SiolNET. Novice Svet
2,35

termometer

  • Messenger
  • Messenger
567. DAN VOJNE V UKRAJINI

Baltske države zaprle meje za vse ruske avtomobile #video

2,35

termometer

Litva in Latvija sta zaprli svoje meje za vozila, registrirana v Rusiji, v skladu z uradnim sporočilom za javnost vlade v Talinu. Prav tako v skladu s smernicami Evropske komisije od danes zjutraj vozniki z ruskimi registrskimi tablicami ne morejo vstopiti v Estonijo, so sporočili z ministrstva za notranje zadeve.

 

Pomembnejši dogodki:

19.53 V ukrajinskem obstreljevanju Sevastopola poškodovanih 24 ljudi 

16.59 Madžarska namerava podaljšati omejitve uvoza ukrajinskega žita
15.54 Baltske države so zaprle meje za ruske avtomobile
11.33 Von der Leynova: Proces širitve EU je treba pospešiti
10.53 Britanska obveščevalna: Rusi so v Ukrajino poslali nove enote prej, kot je bilo načrtovano
10.26 Ukrajinski obveščevalec: Zadeli smo rusko desantno ladjo in podmornico
6.44 Putin se je sestal s Kim Džong Unom

6.34 Putin prispel na kozmodrom, tam čaka Kim Džong Una?
6.29 Proruski guverner: Ukrajina je z raketami napadla Sevastopol na Krimu

19.53 V ukrajinskem obstreljevanju Sevastopola poškodovanih 24 ljudi 

Ukrajina je po navedbah ruskih okupacijskih oblasti ponoči izvedla raketni napad na ladjedelnico v pristanišču mesta Sevastopol na ukrajinskem polotoku Krim, kjer ima sedež ruska črnomorska flota. Izbruhnil je požar, poškodovanih je bilo 24 ljudi, je sporočil proruski guverner Mikhail Razvošajev.

Po navedbah ruskega obrambnega ministrstva sta bili v napadu z manevrirnimi raketami poškodovani tudi dve ruski ladji.

Po navedbah Rusije, ki si je Krim nezakonito priključila leta 2014, so ukrajinske sile izstrelile deset raket, od katerih so jih večino prestregli. Napad so izvedle tudi s tremi hitrimi čolni brez posadke, ki pa naj bi jih ruske sile uničile, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Razvošajev je kasneje na družbenem omrežju Telegram objavil fotografijo goreče ladje v pristanišču in sporočil, da v pristanišču delujejo vse službe in da ni nevarnosti za civilne objekte v mestu.

Krim, nadzor nad katerim si tako kot na drugih zasedenih ukrajinskih ozemljih želi Kijev pridobiti nazaj, je v zadnjem času tarča pogostejših ukrajinskih napadov. Po poročanju britanskega BBC se zdi, da je bil to eden najbolj usklajenih napadov doslej, verjetno z uporabo zahodnih raket dolgega dosega.

16.59 Madžarska namerava podaljšati omejitve uvoza ukrajinskega žita

Madžarska bo podaljšala omejitve uvoza ukrajinskega žita, tudi če se EU za to ne bi odločila, je danes dejal madžarski minister za kmetijstvo Istvan Nagy. Ob tem je naznanil, da se je tudi s kolegi iz Bolgarije, Romunije in Slovaške dogovoril o ukrepih na nacionalni ravni v primeru, da v Bruslju ne podaljšajo omejitev, ki se sicer iztečejo v petek.

"S kolegi iz Romunije, Slovaške in Bolgarije smo se dogovorili, da bomo sprejeli ukrepe na nacionalni ravni, tudi če Bruselj ne bo podaljšal omejitev," je v videoposnetku, objavljenem na Facebooku izjavil Nagy. Ob tem je dodal, da bi madžarsko enostransko podaljšanje omejitve uvoza ukrajinskega žita lahko zajelo širšo skupino ukrajinskih izdelkov.

"Ukrajinsko žito je treba usmeriti nazaj na prvotne trge, zato je naš glavni cilj še naprej olajšati tranzit v ranljive države," je dodal.

Bolgarski premier Nikolaj Denkov je sicer nedavno poudaril, da bi opustitev prepovedi uvoza žita iz Ukrajine lahko znižala cene osnovnih živil v državi. "Naj bo jasno, ponovna vzpostavitev uvoza iz Ukrajine bo znižala cene osnovnih živil in zmanjšala inflacijo, kar bo pomagalo ljudem z nizkimi dohodki ter povečalo proračunske prihodke od uvoza in izvoza," je dodal.

Odbor bolgarskega parlamenta je v torek sprejel osnutek sklepa o odpravi prepovedi ukrajinskega uvoza nekaterih izdelkov po 15. septembru. Končna odločitev pa bo sprejeta na plenarnem zasedanju parlamenta, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina.

Tako kot Madžarska tudi Poljska namerava enostransko podaljšati omejitve uvoza ukrajinskega žita, tudi če se EU za podaljšanje ne bi odločila. Ob tem je Varšava v torek dodala, da bodo poljske omejitve veljale, "dokler ne bodo urejeni kmetijski odnosi med Poljsko in Ukrajino". Ukrajinski premier Denis Šmihal je medtem v odzivu opozoril, da Kijev razmišlja o pravnih protiukrepih.

Evropska komisija je omejitve uvoza ukrajinskega žita v pet držav članic uvedla že v začetku maja in jih nato junija podaljšala do 15. septembra. Uvoz pšenice, koruze, oljne ogrščice in sončničnih semen je v skladu s tem dovoljen v vse članice EU, razen Poljsko, Madžarsko, Slovaško, Bolgarijo in Romunijo. V teh pet članic je mogoče žito uvoziti, samo če je namenjeno tranzitu v druge članice unije ali tretje države.

Bruselj je uvoz omejil, potem ko so se ukrajinske sosede zaradi prevelikih količin uvoženega ukrajinskega žita, za katero je EU junija lani odpravila carine, znašle v težavah. Zaloge so se začele kopičiti, zaradi česar je na trgu pristalo veliko žita po tako nizkih cenah, da so izkrivljale tržne razmere.

15.54 Baltske države so zaprle meje za ruske avtomobile

Litva in Latvija sta zaprli svoje meje za vozila, registrirana v Rusiji, v skladu z uradnim sporočilom za javnost vlade v Talinu. Prav tako v skladu s smernicami Evropske komisije od danes zjutraj vozniki z ruskimi registrskimi tablicami ne morejo vstopiti v Estonijo, so sporočili z ministrstva za notranje zadeve.

Tri baltske države uporabljajo enaka pravila kot previdnostni ukrep proti ruski invaziji na Ukrajino. Avtomobili z ruskimi registrskimi tablicami ne morejo prestopiti zunanjih meja treh držav, članic Nata in EU, v primeru, da se ne obrnejo in se vrnejo, od koder so prišli, jih lahko zasežejo.

Obstajajo izjeme, na primer tranzit v rusko eksklavo Kaliningrad. Izvzeti so tudi avtomobili diplomatskih in konzularnih predstavništev. Avtomobili z ruskimi tablicami lahko zapustijo baltske države in prečkajo zunanjo mejo EU, če se uporabljajo izključno kot prevozno sredstvo.

Evropska komisija je 8. septembra pojasnila, da v okviru evropskih sankcij proti Rusiji vozila, registrirana v Rusiji, ne morejo več vstopiti na ozemlje EU, ne v zasebne ne v komercialne namene. "Ne moremo dovoliti, da državljani agresorske države uživajo prednosti svobode in demokracije, medtem ko Rusija nadaljuje svoj genocid v Ukrajini," je dejal estonski zunanji minister Margus Tsahkna.

11.33 Von der Leynova: Proces širitve EU je treba pospešiti

Proces širitve Evropske unije je treba pospešiti, je danes v Strasbourgu na plenarnem zasedanju Evropskega parlamenta dejala predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen, v svojem zadnjem nagovoru parlamenta pred evropskimi volitvami.

"Prihodnost Ukrajine je v naši Uniji. Prihodnost Zahodnega Balkana je v naši Uniji. Prihodnost Moldavije je v naši Uniji. In vem, kako pomembna je evropska perspektiva za mnogo ljudi v Gruziji," je dejala Von der Leynova.

Nemška političarka je dejala, da blok 27 držav potrebuje reforme, in podprla revizijo pogodbe o Uniji, "če in kjer je to potrebno", vendar je dodala, da ne bi smeli čakati, da se to zgodi, da bi pospešili evropsko integracijo.

"Unijo, ki je pripravljena na širitev, je mogoče doseči hitreje, predpogoj za to pa so odgovori na praktična vprašanja, kako bo Unija z več kot 30 državami delovala v praksi," je poudarila Von der Leynova.

Srbija in Črna gora z EU vodita pogajanja, a precej počasi, Severna Makedonija in Albanija sta jih uradno odprli šele leta 2022, Ukrajina, Moldavija in BiH so lani dobile status kandidatke, Kosovo pa ima status potencialne kandidatke.

10.53 Britanska obveščevalna: Rusi so v Ukrajino poslali nove enote prej, kot je bilo načrtovano

Rusija je napotila nove enote vojske v Ukrajino veliko prej, kot je bilo načrtovano, verjetno zato, ker se je preveč razvlekla in ker ukrajinska protiofenziva poteka na treh frontah, je britansko obrambno ministrstvo sporočilo v svojem rednem poročilu.

"Verjetno je razlog v tem, da se Rusija še naprej sooča s preobremenjeno vojsko vzdolž frontne črte, Ukrajina pa nadaljuje protiofenzivo na treh različnih oseh," so v svojem dnevnem poročilu na omrežju X zapisali na ministrstvu.

Rusija je nabor v 25. kombinirano oboroženo armado objavila avgusta in navedla, da bodo vojaki v Ukrajino nameščeni šele  decembra letos. Toda deli enote bodo "zelo verjetno" zdaj prvič nameščeni v Ukrajini in bodo imeli sedež v regiji Lugansk.

