SiolNET. Novice Svet
3,56

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Umrl je ustvarjalec najbolj legendarnih piškotov

3,56

termometer

Petar Tutovac Domaćica Plazma piškoti slaščičar | Petar Tutavac je v starosti 88 let umrl v Požarevcu. | Foto: posnetek zaslona/Twitter
Petar Tutavac je v starosti 88 let umrl v Požarevcu. Foto: posnetek zaslona/Twitter

V 88. letu starosti je umrl Petar Tutavac, avtor verjetno enih najbolj priljubljenih piškotov Domaćica in eden od avtorjev recepta za piškote Plazma. Bil je človek, ki je ustvaril številne dobrote, ob katerih so odraščale generacije 

Petar Tutavac je ustvaril številne sladkarije, poleg znane Domaćice in piškotov Plazma tudi Štrudelj s figami, Kraševo gospodinjo, Babičino torto. Bil je prvi, ki je v Jugoslaviji izdeloval drobtine, in prvi profesionalni mojster piškotov v nekdanji državi. 

Rodil se je leta 1934 v Podgradini blizu Opuzena, pri 13 letih končal tkalsko obrt in postal izkušeni tkalec. Več let je pletel košare, v katerih so prenašali kruh, a mladi Petar se s tem ni zadovoljil. 

Leta 1949 se je prek sindikata prijavil na tečaj za izdelavo piškotov v Zagrebu, ki ga je razpisala tovarna Kraš, kjer se je s še enim dijakom učil obrti piškotov. Nato je služil vojaški rok, po vrnitvi iz vojske pa se je zaposlil v tovarni Kraš. 

Domaćica je bila diplomska naloga 

Domaćica je bila njegova diplomska naloga in tudi prva v slaščičarski industriji. Piškoti so kasneje imeli še druge različice, a osnovna je ostala takšna, kot si jo je v 50. letih prejšnjega stoletja zamislil Tutavac. 

Življenjska pot ga je pripeljala v Požarevac, kjer je dosegel največje uspehe v svoji karieri. Tam je iz tovarne Bambi ustvaril velikana z velikim ugledom v slaščičarski industriji. 

OREO Trendi Sladica z veliko začetnico: jabolčna rulada z orehi in keksi Oreo Trendi Vaniljevih rogljičev nima smisla kupovati, raje specite domače Trendi Hitri piškoti za obiske ter ob čaju in kavi

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin