Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
13. 1. 2015,
7.43

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Charlie Hebdo Francija Pariz

Torek, 13. 1. 2015, 7.43

8 let

V Bolgariji prijeli Francoza, ki naj bi bil povezan z napadi v Parizu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
V Bolgariji so 1. januarja aretirali Francoza, ki je bil v stiku z enim od dveh bratov, ki sta v Parizu izvedla terorističen napad. Prijeli so ga, ko je poskušal prečkati mejo s Turčijo.

Gre za 29-letnega Fritz-Jolyja Joachina, francoskega državljana haitijskega porekla, ki je bil s Cherifom Kouachijem večkrat v stiku. Joachin naj bi Francijo zapustil 30. decembra, pred tem pa naj bi bil nekajkrat v stiku s Cherifom Koachijem, ki je s svojim bratom pretekli teden izvedel napad na uredništvo revije Charlie Hebdo.

Za Joachina je bil sprva razpisan evropski nalog za prijetje, ki ga je zaradi obtožb njegove žene, da je ugrabil njunega triletnega sina, izdala Francija. V ponedeljek pa so bolgarske oblasti prejele še drugi evropski nalog za prijetje, ki ga je izdalo sodišče v Parizu.

Poudaril, da ne more prevzeti odgovornosti za dejanja bratov Kouachi "Obtožbe se nanašajo na sodelovanje v organizirani kriminalni skupini, katere cilj je bil priprava terorističnih dejanj," je pojasnila bolgarska tožilka Darina Slavova. Dodala je, da je Joachin med zaslišanjem danes povedal, da sta s Cherifom Kouachijem stara prijatelja, ob tem pa poudaril, da ne more prevzeti odgovornosti za dejanja bratov Kouachi.

Joachinova soproga: Pred dvema letoma je postal skrajnež Joachinova soproga je pojasnila, da se je njen mož pred 15 leti spreobrnil v islam, pred dvema letoma pa je postal skrajnež. Po njenih besedah je želel njunega sina odpeljati v Sirijo, kjer bi ga vzgajali v džihadistični skupnosti.

"Sem musliman, nisem pa skrajnež ali terorist" Joachin je te navedbe zavrnil, češ da je s sinom in dekletom zgolj odpotoval na izlet v Carigrad, za bolgarske medije pa je tudi zatrdil, da ni skrajnež. "Sem musliman, nisem pa skrajnež ali terorist," je deja.

Njegov odvetnik Radi Radev je na zaslišanju dejal, da je Joachin pred poroko večkrat potoval na Bližnji vzhod, tudi v Savdsko Arabijo.

Joachin je v ponedeljek dejal, da ne nasprotuje izročitvi Franciji. Zaslišanje o izročitvi je napovedano za petek.

Po napadih v Parizu našli tulec iz BiH Po terorističnih napadih minuli teden v Parizu so našli tulec, ki izvira iz Bosne in Hercegovine, je za televizijo N1 potrdil namestnik obrambnega ministra BiH Živko Marjanac. S tem je potrdil predhodna poročila, da je bilo v napadu na satirični tednik Charlie Hebdo uporabljeno strelivo iz BiH. "Izdelan je bil leta 1986 v podjetju Igman v kraju Konjic, danes pa je to strelivo v skladiščih oboroženih sil, najti ga je tudi v vsakem gospodinjstvu, kjer imajo orožje," je dejal Marjanac.

Regionalna televizijska mreža, za katero je spregovoril, je ob tem navedla, da v skladiščih vojske BiH trenutno poteka popis oborožitve in drugih shranjenih materialov, ki naj bi pokazal, ali je stanje v njih takšno, kot na papirju. Spomnili so še, da lanskoletna kraja 600 polnil za granate iz vojaške baze Krčmarice ni dobila epiloga.

Jutri nova številka Charlie Hebdoja s 50-krat večjo naklado

Če so teroristi mislili, da lahko z napadi na uredništvo onesposobijo delo satirične revije Charlie Hebdo, so se zelo zmotili, sporočajo ustvarjalci francoske revije.

Uredniki francoske satirične revije Charlie Hebdo, ki so jo prejšnjo sredo napadli teroristi in ubili osem novinarjev, so sinoči objavili naslovnico nove številke revije, na kateri je karikatura božjega poslanca in preroka Mohameda, ki drži trenutno aktualen slogan Jaz sem Charlie. Nad karikaturo je zapis Vse je odpuščeno.

Jutri nova posebna izdaja v 16 jezikih Nova številka revije sicer še ni izšla, naslovnico so vnaprej objavili francoski mediji. Posebna izdaja bo izšla jutri, teden dni po napadu, in sicer v 16 jezikih, v natisu pa je tri milijone izvodov, kar je 50-krat več kot sicer. Običajno tedensko prodajo 60 tisoč izvodov.

Čeprav so francoski mediji objavili najnovejšo karikaturo, so se številne medijske hiše objave vzdržale. Pri ameriški medijski hiši CNN so izrazili zaskrbljenost glede varnosti in občutljivosti zaradi muslimanskih bralcev, saj ne želijo prizadeti njihovih verskih čustev.

Muslimanska skupnost: Muslimani bi se morali izogibati čustvenim odzivom Muslimanska skupnost v Franciji je pred izidom nove izdaje tednika danes pozvala muslimane k mirnosti in spoštovanju svobode izražanja. Kot sta v današnjem sporočilu še zapisala Francoski svet za muslimansko vero in Zveza francoskih muslimanskih organizacij, bi se morali muslimani tudi izogibati čustvenim odzivom in se vesti dostojanstveno.

Muslimanske oblasti načrtovano objavo že označile za provokacijo Muslimanske oblasti v Egiptu so načrtovano objavo nove karikature Mohameda že označile za provokacijo. "Gre za neupravičeno provokacijo 1,5 milijarde muslimanov," so zapisale v današnjem sporočilu za javnost. Napovedale so, da bo nova izdaja tednika sprožila nov val sovraštva v Franciji in na Zahodu. "Ravnanje tednika ne prispeva k sožitju in kulturnemu dialogu, ki si ga želijo muslimani," so še bile kritične.

Eden od predstavnikov oblasti, znanih kot Dar al-lfta, je za AFP povedal, da obsojajo nasilje in spoštujejo svobodo misli, ob tem pa poudaril, da mora druga stran razumeti, da muslimani ljubijo preroka Mohameda.

Varnostne ukrepe krepi tudi ZDA Po napadih na satirično revijo in trgovino s košer hrano je Francija močno poostrila varnostne ukrepe, poleg dodatnih pet tisoč policistov bo za varnost v državi skrbelo še 10 tisoč vojakov.

Varnostne ukrepe bodo okrepili tudi v ZDA, in sicer na letališčih in okrog pomembnih objektov v državi. Poostrena varnost je odziv na napade v Parizu, Sydneyju, Ottawi in drugje po svetu, medtem ko v ZDA v zadnjem času niso bili deležni nobenih posebnih novih groženj, je dejal minister za domovinsko varnost Jeh Johnson.

Ne spreglejte