Obrambno ministrstvo je tudi dejalo, da obstaja "resnična možnost", da bo Rusija dele novih sil uporabila za "obnovitev neobveznih rezervnih sil na bojišču, da bi poveljnikom omogočila večjo operativno prožnost".

Rusija dnevna poročila britanskega obrambnega ministrstva o poteku vojne označuje za dezinformacijo.

10.26 Ukrajinski obveščevalec: Zadeli smo rusko desantno ladjo in podmornico

Andrij Jusov, uradnik ukrajinske vojaške obveščevalne agencije, je dejal, da sta bili v nočnem napadu na pristanišče Sevastopol, oporišče ruske črnomorske flote na okupiranem Krimu, zadeti velika ruska amfibijska jurišna ladja in podmornica.

"Potrjujemo, da sta bili zadeti velika pristajalna ladja in podmornica. Ne komentiramo sredstev, uporabljenih v napadu," je dejal.

Andrij Jusov | Foto: Guliverimage Foto: Guliverimage

6.44 Putin se je sestal s Kim Džong Unom

Ruski mediji so objavili videoposnetek, ki prikazuje ruskega predsednika Vladimirja Putina in severnokorejskega voditelja Kim Džong Una pred srečanjem na kozmodromu Vostočni.

Putin je dejal, da se bo s severnokorejskim voditeljem pogovarjal o vseh vprašanjih, pri čemer je odgovoril na vprašanje, ali bo na dnevnem redu vojaško-tehnično sodelovanje, poroča ruska tiskovna agencija Ria. "Pogovarjali se bomo o vseh težavah, počasi. Čas imamo," je dejal.

Na vprašanje, ali bi Rusija pomagala Pjongjangu zgraditi satelit, je odgovoril: "Zato smo prišli na kozmodrom Vostočni." "Voditelj Severne Koreje kaže veliko zanimanje za raketno tehnologijo in poskuša razviti vesoljski program," je dodal.

6.34 Putin prispel na kozmodrom, tam čaka Kim Džong Una?

Ruski predsednik Vladimir Putin je prispel na kozmodrom Vostočni, oddaljeno izstrelišče za vesoljske rakete, je poročala ruska državna tiskovna agencija TASS. Novinar ruske državne televizije Pavel Zarubin je objavil več videoposnetkov, ki domnevno prikazujejo Putina na tej lokaciji, na skrajnem vzhodu države.

To se dogaja sredi špekulacij, da bi se Putin tam lahko srečal s severnokorejskim voditeljem Kim Džong Unom, ki je v Rusijo prispel včeraj. Ameriški uradniki so opozorili, da bi lahko imela voditelja pogovore o orožju, ki bi lahko vodili do tega, da bi Pjongjang Moskvi dobavil orožje za vojno proti Ukrajini.

6.29 Proruski guverner: Ukrajina je z raketami napadla Sevastopol na Krimu

Ukrajina je danes zgodaj zjutraj izvedla raketni napad na pristaniško mesto Sevastopol na Krimu, na kar se je odzvala ruska protizračna obramba, je sporočil proruski guverner te regije.

Mihail Razvožajev je na družbenem omrežju Telegram dejal, da je napad povzročil požar na necivilni tarči, vendar ni navedel podrobnosti.

Več novičarskih kanalov na Telegramu je poročalo, da gori ladjedelnica, kjer gradijo in popravljajo ladje ruske črnomorske flote.

"Po preliminarnih podatkih je bilo v napadu skupaj ranjenih 24 ljudi. Stanje štirih med njimi je srednje hudo," je guverner zapisal na svojem kanalu na Telegramu.

Guverner je dodal, da reševalne službe delujejo v južnem objektu ladjedelnice Sevastopol, kjer je pred kratkim izbruhnil požar. "Sem na požarišču v južnem objektu ladjedelnice Sevastopol. Na tem območju delujejo vse reševalne službe. Ni nevarnosti za civilne objekte v mestu," je dodal Razvožajev.

Uradni Kijev se v zvezi z dogodkom še ni oglasil.

Ukrajina nikoli ne prevzema odgovornosti za napade v Rusiji ali na ukrajinskih ozemljih, ki jih nadzira Rusija. Toda v zadnjih mesecih govori o uničenju ruske vojaške infrastrukture, ki pomaga pri protiofenzivi Kijeva. Rusija si je leta 2014 priključila Krim.

 

Kim Džong-un Novice Kakšno orožje bi lahko Severna Koreja prodala Rusiji? Ukrajinski tank Novice Vojna v Ukrajini povečala blagovno menjavo med Slovenijo in Rusijo Vladimir Putin Novice Putinov general: Ukrajina je le odskočna deska za vojno v Evropi Volodimir Zelenski Novice Zelenski: Prigožina je ubil Putin Kim Jong Un, Vladimir Putin Novice Kim Jong-un na poti k Putinu
Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin