Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
12. 12. 2017,
10.15

Osveženo pred

6 let, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,13

2

Natisni članek

Italija Slovenija Avstrija noad plini eksplozija

Torek, 12. 12. 2017, 10.15

6 let, 4 mesece

V avstrijskem centru za distribucijo plina odjeknila eksplozija, dobava plina iz Avstrije prekinjena #foto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,13

2

Zaradi eksplozije v največjem avstrijskem centru za distribucijo zemeljskega plina v kraju Baumgarten an der March vzhodno od Dunaja, od koder plin prejema tudi Slovenija, je sistem prenosa plina iz Avstrije trenutno prekinjen. Dobavitelji zemeljskega plina so po navedbah domačih podjetij zato del svojih dobav že preusmerili na vstopno točko v italijanski Gorici.

V avstrijskem centru za distribucijo plina Baumgarten ob meji s Slovaško je ob 8.45 eksplodiralo. V eksploziji je po poročanju časnika Der Standard umrl en človek, 21 ljudi je ranjenih, od tega eden huje. Umrli po navedbah direktorja podjetja Stefana Wagenhoferja ni bil zaposleni.

Na območje so takoj po eksploziji prišli številna gasilska vozila in dva reševalna helikopterja. Požar, ki je sledil eksploziji, je po poročanju ORF zajel šest stavb v centru, ki so skoraj popolnoma zgorele.

Okoli 15.30 so gasilci požar vendarle pogasili in začeli odstranjevanje posledic nesreče. Preiskovalci sumijo, da je bil vzrok za eksplozijo, ta naj bi se zgodila na izoliranem delu plinovoda, ki teče na površju in ni več v pogonu, tehnična napaka.

Avstrijski obveščevalci so ob tem izključili možnost terorističnega napada. "Za zdaj ni nobenih znakov, da je šlo za mednarodni napad ali drugo kaznivo ravnanje," so sporočili.

Vzrok za nesrečo naj bi bila tehnična napaka. | Foto: STA , Vzrok za nesrečo naj bi bila tehnična napaka. Foto: STA ,

Geoplin: Dobava zemeljskega plina iz Avstrije je prekinjena

Center v kraju Baumgarten blizu meje s Slovaško je največji avstrijski center za sprejem in distribucijo zemeljskega plina iz Rusije in Norveške ter od drugod. Kot so pojasnili na agenciji za energijo, je Baumgarten za Slovenijo glavna točka, skozi katero se prenaša plin k nam. Prek Baumgartna v Slovenijo ni posredovan le plin, ki v našo državo pride iz sosednje Italije.

Medtem ko na agenciji zagotavljajo, da omejitev pri oskrbi s plinom za zdaj ni, so iz družbe Geoplin sporočili, da jih je avstrijski sistemski operater obvestil, da so dobave zemeljskega plina na mejni točki prenosnega sistema z Avstrijo trenutno prekinjene. 

Kot so poudarili pri Geoplinu, se v družbi trudijo, da bi svojim poslovnimi partnerji zagotoviti nadaljnjo nemoteno oskrbo z zemeljskim plinom. O morebitnih nadaljnjih ukrepih, če bodo ti potrebni, bo družba svoje poslovne partnerje obveščala sproti.

Da je sistem prenosa plina iz Avstrije v Slovenijo po nesreči deloval z omejenimi zmogljivostmi, je že predtem za Finance povedal direktor tehničnega sektorja v družbi Plinovodi Franc Cimerman: "Delamo vse, da ne bi bilo prekinitev dobave plina v Sloveniji."

Ob tem so iz družbe Plinovod sporočili, da so zaradi omejenega obratovanja avstrijskega prenosnega sistema dobavitelji del svojih dobav preusmerili na drugo vstopno točko v italijanski Gorici.

V eksploziji je umrl en človek, ranjenih je bilo najmanj 18 ljudi, od tega pet huje. | Foto: Reuters V eksploziji je umrl en človek, ranjenih je bilo najmanj 18 ljudi, od tega pet huje. Foto: Reuters

Prekinitev dobave bi močno prizadela domače gospodarstvo

Težave v dobavi plina bi zagotovo prizadele tudi slovensko gospodarstvo, saj so nekatera podjetja pri svoji proizvodnji močno odvisna od zemeljskega plina. Med največjimi odjemalci so med drugim podjetja iz skupine Slovenska industrija jekla (Sij), Cinkarna Celje in Papirnica Goričane.

Medtem ko v Siju verjamejo, da bo z dobavo plina vse v redu, je tehnična direktorica Cinkarne Celje Nikolaja Podgoršek Selič sporočila, da njihovi dobavitelji zemeljskega plina o morebitni prekinitvi oskrbe Cinkarne z zemeljskim plinom iz avstrijskega Baumgartna nimajo informacij.

"Če bi se zgodila prekinitev, bi nas to močno prizadelo, saj bi proizvodnjo titanovega dioksida, ki je vezana na zemeljski plin, morali ustaviti," je še dejala Podgoršek-Seličeva.

Med domačimi podjetji, ki so pri proizvodnji močno odvisna od zemeljskega plina, je tudi Cinkarna Celje. | Foto: Bojan Puhek Med domačimi podjetji, ki so pri proizvodnji močno odvisna od zemeljskega plina, je tudi Cinkarna Celje. Foto: Bojan Puhek

Gazprom preusmerja dobavo proti jugu, Italija razglasila izredno stanje

Kot so poudarili pri upravljavcu centra v Baumgartnu, družbi Gas Connect Austria, je nacionalna oskrba s plinom za zdaj pokrita, tranzit prek Avstrije v smeri juga in jugovzhoda pa je do nadaljnjega okrnjen.

Pri ruskem energetskem velikanu Gazprom ob tem zagotavljajo, da poskušajo preusmeriti dobavo plina na jug Evrope, da bi se izognili morebitnim prekinitvam v dobavi.

Italija je zaradi eksplozije razglasila izredno stanje pri oskrbi s plinom. Kot so zapisali na tamkajšnjem ministrstvu za gospodarstvo, državi sicer ne grozi takojšnja energetska kriza, saj ima dovolj zalog. Izredno stanje so razglasili skladno z evropsko direktivo in nacionalnim načrtom.

Ne spreglejte