Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
11. 9. 2023,
6.53

Osveženo pred

7 mesecev, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,82

Natisni članek

vojska kriza spopadi Rusija protiofenziva vojna Ukrajina

Ponedeljek, 11. 9. 2023, 6.53

7 mesecev, 3 tedne

565. DAN VOJNE V UKRAJINI

Kim Jong-un na poti k Putinu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,82
Kim Jong Un, Vladimir Putin | Putin in Kim sta se v Vladivostoku srečala že leta 2019, kar je bilo prvo in edino potovanje severnokorejskega voditelja v Rusijo doslej. Od začetka pandemije covida-19 svoje države domnevno ni sploh zapustil. | Foto Reuters

Putin in Kim sta se v Vladivostoku srečala že leta 2019, kar je bilo prvo in edino potovanje severnokorejskega voditelja v Rusijo doslej. Od začetka pandemije covida-19 svoje države domnevno ni sploh zapustil.

Foto: Reuters

Ukrajinskim silam naj bi uspelo prevzeti nadzor nad naftno ploščadjo v Črnem morju, ki jo je od leta 2015 nadzorovala Moskva, so sporočili iz ukrajinske vojaške obveščevalne službe. Ploščad je približno na pol poti med polotokom Krim in ukrajinsko regijo Odesa, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Medtem južnokorejski mediji poročajo, da naj bi severnokorejski voditelj Kim Jong-un odpotoval v Rusijo, kjer se bo sestal z Vladimirjem Putinom. 

Pomembnejši dogodki dneva:

20.47 Kim Jong-un domnevno na poti v Rusijo na pogovore s Putinom

15.50 Nemčija za Ukrajino naročila še 40 bojnih vozil Marder
15.44 Vodja IAEA zaskrbljen zaradi prisotnosti ruske vojske v nuklearki Zaporožje
14.18 Ukrajina naj bi prevzela nadzor nad naftno ploščadjo v Črnem morju
12.56 Sestala naj bi se Kim Džong Un in Putin
11.35 Nemška ministrica v Kijevu: Mesto Ukrajine je v Evropski uniji
10.47 FT: Nato pripravlja največjo vojaško vajo po hladni vojni. Simulirala bo rusko invazijo.
10.43 Ukrajinci z droni poškodovali ruski tank

10.38 Rusija naj bi nad regijo Belgorod uničila dva ukrajinska drona
8.27 Ukrajina naj bi napredovala tudi na vzhodni fronti
7.49 Rusija je ob ukrajinski meji namestila 46 sistemov iskander
7.07 Zelenski: Napredujemo na jugu

20.47 Kim Jong-un domnevno na poti v Rusijo na pogovore s Putinom

Severnokorejski voditelj Kim Jong-un je po poročanju južnokorejskih medijev odpotoval v Rusijo, kjer se bo sestal z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom in z njim razpravljal o dobavi orožja za vojno v Ukrajini. Ameriški časnik New York Times navaja, da želi Rusija od Severne Koreje kupiti topniške in protitankovske izstrelke.

"Obveščevalni organi menijo, da se vlak, na katerem naj bi bil Kim Jong-un, premika proti Vladivostoku," je za osrednjo južnokorejsko tiskovno agencijo Yonhap povedal neimenovani uradnik. Da se oblasti na ruski pacifiški obali pripravljajo na Kimov obisk, so danes ob sklicevanju na regionalne uradnike poročali tudi ruski mediji.

Pred tem so ameriški in drugi uradniki za New York Times konec tedna napovedali, da se bo Kim, ki Severno Korejo zapusti le redko, z oklepnim vlakom kmalu odpravil v Vladivostok na ruskem daljnem vzhodu na pogovore s Putinom o orožju.

