stopnja dve, kar je pomenilo, da je ena oseba okužila dve drugi.

    Brazilija je ena najhuje prizadetih držav v pandemiji covida-19, saj so v državi potrdili več kot dva milijona okužb in 77 tisoč smrti. Samo v četrtek so potrdili 45 tisoč novih primerov okužb in 1.300 smrti, poroča STA.

  • 19:06

    Porast okužb v Izraelu

    V Izraelu so v četrtek potrdili rekordnih 1.929 novih okužb z novim koronavirusom v enem dnevu, je razvidno iz današnjih revidiranih podatkov ministrstva za zdravje. Skupaj so v državi potrdili 47.459 primerov okužb.

    V Izraelu je do zdaj zaradi bolezni covid-19 umrlo 380 ljudi. V državi so v sredini maja običajno dnevno potrdili nizko dvomestno število okužb, po odpravi karantenskih ukrepov pa število okužb od konca maja narašča, poroča STA.

    Izraelskega premierja Benjamina Netanjahuja so ob začetku pandemije hvalili zaradi njegovega obvladovanja krize, zdaj pa je postal tarča kritike. Gospodarstvo trpi zaradi posledic koronavirusne krize, stopnja brezposelnosti je 21-odstotna. Vlada je danes napovedala nove omejitve, med drugim omejitev gibanja ob vikendih, piše STA.

  • 11:39

    Zaradi koronavirusa zakol

    Regionalne oblasti v španski regiji Aragonija so odredile zakol več kot 90.000 kun zlatic na tamkajšnji farmi. Pri 87 odstotkih kun na farmi so namreč potrdili okužbo z novim koronavirusom.

    Farmo kun v kraju Puebla de Valverde, ki leži približno 100 kilometrov severozahodno od Valencie, so pozorno spremljali od 22. maja, potem ko so okužbo z novim koronavirusom potrdili pri sedmih tam zaposlenih. Od tedaj nobena žival ni zapustila te farme, ki je edina v Aragoniji.

    Odtlej so živali redno testirali. 13. julija so rezultati testov pokazali, da je okuženih 87 odstotkov živali, je povedal aragonski minister za kmetijstvo Joaquin Olona. Zato so se odločili za zakol 92.700 kun, da bi se izognili morebitnemu prenosu okužbe na ljudi, je povedal Olona.

    Oblasti domnevajo, da je virus na farmo vnesel eden od zaposlenih, ki je nato okužil živali. Vendar pa po ministrovih besedah ni mogoče z gotovostjo potrditi, ali se virus prenaša z ljudi na živali in obratno.

    Zakol več 10.000 kun so od začetka pandemije covida-19 odredili tudi na 20 farmah na Nizozemskem, potem ko so med kunami potrdili primere okužbe, so ta mesec sporočile nizozemske oblasti. Maja so ugotovili, da sta se dva delavca na farmah zelo verjetno okužila od kun. Po navedbah Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) bi to lahko bil "prvi znani primer prenosa okužbe z živali na človeka," piše STA.

  • 11:38

    V Tokiu 293 okužb

    V japonski prestolnici Tokio so danes potrdili 293 novih primerov okužbe z novim koronavirusom, kar je največje dnevno število okužb od izbruha epidemije. To je že četrtič v zadnjih desetih dneh, da so dnevno potrdili rekordno število okužb.

    Guvernerka Tokia Yuriko Koike je nevarnost okužb s koronavirusom dvignila na najvišjo stopnjo in 14 milijonov prebivalcev prestolnice pozvala, naj ne hodijo na nenujna potovanja v druge prefekture.

    Okoli 70 odstotkov od 293 na novo okuženih v prestolnici je po navedbah lokalnih oblasti starih od okoli 20 pa do 30 let. Po navedbah tokijske guvernerke število okužb narašča tudi med tistimi, ki so stari okoli 50 in 60 let. O porastu okužb poročajo tudi iz sosednjih prefektur Saitama in Kanagawa. V prefekturi Osaka na zahodu države so medtem že tretji dan zapored zabeležili več kot 50 novih okužb z novim koronavirusom.

    Na Japonskem so v četrtek potrdili 623 novih primerov okužbe, od tega 286 v Tokiu, kar je bilo največ od začetka aprila. Danes so na Japonskem skupaj potrdili 595 novih okužb. Zaradi epidemije so bile v državi mesec dni, do sredine maja, razglašene izredne razmere.

    Vlado premierja Shinza Abeja in tokijske oblasti kritizirajo, ker niso uvedli ukrepov, ki bi preprečili nov val okužb. Yuriko Koike, ki je bila na položaj znova izvoljena na volitvah 5. julija, pa je za vnovičen porast okužb okrivila mestne četrti z nočnimi klubi.

    V državi so do zdaj potrdili 24.300 primerov okužbe z novim koronavirusom, covid-19 je zahteval okoli tisoč življenj, kažejo podatki ministrstva za zdravje, piše STA.

  • 09:31

    Kljub karanteni več sto okužb

    V avstralskem mestu Melbourne so v zadnjem dnevu kljub karanteni, ki so jo uvedli pred enim tednom, potrdili več kot 400 novih okužb z novim koronavirusom, so sporočile oblasti avstralske zvezne države Viktorija.

    Na metropolitanskem območju Melbourna so potrdili 423 primerov okužbe z novim koronavirusom, še pet pa na podeželskih območjih zvezne države, so navedle tamkajšnje oblasti. Skupno število okužb je najvišje dnevno število od konca marca. "Nismo še premagali krize, nasprotno," je povedal uradnik, ki je v zvezni državi pristojen za zdravje, Brett Sutton.

    V drugem največjem avstralskem mestu porast novih okužb opažajo od sredine junija. Oblasti so tako pred enim tednom za pet milijonov prebivalcev metropolitanskega območja odredile obvezno domačo karanteno, ki bo trajala šest tednov. Dom lahko zapustijo samo, če morajo po nakupih, k zdravniku, na delo ali oskrbeti nekoga drugega.

    Pristojni so sporočili, da bodo najprej videli, ali jim bo s tem ukrepom uspelo zajeziti virus. Šele nato bodo sprejeli strožje ukrepe. "Obstaja upanje, da se bodo številke stabilizirale v prihodnjih dneh," je povedal Sutton. Dodal je, da vsi razmišljajo o dodatnih ukrepih, ki bodo morda potrebni.

    Druge avstralske zvezne države in teritoriji so sicer zaprli svoje meje z Viktorijo, a se je virus kljub temu razširil v Sydney v Novem Južnem Walesu. V Sydneyju narašča število lokalnih prenosov okužbe, potem ko so zaznali izbruh virusa v nekem priljubljenem pubu. Tega je obiskal okuženi prebivalec Melbourna. Do zdaj so potrdili 42 primerov, povezanih s pubom. Danes poročajo še o več primerih, ki niso jasno povezani s tem žariščem.

    Zaradi tega so oblasti na širšem območju Sydneyja znova zaostrile omejitve glede števila ljudi, ki so lahko naenkrat v restavracijah in na dogodkih, kot so poroke in pogrebi.

    V 25-milijonski Avstraliji so vse skupaj potrdili nekaj več kot 11 tisoč primerov okužbe z novim koronavirusom, umrlo je 116 ljudi. Velika večina novih primerov je v zveznih državah Viktorija in Novi Južni Wales. V drugih zveznih državah lokalnih prenosov okužbe ne opažajo že več tednov, poroča STA.

  • 09:30

    V Indiji več kot milijon okužb

    V Indiji so do danes potrdili že več kot milijon okužb z novim koronavirusom. Indijske oblasti si sicer prizadevajo s številnimi ukrepi zajeziti širjenje koronavirusne bolezni 19 v državi, ki je po številu prebivalcev druga na svetu.

    Kot je danes sporočilo indijsko ministrstvo za zdravje, so v zadnjih 24 urah potrdili skoraj 35 tisoč novih okužb z novim koronavirusom, kar je največ v enem dnevu od začetka epidemije. S tem se je skupno število potrjenih okužb povzpelo na 1.003.832. Več kot 635 tisoč obolelih je že ozdravelo.

    Do danes so v Indiji potrdili tudi več kot 25 tisoč smrtnih žrtev covid-19. Število okuženih v državi z 1,3 milijarde prebivalcev znova narašča, odkar so oblasti sredi maja začele rahljati ukrepe za širitev pandemije. Marsikje, na primer v tehnološkem središču države Bengaluru in v letoviški državi Goa, so zato znova uvedli številne omejitve.

    Indija, kjer so prvi primer okužbe z novim koronavirusom potrdili konec januarja, je po številu okuženih na tretjem mestu na svetu, za ZDA in Brazilijo. Po številu smrtnih žrtev covid-19 je na osmem mestu na svetu. Indijske oblasti opozarjajo, da se utegne število smrtnih žrtev v prihodnjih tednih močno povečati zaradi naraščanja števila okužb, navaja STA.

  • 09:29

    ZN za dodatno pomoč

    Združeni narodi so v četrtek sporočili, da za načrt za globalni humanitarni odziv na pandemijo covid-19 potrebujejo še 3,6 milijarde ameriških dolarjev (3,2 milijarde evrov). Ob tem so razvite države posvarili pred "ceno neaktivnosti", če revnejše države ne bodo prejele pomoči.

    To je tretji poziv k donacijam od marca, ko so ZN sprožili načrt. Pozvali so k pomoči v skupni višini 10,3 milijarde dolarjev (približno devet milijard evrov). Od marca je bilo doniranih zgolj 1,7 milijarde dolarjev (1,5 milijarde evrov).

    Dodatna sredstva bodo med drugim namenjena soprijamenju z lakoto, ki jo gospodarska kriza zaradi novega koronavirusa še poslabšuje. "Obstaja resno tveganje lakote kasneje letos in v začetku prihodnjega leta. Moramo vlagati, da bi to preprečili," je povedal podsekretar ZN za humanitarne zadeve Mark Lowcock.

    Poleg Somalije, Južnega Sudana, Jemna in Nigerije, ki jih je pomanjkanje hrane že prizadelo, Lowcocka skrbijo tudi Sudan, Zimbabve in Haiti. Poleg tega bodo dodatna finančna sredstva, k zbiranju katerih so pozvali ZN, namenjena medicinski opremi, informacijskim kampanjam ter vzpostavljanju humanitarnih zračnih mostov v Afriki, Aziji in Latinski Ameriki.

    Po besedah podsekretarja ZN je bil do zdaj odgovor bogatih držav na razmere "močno nezadosten". "Ogromne težave, s katerimi se spoprijema svet, je mogoče nasloviti z relativno malo denarja in veliko iznajdljivosti," je poudaril.

    Dejal je, da pomoč zalivskih držav močno zamuja. "Želimo, da bi države znova igrale vlogo, kakršno so v zadnjih dveh ali treh letih," je povedal ob tem. Glede na projekcije ZN in oxfordske univerze bi lahko pomanjkanje hrane do konca leta prizadelo dodatnih 121 milijonov ljudi, če ne bo narejeno nič. Neukrepanje bi lahko vodilo tudi v konflikte ali nestabilnost v več državah.

    V revnih državah bi bil lahko smrtni davek novega koronavirusa izjemno velik, če nad virusom ne bodo vzpostavili nadzora. V 30 državah z nizkimi prihodki bi lahko covid-19 zahteval 1,67 milijona življenj, kažejo projekcije ZN, piše STA.

Maska. Onesnaženje.
Novice Maske postajajo epidemiološka in ekološka težava

Po uradnih podatkih brazilskih oblasti se z novim koronavirusom vsak dan okuži okoli 40 tisoč ljudi. Strokovnjaki ocenjujejo, da so dejanske številke v državi z 210 milijoni prebivalcev bistveno višje, predvsem zaradi pomanjkanja testiranj. Brazilija je v pandemiji covid-19 daleč najbolj prizadeta država v Latinski Ameriki, po številu smrti pa je na drugem mestu, za ZDA.

Okužen je tudi brazilski predsednik Jair Bolsonaro, ki covid-19 ne pripisuje velikega pomena in trdi, da bodo gospodarske posledice hujše od bolezni. Čeprav število okuženih in smrtnih žrtev še naprej narašča, marsikje v državi dodatno rahljajo ukrepe za zajezitev pandemije, ki so jih uvedle lokalne oblasti. Tako bodo v Riu de Janeiru danes odprli turistične znamenitosti in dovolili ekipne športe na plažah, je v četrtek sporočil tamkajšnji župan Marcelo Crivella.

V ZDA padel nov mejnik

V ZDA so v zadnjih 24 urah znova potrdili rekordno število novih okužb z novim koronavirusom. Po podatkih Univerze Johnsa Hopkinsa so jih zabeležili 77.300, kar je največ od začetka epidemije. Zadnji rekord je bil 10. julija, ko so potrdili 67.800 okužb v enem dnevu.

V ZDA so doslej potrdili več kot 3,5 milijona primerov okužbe, zaradi covida-19 pa je umrlo več kot 138.000 ljudi. Od začetka rahljanja ukrepov po državi v juniju število okužb skokovito narašča, še posebej na jugu in jugozahodu države. Med najbolj prizadetimi so zvezne države Florida, Kalifornija, Teksas in Georgia. Več zveznih držav je zato že upočasnilo ali ustavilo vnovično odpiranje gospodarstva in omilitev ukrepov, piše STA.

Ne spreglejte