Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
19. 8. 2021,
11.07

Osveženo pred

2 leti, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,43

1

Natisni članek

Koronavirus COVID-19 Avstralija

Četrtek, 19. 8. 2021, 11.07

2 leti, 8 mesecev

V Avstraliji največ okužb od začetka epidemije

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,43

1

Avstralija | Foto Reuters

Foto: Reuters

V Avstraliji so v zadnjem dnevu potrdili več kot 750 novih okužb z novim koronavirusom, kar je največ od začetka epidemije. Samo v Novem Južnem Walesu so potrdili 681 novih okužb, za posledicami covid-19 je umrl starejši moški, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

15:19

Španija

13:22

Iran

11:50

Nove okužbe na Novi Zelandiji

  • 15:19

    Španija

    Špansko sodišče je danes v pretežni meri odpravilo nočno omejitev gibanja, ki od sredine julija velja za večji del Katalonije, tudi Barcelono. Čeprav je regionalna vlada sodišče pozvala, naj za 148 občin to omejitev še četrtič podaljša, je sodišče temu ugodilo le za manjši del občin, saj da se je v 129 občinah epidemiološka slika izboljšala.

    Sodišče je tako odločilo, da zanje omejitev gibanja med 1. in 6. uro ni več upravičena. Ukrep velja le še za peščico občin na severovzhodu Katalonije.

    Je pa sodišče odobrilo enotedensko podaljšanje prepovedi javnih in zasebnih druženj več kot desetih ljudi po celi Kataloniji.

    Katalonska vlada je sicer zaprosila sodišče, naj nočno omejitev gibanja podaljša. Uvedli so jo, da bi omejili druženje na plažah in v parkih, potem ko se je na območju začela širiti koronavirusna različica delta, predvsem med necepljenimi mladimi.

    V Kataloniji so v zadnjih 14 dneh potrdili 328 okužb na 100 tisoč ljudi, kar je pod državnim povprečjem 378 primerov.

    V Španiji je v celoti cepljenih okoli 64 odstotkov prebivalstva, s čimer se država uvršča v evropski vrh.

  • 13:22

    Iran

    V Iranu je doslej novi koronavirus zahteval več kot 100 tisoč življenj, so danes sporočile oblasti v Teheranu. V državi so obenem zaostrili ukrepe za zajezitev širjenja novega koronavirusa, poroča francoska tiskovna agencije APF.

    V zadnjem dnevu so v Iranu potrdili 31.266 novih okužb, umrlo je še 564 covidnih bolnikov, je sporočilo iransko ministrstvo za zdravje.

  • 11:50

    Nove okužbe na Novi Zelandiji

    Na Novi Zelandiji so danes odkrili vir tokratnega izbruha novega koronavirusa, zaradi katerega so znova zaprli državo, potem ko so v nedeljo okužbo potrdili pri moškem, ki ga niso povezali s potovanji v tujino. Medtem so okužbo potrdili še pri 11 osebah, skupno pa imajo v tem izbruhu 21 okužb, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

    Pri moškem so v nedeljo potrdili koronavirusno različico delta, ki so jo genetsko povezali z Avstralijo. Ker moški ni potoval v Avstralijo, so oblasti pospešeno iskale pravi vir okužbe, da bi tako lažje izsledile vse morebitne stike. Kot najverjetnejši vir so zdaj označili osebo, ki je prišla iz Sydneyja 7. avgusta. Okužbo pri tej osebi so namreč potrdili po dveh dnevih v karanteni, kasneje pa so jo odpeljali v bolnišnico.

Na območju avstralske prestolnice Canberra so potrdili še 16 okužb, v zvezni državi Viktorija pa 57 novih okužb, kar je enkrat več kot dan prej. Pri tem so v Viktoriji okužbo potrdili pri 44 ljudeh, ki so bili zaradi stika z okuženim v karanteni, je pojasnil premier Viktorije Daniel Andrews.

Čeprav se 57 sliši veliko, je Andrews opozoril, da so večino okužb potrdili pri ljudeh, ki so že bili v izolaciji, to pa po njegovem mnenju pomeni, da sistem sledenja stikom deluje.

Strogi ukrepi

Avstralija covid-19 | Foto: Reuters Foto: Reuters V več delih Avstralije veljajo strogi omejitveni ukrepi. Premierka Novega Južnega Walesa Gladys Berejiklian je sporočila, da bodo zaprtje, ki ponekod traja že sedem mesecev, na več območjih najverjetneje podaljšali do najmanj 28. avgusta.

V Novem Južnem Walesu so medtem v zadnjem dnevu cepili rekordnih 110 tisoč ljudi. Do zdaj so tudi z najmanj enim odmerkom cepili 53 odstotkov prebivalstva, 28 odstotkov pa jih je v celoti zaščitenih.

Avstralija je dolgo veljala za eno bolj uspešnih zgodb v pandemiji covid-19, saj jim je okužbo uspelo hitro zajeziti s strogimi ukrepi. S pojavom koronavirusne različice delta pa so se razmere zaostrile. V državi je do zdaj vse priporočljive odmerke prejelo 27,5 odstotka starejših od 16 let. Skupno so v Avstraliji potrdili 40.700 okužb, umrlo je okoli 970 bolnikov s covid-19.

EU po novem priznava tudi covidna potrdila iz Turčije, Ukrajine in Severne Makedonije

Evropska unija bo od petka naprej priznavala tudi digitalna covidna potrdila, ki so jih izdale oblasti v Turčiji, Ukrajini in Severni Makedoniji, s tem pa bodo olajšali potovanje teh državljanov, so sporočili iz Bruslja.

To pomeni, da bodo potrdila teh držav vključili v sistem EU za preverjanje digitalnih covidnih potrdil. V zameno pa bodo Ukrajina, Turčija in Severna Makedonija priznavale evropsko potrdilo.

"Veseli me, da se seznam držav, ki uvajajo sistem na podlagi evropskega digitalnega covidnega potrdila, postopoma veča in postavljamo več mednarodnih standardov," je dejal evropski komisar za pravosodje Dider Reynders. Prepričan je, da bo to pripomoglo k varnejšemu potovanju tudi zunaj meja EU.

Digitalno covidno potrdilo omogoča vpogled, ali je oseba v celoti cepljena s cepivi, ki jih odobrila Evropska agencija za zdravila (Ema), je prebolela covid-19 ali pa ima negativni izvid na novi koronavirus. V EU so doslej odobrili štiri cepiva družb Pfizer, AstraZeneca, Moderna in Johnson & Johnson.

Države, ki zdaj vstopajo v sistem medsebojnega priznavanja potrdil, pa cepijo tudi z drugimi cepivi. V Ukrajini so med drugim odobrili še kitajsko cepivo Sinovac, v Turčiji in Severni Makedoniji pa kitajsko cepivo Sinopharm in ruski Sputnik V. EU ima dogovor o priznavanju potrdil že s Švico.

Pfizer cepivo
Novice ZDA odobrile poživitveni odmerek cepiva
Ne spreglejte