Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
22. 3. 2019,
8.48

Osveženo pred

5 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,36

3

Natisni članek

Donald Tusk Jean-Claude Juncker brexit smeh

Petek, 22. 3. 2019, 8.48

5 let, 1 mesec

Tusk sprožil salve smeha: Za britanske poslance je v peklu dovolj prostora #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,36

3

Potem ko so evropski voditelji v Bruslju v četrtek zvečer dosegli dogovor o preložitvi brexita, sta pred kamere stopila predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker in predsednik Evropskega sveta Donald Tusk. Drugi je v odgovoru na novinarsko vprašanje sproščeno dejal, da je v peklu dovolj prostora za britanske poslance, ki si prizadevajo za brexit brez dogovora.

Donald Tusk: V peklu je še dovolj prostora. Video: YouTube.


"Predsednik Tusk, pred kratkim ste izjavili, da je v peklu poseben prostor za tiste, ki si prizadevajo za brexit brez dogovora. Ali menite, da bi morali, če britanski poslanci prihodnji teden ne bodo glasovali za ločitveni sporazum, poseben prostor v peklu povečati in vanj vključiti več članov spodnjega doma britanskega parlamenta?" je ena od novinark vprašala predsednika Evropskega sveta Donalda Tuska.

Theresa May in Jean-Claude Juncker
Novice Dosegli dogovor: brexit najkasneje 22. maja, lahko pa že 12. aprila

"V peklu je še veliko prostora"

Tusk se pri provokativnem vprašanju ni zmedel. "Naš papež (papež Frančišek, op. a.) pravi, da je pekel še vedno prazen. To pomeni, da je tam še veliko prostora," je z nasmeškom na obrazu povedal Tusk.

Zbrani v dvorani so se odzvali s smehom, eden od predstavnikov za odnose z javnostmi pa je dejal, da je "očitno nastopil primeren čas za konec novinarske konference". Svoje je na koncu pristavil še prvi mož Evropske komisije Jean-Claude Juncker z besedami: "Ne pojdite v pekel."

Miro Cerar
Novice Cerar je za preložitev brexita

Tusk sprašuje Junckerja: Imaš mogoče ti kakšno idejo?

Sproščena novinarska konferenca Jean-Clauda Junckerja in Donalda Tuska. Video: YouTube.


Vzdušje na novinarski konferenci omenjenih voditeljev je bilo, kot je razvidno iz zgornjega posnetka, kljub negotovi usodi brexita precej sproščeno. Za dobro voljo je najprej poskrbel Tusk, ki se je zmotil pri navajanju datumov.

"Če spodnji dom britanskega parlamenta prihodnji teden ne podpre ločitvenega sporazuma, se Evropski svet strinja s preložitvijo brexita do 20. aprila ... 12. aprila," se je hitro popravil Tusk in sprožil salve smeha.

Novinarje je s svojimi odgovori zabaval tudi Juncker. Po novinarskem vprašanju, kako dolgo bi lahko trajala daljša preložitev brexita, je Tusk najprej vprašal Junckerja: "Imaš mogoče ti kakšno idejo?" Juncker je nato kratko odgovoril: "Do skrajnega konca." Zbrani v dvorani spet niso mogli zadržati smeha.

Theresa May
Novice Mayeva zaprosila EU za preložitev brexita do 30. junija
Ne spreglejte