SiolNET. Novice Svet
0,13

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Ustanovitelj francoske Nacionalne fronte Jean-Marie Le Pen ni več njen častni predsednik

0,13

termometer

Marie Le Pen
Foto: Reuters

Člani francoske skrajno desne stranke Nacionalna fronta so danes na kongresu ustanovitelju te stranke Jean-Marieju Le Penu odvzeli naziv častnega predsednika.

Prizivno sodišče v Versaillesu v Franciji je februarja odločilo, da Jean-Marie Le Pen kljub izključitvi iz Nacionalne fronte ostaja častni predsednik stranke.

Skrajno desna stranka je svojega ustanovitelja izključila maja 2015, ker je večkrat zmanjševal pomen holokavsta in hvalil francoski režim, ki je med drugo svetovno vojno sodeloval z nacisti. Danes 89-letni Le Pen pa se je na odločitev stranke pritožil na sodišče.

Oče aktualne predsednice stranke Marine Le Pen bi se lahko sicer kot častni predsednik udeležil tudi dvodnevnega kongresa, ki se bo končal danes. Sprva je napovedal, da bo prišel, a si je kasneje premislil.

Le Penova za novo ime stranke predlaga Nacionalni zbor

Vodja francoske skrajno desne stranke Marine Le Pen je danes na kongresu v Lillu za novo ime stranke predlagala Rassemblement National oziroma Nacionalni zbor. O njem bodo po pošti glasovali člani stranke, rezultati pa ne bodo znani še najmanj šest tednov.

"Predlagam, da Nacionalna fronta postane Nacionalni zbor," je dejala Le Penova. "Vendar pa boste vi glasovali in odločili o tem," je poudarila.

Kot je pojasnila, ime Nacionalna fronta za številne Francoze predstavlja "psihološko zavoro". Novo ime pa po njeni razlagi kaže na željo po združevanju. Cilj preimenovanja je sicer "dediabolizirati" stranko, omogočiti povezovanje z desnimi strankami in tako priti na oblast.

Okoli 1500 zbranih članov FN je predsednica pozvala, naj dokončajo prenovo, zaradi katere so jo izvolili. "To je pogoj našega uspeha," je dejala.

Stranka bo kljub spremembi imena v logotipu ohranila plamen.

Le Penovo so danes kot edino kandidatko znova izvolili na predsedniški položaj, prejela je 100-odstotno podporo.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 2
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin