Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
20. 6. 2018,
12.29

Osveženo pred

5 let, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,10

1

Natisni članek

Unicef migranti otroci

Sreda, 20. 6. 2018, 12.29

5 let, 10 mesecev

Unicef opozarja na usodo 30 milijonov begunskih otrok

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,10

1

Unicef | Foto Reuters

Foto: Reuters

Sklad ZN za pomoč otrokom je ob današnjem svetovnem dnevu beguncev opozoril, da je trenutno na svetu približno 30 milijonov otrok na begu pred vojno in nasiljem, kar je največ po drugi svetovni vojni. Ti otroci potrebujejo takojšnjo zaščito in dostop do pomembnih storitev, pa tudi dolgoročne rešitve, ki bodo usmerjene v njihovo dobrobit in razvoj.

Unicef zato poziva svetovne voditelje, naj podvojijo prizadevanja za zagotovitev pravic, varnosti in dobrobiti najranljivejših otrok na svetu, med katerimi so mnogi na begu zaradi vojn, nasilja in politične nestabilnosti, so sporočili iz Slovenske fundacije za Unicef.

Število beguncev dosega rekordne vrednosti

Ob svetovnem dnevu beguncev so v Unicefu opozoril tudi, da število razseljenih otrok in otrok beguncev dosega rekordne vrednosti, njihov dostop do ključnih življenjskih storitev, kot sta zdravstvena oskrba in šolanje, pa medtem ostaja ogrožen. Zgolj polovica vseh otrok beguncev je vključena v osnovnošolsko izobraževanje in le manj kot četrtina mladostnikov beguncev je deležna srednješolskega izobraževanja, so zapisali.

Aquarius
Novice Potem ko sta ladjo z migranti zavrnili Italija in Malta, jo je sprejela Španija

Tudi število otrok beguncev in migrantov, ki so na begu sami, brez spremstva staršev, dosega rekordno visoke ravni - od leta 2010 do leta 2015 se je povečalo skoraj za petkrat. Med letoma 2010 in 2011 je bilo v 80 državah evidentiranih 66 tisoč otrok na begu brez spremstva, med letoma 2015 in 2016 pa je njihovo število naraslo že na 300 tisoč.

Unicef poziva tudi nogometaše k podpori begunskim otrokom

Dejansko pa je število otrok na begu brez spremstva še veliko višje. Otroci brez spremstva so na begu veliko bolj izpostavljeni zlorabam in izkoriščanjem, nasilju in so pogosteje žrtve trgovine z ljudmi. Otroci predstavljajo približno 28 odstotkov vseh žrtev trgovine z ljudmi na svetovni ravni.

Migracije Kitajcev
Trendi Začenja se največja migracija ljudi na svetu

Unicef je ob tem izrazil upanje, da bosta globalni dogovor o beguncih in globalni dogovor o migracijah v okviru ZN sprejeta do konca leta in da bosta predstavljala okvir za močne zaveze članic glede uresničevanja pravic otrok na begu.

Ob svetovnem nogometnem prvenstvu je Unicef sprožil akcijo Kar nas navdušuje, nas povezuje, s katero poziva nogometne navdušence k podpori otrokom beguncem in migrantom. Številni svetovno znani nogometaši so nekdanji begunci, migranti ali njihovi potomci. Za številne otroke na begu pa šport - tudi nogomet - predstavlja priložnost za razvedrilo in igro s prijatelji.

Solidarnost in pomoč beguncem izkazala tudi Slovenija

migranti Texas otroci | Foto: Twitter - Voranc Foto: Twitter - Voranc

Novinarji brez meja so ob današnjem svetovnem dnevu beguncev opozorili, da so begunske poti zaprte tudi za novinarje. Vlade pri oviranju medijskega pokrivanja begunske krize uporabljajo metode, kot so grožnje, ustrahovanja, aretacije in izgoni, neizdajanje dovoljenj, zavračanje intervjujev in zaseg opreme.

Še slabše kot v Evropi so razmere drugod. V Agadezu v Nigru, kjer je stičišče poti migrantov iz Gvineje, Nigerije, Malija in Sudana, je novinarsko poročanje "iz prve roke" praktično nemogoče, saj niti z novinarsko izkaznico ni mogoče vstopiti v center za migrante

 

Na slovenskem zunanjem ministrstvu so ob današnjem svetovnem dnevu beguncev izrazili solidarnost z ljudmi, ki so zaradi vojn ali preganjanja prisiljeni zapustiti svoje domove. Ob tem so izpostavili, da Slovenija namenja humanitarno pomoč za izboljšanje položaja beguncev in za naslavljanje temeljnih vzrokov migracij. Ti prispevki bodo tudi letos namenjeni predvsem sirskim, pa tudi palestinskim in iraškim beguncem.
Ne spreglejte