Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
29. 12. 2022,
7.07

Osveženo pred

1 leto, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,99

22

Natisni članek

konflikt barikade Aleksandar Vučić Srbija Kosovo

Četrtek, 29. 12. 2022, 7.07

1 leto, 3 mesece

Na severu Kosova začeli odstranjevati barikade #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,99

22

Na severu Kosova so danes kosovski Srbi začeli odstranjevati barikade, na katerih so vztrajali 20 dni. Po poročanju srbske tiskovne agencije Tanjug naj bi jih odstranili do večera. Odločitev za odstranitev barikad oziroma mirno rešitev napetosti so že pozdravile mednarodne sile na Kosovu (Kfor) in Evropska unija.

Barikade so začeli odstranjevati v mestu Rudare blizu severnega dela Mitrovice in v Ibarski Slatini. Mejna prehoda s Srbijo Brnjak in Jarinje sta sicer še vedno zaprta, barikade pri mejnem prehodu Merdare pa so že odstranili, tako da je odprt za promet.

Barikade so kosovski Srbi začeli odstranjevati po pogovorih, ki so jih imeli v sredo zvečer s srbskim predsednikom Aleksandrom Vučićem v Raški na jugu Srbije. Vučić je po pogovorih sporočil, da bodo barikade odstranili najkasneje v 48 urah, a opozoril, da nezaupanje kosovskih Srbov do kosovskega premierja Albina Kurtija ostaja.

Srbski predsednik Aleksandar Vučić je ukinil odlok o najvišji stopnji bojne pripravljenosti srbske vojske in vseh enot pod nadzorom notranjega ministrstva, ki ga je zaradi napetosti na Kosovu odredil v ponedeljek, so za srbsko tiskovno agencijo Tanjug potrdili na predsedstvu v Beogradu.

Obenem je posvaril pred nadaljevanjem aretacij Srbov zaradi barikad. V tem primeru bo podprl vse druge pobude, ki jih bodo sprejeli kosovski Srbi, je napovedal Vučić.

Dogovor o odstranitvi barikad so dosegli potem, ko se je nekdanji srbski policist Dejan Pantić, čigar aretacija je 10. decembra sprožila postavitev barikad, v sredo vrnil domov, kjer bo predvidoma do 9. januarja v hišnem priporu zaradi obtožb o terorizmu zaradi napada na urad volilne komisije v domači Severni Mitrovici.

Kosovski Srbi privolili v odstranitev barikad na podlagi zagotovil EU in ZDA

Dogovor je sledil nevarni zaostritvi razmer po ponedeljkovi razglasitvi najvišje stopnje bojne pripravljenosti srbske vojske in vseh enot pod nadzorom srbskega notranjega ministrstva. Danes je Vučić odlok o tem že umaknil.

Vodja urada srbske vlade za Kosovo Petar Petković je danes za zasebno srbsko televizijo Pink povedal, da so kosovski Srbi privolili v odstranitev barikad na podlagi zagotovil EU in ZDA pri vprašanjih, ki so za kosovske Srbe zelo pomembna, poroča italijanska tiskovna agencija Ansa.

Srbska vojska je bila v zadnjih letih že večkrat v stanju povečane bojne pripravljenosti zaradi napetosti s Kosovom – nazadnje novembra, ko je trdila, da je več brezpilotnih letal s Kosova vstopilo v srbski zračni prostor.

Kosovo
Novice Kosovo po blokadi zaprlo osrednji in največji mejni prehod s Srbijo

Vučić: Odločitev o odstranitvi barikad ni povezana z morebitno vrnitvijo Srbov v kosovske institucije

Srbski predsednik je še pojasnil, da odločitev o odstranitvi barikad ni povezana z morebitno vrnitvijo Srbov v kosovske institucije, iz katerih so novembra množično odstopili v znak protesta proti aretacijam Srbov in do njih sovražni politiki Prištine. Pogoj za vrnitev Srbov v kosovske institucije je, kot je dejal, ustanovitev skupnosti srbskih občin na Kosovu v skladu z bruseljskim sporazumom iz leta 2013, ki ga kosovski premier po njegovih besedah še naprej tepta tako kot druge dozdajšnje dogovore v dialogu med Beogradom in Prištino.

Tudi mednarodne sile pozdravile mirno rešitev

Odločitev o odstranitvi barikad oziroma mirno rešitev so že pozdravile mednarodne sile Kfor in Evropska unija.

"Kfor pozdravlja odločitev o odstranitvi barikad na severu Kosova. Barikade je treba odstraniti hitro, varno in zanesljivo ter se izogniti kakršnim koli incidentom ali tveganjem," so sporočili na Twitterju.

Visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell je v tvitu v imenu Evropske unije pozdravil dejstvo, da "je pri umirjanju napetosti na severu Kosova prevladala diplomacija". "Nasilje nikoli ne more biti rešitev," je dodal ter pozdravil "odgovorno vodenje srbskega predsednika Vučića in kosovskega premierja Kurtija".

Pohvalil je tudi timsko delo ZDA, EU in Kfor ter izpostavil, da je sedaj potreben "nujen napredek v dialogu" med Beogradom in Prištino.

Odprt mejni prehod Merdare med Kosovom in Srbijo

Mejni prehod Merdare med Kosovom in Srbijo je znova odprt, je danes sporočila kosovska policija. Prehod so oblasti zaprle v torek zvečer, potem ko so v torek cesto na srbski strani v znak solidarnosti s kosovskimi Srbi blokirali protestniki. Barikad na severu Kosova še niso umaknili, čeprav je to napovedal srbski predsednik Aleksandar Vučić.

Mejna prehoda Jarinje in Brnjak, ki so ju zaprli ob postavitvi blokad lokalnih Srbov pred 20 dnevi, ostajata zaprta za promet, poroča mitroviški spletni portal Kossev. Da bodo barikade odstranjene v od 24 do 48 urah, je po pogovorih s kosovskimi Srbi v Raški na jugu Srbije v sredo zvečer sporočil predsednik Vučić.

Razmere na Kosovu so se v zadnjih tednih ponovno zaostrile, potem ko je kosovska policija aretirala policista Dejana Pantića zaradi suma kršitve ustavnega reda, na kar so se Srbi odzvali s postavitvijo barikad. Kljub Vučićevim napovedim te vztrajajo na najmanj 14 lokacijah.

Ponoči se je zgodil incident na eni od teh barikad, kjer sta zgorela dva tovornjaka, ki sta blokirala most v kraju Dudin krš. Vzrok požara ostaja neznanka.

Po navedbah kosovskih medijev naj bi na nekaterih barikadah na severu države danes izbruhnili konflikti med tistimi, ki podpirajo iniciativo Aleksandra Vučića za umik, in tistimi, ki temu nasprotujejo, poroča srbska tiskovna agencija Beta.

Srbska vojska
Novice Smo tik pred izbruhom vojne na Balkanu? #video
Kfor
Novice Na severu Kosova po nedeljskem streljanju še naprej napeto
Ne spreglejte