Po poročanju južnokorejske televizije YTN v Seulu pričakujejo, da se bo severnokorejski voditelj s Putinom sestal v sredo. New York Times navaja, da želi Rusija od Severne Koreje kupiti topniške in protitankovske izstrelke za vojno v Ukrajini, v zameno pa bi poleg pomoči v hrani Pjongjang pridobil tudi tehnologijo za izdelavo satelitov in podmornic na jedrski pogon.

Ruski predsednik in severnokorejski voditelj naj bi se sestala ob robu tridnevnega gospodarskega foruma v Vladivostoku. V Kremlju so šele danes potrdili, da bo Kim "v prihodnjih dneh" na povabilo Putina obiskal Rusijo in se z njim sestal, kmalu zatem pa je to potrdila tudi severnokorejska državna tiskovna agencija KCNA.

Pred tem so namreč iz Kremlja sporočili le, da se bo Putin ob robu foruma sestal s podpredsednikom kitajske vlade Zhang Guoqingom in podpredsednico Laosa Pany Yathotou, poročajo tuje tiskovne agencije.

ZDA so ocenile, da pomeni srečanje s Kimom izraz obupa Putina glede vojne v Ukrajini. "Prepotoval bo vso svojo državo, da bi se srečal z mednarodnim izobčencem in ga prosil za pomoč v vojni, v kateri je pričakoval, da bo zmagal že v prvem mesecu," je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP dejal tiskovni predstavnik State Departmenta Matthew Miller.

Obe državi je spomnil, da bi kakršenkoli prenos orožja iz Severne Koreje v Rusijo pomenil kršitev več resolucij Varnostnega sveta Združenih narodov. Izpostavil je, da so ZDA pripravljene sprejeti nove sankcije proti državam, ki financirajo ruska vojna prizadevanja.

Rusija sicer velja za zgodovinsko zaveznico Pjongjanga, saj vezi med državama segajo do ustanovitve Severne Koreje pred 75 leti. Kim podpira ruski napad na Ukrajino, po navedbah Washingtona pa je Severna Koreja Rusiji v tem času že dobavljala orožje.

15.50 Nemčija za Ukrajino naročila še 40 bojnih vozil Marder

Nemška vlada je proizvajalcu orožja Rheinmetall naročila, da Ukrajini dobavi 40 pehotnih bojnih vozil Marder. S tem naročilom se skupno število vozil Marder, ki jih bo Rheinmetall dobavil Ukrajini, poveča na 80.

15.44 Vodja IAEA zaskrbljen zaradi prisotnosti ruske vojske v nuklearki Zaporožje

Vodja Mednarodne agencije za jedrsko energijo (IAEA) Rafael Grossi je v nagovoru upravnemu odboru te organizacije danes dejal, da prisotnost ruske vojske v ukrajinski jedrski elektrarni Zaporožje in spopadi v njeni bližini predstavljajo varnostno tveganje. Opozoril je tudi na velike likvidnostne težave, s katerimi se sooča agencija.

Grossi se je skliceval na svoje nedavno poročilo o stanju v Ukrajini, v katerem je med drugim govoril o "stalni vojaški prisotnosti" na območju jedrske elektrarne Zaporožje, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

V eni od turbinskih hal naj bi bilo parkiranih več vojaških tovornjakov, v svojem poročilu pa je Grossi ponovno omenil tudi mine, opažene med zunanjim in notranjim obodom območja elektrarne.

Ekipa inšpektorjev IAEA je sicer že eno leto stalno prisotna v jedrski elektrarni Zaporožje, ki se nahaja v bližini fronte na jugovzhodu Ukrajine. Ruski okupatorji strokovnjakom doslej niso omogočili neoviranega dostopa do vseh delov nuklearke, poroča dpa.

Rusija je jedrsko elektrarno v Zaporožju in območje v njeni okolici zavzela marca lani, kmalu po začetku invazije na Ukrajino. Škoda, povzročena na infrastrukturi največje jedrske elektrarne v Evropi, je od takrat povzročila številne skrbi, povezane z varnostjo.

V bližini elektrarne namreč pogosto prihaja do obstreljevanja in streljanja. "V Zaporožju vztrajamo iz dneva v dan in upamo, da ne bo kak artilerijski izstrelek zadel območja elektrarne ali da ne bo padel kak daljnovod," je dejal Grossi.

Vodja IAEA je ob tem danes opozoril, da se agencija sooča z velikimi težavami zaradi likvidnosti, ker več večjih držav članic IAEA ni plačalo svojih obveznih prispevkov za njeno delovanje. Dodal je, da je denarja dovolj le še za mesec ali dva. IAEA bi po njegovih besedah morala od članic ZN prejeti še 220 milijonov ameriških dolarjev, pri čemer pa Grossi ni povedal, katere države so dolžnice.

14.18 Ukrajina naj bi prevzela nadzor nad naftno ploščadjo v Črnem morju

Ukrajinskim silam naj bi uspelo prevzeti nadzor nad naftno ploščadjo v Črnem morju, ki jo je od leta 2015 nadzorovala Moskva, so sporočili iz ukrajinske vojaške obveščevalne službe. Ploščad je približno na pol poti med polotokom Krim in ukrajinsko regijo Odesa, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Ukrajinska vojaška obveščevalna služba je prevzem nadzora nad ploščadjo Stolpa Bojka označila za enkratno operacijo. Med prvo fazo operacije se je zgodil spopad med ukrajinskimi posebnimi silami na čolnu in ruskim lovcem suhoj su-30. Po njihovih navedbah so zadeli letalo, ki se je moralo umakniti.

Poleg izjave so objavili še posnetek ladij, ki so krožile okoli ploščadi, nato pa so ukrajinski vojaki začeli streljati.

Rusija si je leta 2014 priključila polotok Krim in večji del teritorialnih voda v bližini. Ukrajina in Rusija sta okrepili napade v Črnem morju, odkar je Moskva poleti odstopila od dogovora o varnem prehodu žita iz ukrajinskih pristanišč.

12.56 Sestala naj bi se Kim Džong Un in Putin

Po poročanju agencije Bloomberg naj bi se v sredo sestala severnokorejski vodja Kim Džong Un in ruski predsednik Vladimir Putin. Severnokorejski predsednik naj bi z vlakom že odpotoval v Vladivostok, kjer naj bi s Putinom razpravljal o dobavi orožja za vojno v Ukrajini. Ameriški časnik New York Times navaja, da želi Rusija od Severne Koreje kupiti topniške in protitankovske izstrelke, v zameno pa bi poleg pomoči v hrani Pjongjang pridobil tehnologijo za izdelavo satelitov in podmornic na jedrski pogon.

11.35 Nemška ministrica v Kijevu: Mesto Ukrajine je v Evropski uniji

Nemška zunanja ministrica Annalena Baerbock je v ponedeljek zjutraj med obiskom Kijeva poudarila, da je mesto Ukrajine v Evropski uniji. Ukrajina se lahko "zanese na nas in naše razumevanje širitve EU kot nujne geopolitične posledice ruske vojne", je po prihodu dejala Baerbockova, piše v izjavi.

Ukrajina že ima status kandidatke, je dejala Baerbockova in dodala: "In zdaj se pripravljamo na odločitev o začetku pogajanj o vstopu v EU."

Kar zadeva pravosodno reformo in medijsko zakonodajo, so reformni rezultati Ukrajine že impresivni, je dejala. A pot do izvajanja protioligarhijskega zakona in boja proti korupciji je še dolga, je dodala Baerbockova.

Gre za četrti obisk nemške zunanje ministrice v Ukrajini od izbruha vojne februarja 2022.

