Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
31. 5. 2013,
8.26

Osveženo pred

4 leta

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Azija

Petek, 31. 5. 2013, 8.26

4 leta

V Aziji vedno več milijonarjev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Gospodarska rast v Aziji je za 7,8 odstotka povečala vrednost zasebne lastnine tamkajšnjih prebivalcev, s čimer se je povečalo število bogatih in "super bogatih".

V Aziji je število gospodinjstev z milijonarji doseglo 13,8 milijona, medtem ko je "super bogatih" oziroma gospodinjstev, vrednih več kot sto milijonov dolarjev (77 milijonov evrov), okoli 12 tisoč. Porast vrednosti zasebne lastnine naj bi po mnenju ekonomistov pomenila, da se je svetovno gospodarstvo končno otreslo posledic finančne krize, k čemur je pripomogla tudi strma rast v Aziji. Azija (brez Japonske) je regija z najhitrejšo rastjo, kjer se je zasebni kapital od leta 2011 povečal za 17 odstotkov in znaša 28 bilijonov ameriških dolarjev oziroma 21,5 bilijona evrov. Ta številka naj bi se po podatkih svetovalnega podjetja Boston Consulting Group (BCG) v naslednjih petih letih skoraj podvojila.

BCG spremlja gibanje gospodarstva od leta 2000, v raziskavi pa so zajeti podatki več kot 130 zasebnih bank in podatki nacionalnih proračunov. Po njihovem predvidevanju bodo najbogatejša gospodinjstva svoje bogastvo večala vedno hitreje. Do leta 2017 naj bi svetovno bogastvo doseglo 171,2 bilijona dolarjev (131 bilijonov evrov), večina rasti pa bo zasluga Azije (brez Japonske), ki počasi dohiteva zahodni svet.

Najbogatejša država na svetu ostajajo ZDA, druga je Japonska in tretja Kitajska. Četrto mesto si delita Velika Britanija in Nemčija. Največja gostota milijonarjev je v Katarju, kjer 143 od tisoč gospodinjstev svoje premoženje šteje v milijonih.

Med velike rastoče trge BCG uvršča Brazilijo, Rusijo, Indijo in Kitajsko, med katerimi je bila zgolj Kitajska med 15 najbogatejšimi državami leta 2007. Od takrat se ji je pri vrhu pridružila še Indija, do leta 2017 pa naj bi Kitajska že prehitela Japonsko in se uvrstila na drugo mesto, medtem ko Indiji napovedujejo deveto, Rusiji pa 11. mesto. Premoženje v davčnih oazah je v zadnjem letu zraslo za 6,1 odstotka in znaša 8,5 bilijona ameriških dolarjev oziroma 6,5 bilijona evrov. Večina premoženja v oazah je zahodnoevropskega izvora, največ pa je "pospravljenega" v Švici.

Ne spreglejte