Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
21. 9. 2020,
12.16

Osveženo pred

3 leta, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,09

1

Natisni članek

napad smrt Bolgarija

Ponedeljek, 21. 9. 2020, 12.16

3 leta, 7 mesecev

V Bolgariji obsodba napadalcev na izraelske turiste leta 2012

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,09

1

sodišče | Foto Getty Images

Foto: Getty Images

Sodišče v Sofiji je danes v odsotnosti obsodilo dva Libanonca na dosmrtni zapor zaradi vpletenosti v napad na avtobus z izraelskimi turisti v Bolgariji leta 2012, v katerem je bilo ubitih šest ljudi. Napad so pripisali oboroženemu krilu libanonskega šiitskega gibanja Hezbolah.

Ruth Bader Ginsburg
Novice Umrla je liberalna vrhovna sodnica ZDA Ruth Bader Ginsburg

Sodnica Adelina Ivanova s posebnega sodišča za terorizem je sporočila, da obsojena na dosmrtni zapor ne bosta imela možnosti pogojnega izpusta. To je najvišja kazen po bolgarskem kazenskem zakoniku. Tožilstvo je izpostavilo, da več elementov tako obsojenca kot napad povezuje s Hezbolahom. Zaradi dokazov, pridobljenih v preiskavi, je Evropska unija julija 2013 oboroženo krilo Hezbolaha uvrstila na seznam terorističnih organizacij. V ZDA pa je Hezbolah že leta uvrščen med teroristične skupine, piše STA.

Na letališču črnomorskega letoviškega kraja Burgas je bilo 18. julija 2012 ubitih pet izraelskih turistov v eksploziji podtaknjene bombe na avtobusu, ki naj bi izraelske turiste prepeljal z letališča v letovišče. Umrl je tudi bolgarski voznik, 38 ljudi je bilo poškodovanih.

Umrl je tudi domnevni samomorilski napadalec, 23-letni francosko-libanonski državljan, ki so ga identificirali na podlagi DNK-analize. Enega od sostorilcev, takrat 31-letnega Meliada Feraha, so spoznali za krivega, da je priskrbel sestavine za izdelavo bombe. Drugi, takrat 24-letni Hasan Haj Hasan, pa je osumljen, da je najel bivališče in avtomobil za izvedbo napada. Oba sta zapustila Bolgarijo na dan napada in ju kljub mednarodnemu sodelovanju niso uspeli najti. Zato so jima sodili in ju obsodili v odsotnosti. Po ocenah ZDA se nahajata v Libanonu, navaja STA.

Vrhovno sodišče
Novice Vrhovno sodišče obsoja fizični napad na sodnika
Ne spreglejte