Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
9. 2. 2013,
8.28

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Las Vegas Madrid igralnica

Sobota, 9. 2. 2013, 8.28

7 let, 12 mesecev

V bližini Madrida bo zrasel evropski Las Vegas

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Ameriška igralniška skupina Las Vegas Sands v lasti milijarderja Sheldona Adelsona je ta teden potrdila, da bo v južnem madridskem predmestju Alcarcon začela graditi evropski odgovor Las Vegasu.

Igralniško-zabaviščni kompleks naj bi se razprostiral na 750 hektarih, sčasoma pa naj bi ustvaril več kot 250.000 delovnih mest. Kompleks Euro Las Vegas naj bi bil po navedbah ameriškega investitorja največji v Evropi. Če bo šlo vse po sreči, naj bi se njegova gradnja začela konec leta, kompleks pa naj bi stal okoli 18 milijard evrov.

Gradnja celotnega kompleksa naj bi trajala od 15 do 18 let Prva faza naj bi bila končana do leta 2016 ali 2017. Gradnja celotnega kompleksa s šestimi igralnicami, 12 hoteli, tremi igrišči za golf, restavracijami, gledališčem, nakupovalnimi in konferenčnimi središči ter celo stadionom s 15.000 sedeži pa naj bi vzela od 15 do 18 let. Investicijo naj bi v 35 odstotkih pokrila skupina Las Vegas Sands, preostalih 65 odstotkov pa naj bi krile še neimenovane banke iz Azije in ZDA.

Za ta megalomanski projekt sta se potegovala tako Madrid kot Barcelona, a so bile regionalne oblasti v španski prestolnici bolj pripravljene popustiti Adelsonovim zahtevam po posebni obravnavi. Delno je morala ameriškemu vlagatelju popustiti tudi španska država. Projekt je s svojimi napovednimi delovnimi mesti, samo v prvi fazi naj bi njih bilo neposredno in posredno 120.000, zelo pomemben za Španijo, ki jo zaznamuje izjemno visoka brezposelnost, še posebej med mladimi.

Še en netransparenten projekt, ki slavi potrošništvo in zabavo? A v opoziciji vseeno opozarjajo, da gre še za en netransparenten projekt, ki slavi potrošništvo in zabavo, namesto da bo država vlagala v proizvodnjo in nove tehnologije. Glavni razlog za trenutno krizo v Španiji je bil namreč pok nepremičninskega balona, ki so bili posledica številnih špekulativnih projektov. Opozicijo skrbijo tudi okoljske in družbene posledice takega kolosa.

Ne spreglejte