10.47 FT: Nato pripravlja največjo vojaško vajo po hladni vojni. Simulirala bo rusko invazijo.

Nato namerava prihodnje leto izvesti največjo vajo po hladni vojni, poroča Financial Times. Na vaji naj bi sodelovalo več kot 40 tisoč vojakov, ki bodo vadili obrambo pred rusko agresijo na eno od držav članic. Vaja Steadfast Defender je del Natovega hitrega prizadevanja, da se preoblikuje v pravo vojno zavezništvo, ki ga je spodbudila invazija na Ukrajino.

Vaja se bo začela spomladi prihodnje leto in bo predvidoma vključevala od 500 do 700 zračnih bojnih misij, več kot 50 ladij in približno 41 tisoč vojakov, so sporočili iz Nata. Vaja je zasnovana tako, da modelira potencialne manevre proti sovražniku, kakršna je koalicija pod vodstvom Rusije, ki so jo za namene vaje poimenovali Occasus.

Vključena bo tudi Švedska, katere kandidaturo za članstvo v Natu morata ratificirati še Turčija in Madžarska, s čimer se bo skupno število vključenih držav povzpelo na 32. Vaja bo februarja in marca potekala v Nemčiji, na Poljskem in v baltskih državah. 

10.43 Ukrajinci z droni poškodovali ruski tank

Trije brezpilotni letalniki, vredni 500 dolarjev, so po navedbah Ukrajincev pri Bahmutu poškodovali ruski tank T-90A, vreden 4,5 milijona evrov. Objavili so tudi posnetek.

10.38 Rusija naj bi nad regijo Belgorod uničila dva ukrajinska drona

Ruska zračna obramba je danes zgodaj zjutraj nad regijo Belgorod, ki meji na Ukrajino, uničila dva ukrajinska brezpilotna letalnika, je sporočilo ministrstvo za obrambo v Moskvi. Žrtev ali večje škode naj ne bi bilo, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Dežurni sistemi zračne obrambe so nad ozemljem regije Belgorod uničili dva brezpilotna letalnika," je ministrstvo sporočilo na Telegramu in dodalo, da se je incident zgodil okoli 1.20 zjutraj po lokalnem času.

Po besedah guvernerja regije Vjačeslava Gladkova je zračna obramba drona sestrelila nad okrožjem Jakovlevski, ki leži severno in zahodno od mesta Belgorod. "Žrtev ni bilo. Deli enega od dronov so padli na cestišče v bližini zasebne stanovanjske stavbe," je zapisal na Telegramu in dodal, da so pristojne službe na kraju dogodka.

Od začetka ukrajinske protiofenzive junija letos so se okrepili napadi domnevno ukrajinskih brezpilotnih letalnikov na ozemlje Rusije, vključno z Moskvo. Nazadnje naj bi ruska zračna obramba v noči na četrtek nad Rostovom na Donu na jugu Rusije in moskovskim okrožjem sestrelila skupno tri ukrajinske drone, pri čemer je bil v Rostovu ranjen en človek.

8.27 Ukrajina naj bi napredovala tudi na vzhodni fronti

Ukrajinske sile naj bi osvojile več območij na vzhodu države. Napredek na več frontah je v nedeljo potrdil tudi ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski. Obenem se je zahvalil vsem, ki so v zadnjih dneh po ruskih napadih pomagali pri reševanju ljudi iz ruševin.

"V zadnjih sedmih dneh napredujemo," je dejal Zelenski. Pri tem gre tako za napredke na jugu Ukrajine okoli območja Zaporožje kot na vzhodu okoli mesta Bahmut. Drugod pa naj bi ukrajinskim silam uspelo obdržati položaje, je dodal.

Zelenski je ob tem potrdil, da so ruske sile obstreljevale mednarodne pripadnike reševalne organizacije Road To Relief. Pri tem sta umrla Kanadčan in Španka, državljana Švedske in Nemčije pa sta bila ranjena. V rednem dnevnem nagovoru se je še zahvalil vsem gasilcem, reševalcem, policistom in prostovoljcem, ki so po zadnjih ruskih zračnih napadih pomagali pri reševanju ljudi iz ruševin, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Ukrajinskim vojakom je medtem uspelo na frontni liniji pri Avdiivki, severno od mesta Doneck, osvoboditi del kraja Opitne, je v nedeljo sporočil vodja vojaške uprave Avdiivke Vitalij Barabaš. Navedb sicer ni bilo mogoče neodvisno preveriti, poroča dpa.

