SiolNET. Novice Svet
3

termometer

  • Messenger
  • Messenger

V Afganistanu rekordna proizvodnja maka za opij

3

termometer

 | Foto:
Gojenje maka za proizvodnjo opija je letos v Afganistanu rekordno, saj se želijo kmetje zavarovati pred negotovo usodo ob odhodu sil Nata iz države prihodnje leto, opozarjajo Združeni narodi.

Obseg površin, na katerih gojijo mak, se je letos v primerjavi na lani povečal za 36 odstotkov, proizvodnja opija, ki je glavna sestavina heroina, pa je narasla za 50 odstotkov na 5.500 ton, je navedel Urad ZN za droge in kriminal (UNODC) v letnem poročilu o Afganistanu.

Izvršni direktor urada Jurij Fedotov je poudaril, da pomeni to grožnjo za zdravje, stabilnost in razvoj Afganistana pa tudi širše in da je potreben enoten in obsežen odgovor na vprašanje težav z drogami. Boj proti mamilom mora biti sestavni del varnosti, razvoja in gradnje institucij, je poudaril.

Mak gojijo na 209 tisoč hektarjih površin – lani so ga gojili na 154 tisoč hektarjih. To je več kot leta 2007, ko je mak rasel na rekordni površini 193 tisoč hektarjev. Proizvodnja opija je letos dosegla 5.500 ton, kar je skoraj polovica več kot lani, a manj kot leta 2007, ko je bila proizvodnja najvišja in je znašala 7.400 ton.

Kljub navzočnosti več deset tisoč pripadnikov mednarodnih enot od strmoglavljenja talibanskega režima leta 2001 Afganistan ostaja glavni proizvajalec opija na svetu. Država proizvede 90 odstotkov vsega opija na svetu, navaja AFP. Kmetje, ki gojijo mak, morajo plačevati talibanom, ti s tem denarjem financirajo svoj oborožen upor poti vladi in silam Nato.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin