Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
24. 1. 2019,
10.25

Osveženo pred

5 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,09

Natisni članek

Avstralija vročinski val vročina

Četrtek, 24. 1. 2019, 10.25

5 let, 2 meseca

V Avstralijo so se vrnile rekordne temperature

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,09
Plaža | Foto Reuters

Foto: Reuters

Jug Avstralije je po nekaj dneh nekoliko nižjih temperatur znova zajel vročinski val s temperaturami skoraj 50 stopinj Celzija. Zaradi zdravstvenih težav, povezanih z vročino, so morali v bolnišnicah oskrbeti več deset ljudi. Zaradi pomanjkanja vode pa so poginile številne divje živali.

Severno od mesta Adelaide na jugu države so danes namerili 49,5 stopinje Celzija, v samem mestu pa 47,7, s čimer je bil presežen rekord iz leta 1939. Rekordne temperature so zabeležili še v 13 drugih mestih v zvezni državi Južna Avstralija.

Tam so morali zaradi zdravstvenih težav, povezanih z vročino, v bolnišnicah oskrbeti 44 ljudi. "Ne pozabite preveriti, kako so starejši prijatelji, sorodniki in sosedje ter bolni ljudje," so ob tem so posvarile službe za izredne razmere.

Prebivalci se z visokimi temperaturami spopadajo na različne načine. Nekateri se zadržujejo v trgovskih centrih, drugi pa se hladijo v morju. V hotelu Red Lion v Južni Avstraliji pa gostilničarji svojim rednim gostom ponujajo brezplačno pivo. Tam se je zbralo okoli 100 ljudi.

Zaradi pomanjkanja vode poginilo sto konjev, pobili 2.500 kamel

Velike težave imajo zaradi vročine tudi divje živali, saj so vodni viri izsušeni. V osrednji Avstraliji so tako 80 kilometrov jugozahodno od mesta Alice Springs našli 40 poginulih divjih konjev, še 55 pa so jih morali usmrtiti, saj so se borili za življenje.

Avstralija
Novice Peklenska vročina v Avstraliji: ponekod tudi do 49 stopinj Celzija

V zvezni državi Zahodna Avstralija pa je v zadnjem mesecu več kot 2.500 divjih kamel iz puščave Gibson vdrlo na posestva kmetov, kjer so poškodovale lastnino ter jedle hrano in pile vodo, namenjeno živini. Lastniki teh posestev so jih zato postrelili.

Zaradi visokih temperatur in izjemne suše je visoka tudi nevarnost gozdnih požarov. V Tasmaniji se gasilci z več deset požari spopadajo že več dni.

Ne spreglejte