Opitne je kraj na južnem obronku mesta Avdiivka. Ker se je ruska vojska osredotočila na operacije severno od mesta, so ukrajinski vojaki zagrabili priložnost in napadli na jugu, je pojasnil Barabaš.

Na območju okoli frontne linije pri Avdiivki potekajo eni bolj silovitih spopadov od začetka ruske invazije pred 18 meseci. V Avdiivki so ukrajinski vojaki vzpostavili močan obrambni položaj, ki ga Rusi poskušajo zavzeti že od začetka vojne, da bi zmanjšali pritisk na Doneck.

7.49 Rusija je ob ukrajinski meji namestila 46 sistemov iskander

Po trditvah tiskovnega predstavnika ukrajinske vojaške obveščevalne agencije (GUR) je Rusija ob ukrajinski meji namestila 46 lastnih raketnih sistemov iskander. 

Sistemi iskander lahko streljajo s križarskimi in balističnimi raketami na ukrajinsko civilno infrastrukturo, je v nedeljo na novinarski konferenci v Kijevu dejal Vadim Skibicki, namestnik vodje ukrajinske GUR.

V petek je ukrajinska vojska sporočila, da je Rusija z raketnim sistemom iskander-K ciljala na Krivi Rog. V petek je Rusija izvedla skupno 13 napadov na ukrajinske cilje, je v soboto zjutraj sporočil generalštab ukrajinske vojske.

Ruske sile so rakete iskander pogosto uporabljale v napadih na ukrajinske cilje. Gre za taktično orožje, ki lahko izstreli tudi jedrske bojne glave.

Zahodni strokovnjaki so pred tem ugibali, da bi Moskva lahko uporabila raketni sistem 9K720 iskander, ki ga Nato uporablja pod oznako SS-26, če bi se odločila poseči po jedrskem arzenalu. Rusija jih ima vsega sto.

7.07 Zelenski: Napredujemo na jugu

Zdi se, da zadnje izjave Zelenskega o trimesečni protiofenzivi potrjujejo ocene drugih uradnikov o napredku, čeprav skromnem, na vzhodu in jugu. "V zadnjih sedmih dneh smo dosegli napredek v (južnem) sektorju Tavrije," je dejal Zelenski v svojem nočnem videonagovoru. 

Zelenski je dejal, da ukrajinske sile zadržujejo položaje na drugih frontnih črtah na vzhodu – pri Avdivki in Marinki, blizu žarišča ruskih glavnih napadov, ter Limanu in Kupjansku, ki sta tudi tarči ruskih poskusov napredovanja dlje proti severu.

Generalštab ukrajinskih oboroženih sil je poročal o napredku pri Bahmutu, mestu najhujših spopadov v skoraj letu dni, dokler ga ruska vojska maja ni zavzela. Zelenski in drugi uradniki pravijo, da protiofenziva zahteva čas, zavračajo pa kritike zahodnih medijev, da poteka prepočasi zaradi taktičnih napak, kot je pošiljanje vojakov na napačne lokacije.

Zelenski je v nedeljskem intervjuju za revijo The Economist dejal, da je stalen napredek ključen za ohranjanje morale. "Zdaj imamo premik. To je pomembno," revija povzema besede Zelenskega.

Ukrajinski tank
Novice Vojna v Ukrajini povečala blagovno menjavo med Slovenijo in Rusijo
Volodimir Zelenski
Novice Zelenski: Prigožina je ubil Putin
Vladimir Putin
Novice Putinov general: Ukrajina je le odskočna deska za vojno v Evropi
Ne spreglejte