Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
13. 8. 2013,
19.44

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Nemčija smrt

Torek, 13. 8. 2013, 19.44

7 let, 12 mesecev

Umrl vodja vzhodnonemške demokratične pomladi Lothar Bisky

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Umrl je nekdanji voditelj nemške Levice Lothar Bisky. Star je bil 71 let, vzrok smrti pa še ni znan.

Bisky je bil eden od vodilnih politikov, ki so sodelovali pri preobrazbi komunistične Vzhodne Nemčije v demokracijo po padcu Berlinskega zidu. Naključje je hotelo, da je umrl ravno na 52. obletnico začetka gradnje Berlinskega zidu, simbola hladne vojne, ki je Berlin in Nemce delil 28 let, do padca novembra 1989.

Bisky je bil v letih od 1993 do 2000 ter od 2003 do 2010 predsednik Stranke demokratičnega socializma (PDS), ki je bila naslednica vzhodnonemške komunistične partije po združitvi Nemčij in je pomembno vplivala na politiko v vzhodnem delu Nemčije.

Stranka se je leta 2005 preimenovala v Levo stranko, PDS, junija 2007 pa se je združila z manjšo stranko WASG ter se preimenovala v Levico. V njej je bil Bisky do leta 2010 sopredsedujoči, skupaj z Oskarjem Lafontainom. Pred septembrskimi volitvami ji na nacionalni ravni pripisujejo okoli sedemodstotno podporo.

Branilec interesov Nemcev z vzhoda Bisky je veljal za ostrega branilca interesov Vzhodnih Nemcev, ki so morali skozi tranzicijo v kapitalizem. Njegov ugled je leta 1995 sicer krepko načela informacija, da je bil ovaduh vzhodnonemške tajne policije Stasi, a se je kljub temu pobral in še naprej vodil nemško levico.

Tudi politični nasprotniki mu priznavajo, da je pomembno sooblikoval sodobno Nemčijo, da je bil vnet zagovornik enotne Evrope in vztrajen borec za socialno pravičnost, še navaja dpa.

Bisky je bil tudi poslanec v Evropskem parlamentu in do lani vodja politične skupine Evropska združena levica (GUE/NGL). Žalost ob njegovi smrti je danes že izrazil predsednik Evropskega parlamenta Martin Schulz, ki je zapisal, da je smrt Biskyja "huda izguba za pragmatično usmerjeno levico v Evropi".

Ne spreglejte