Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
20. 3. 2019,
6.49

Osveženo pred

5 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,36

4

Natisni članek

Evropska unija Velika Britanija Theresa May brexit

Sreda, 20. 3. 2019, 6.49

5 let, 1 mesec

Tusk: Podpora krajši preložitvi brexita možna, če bodo britanski poslanci podprli izstopni sporazum

Mayeva zaprosila EU za preložitev brexita do 30. junija

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,36

4

Theresa May | Britanska premierka Theresa May je EU zaprosila za preložitev brexita do 30. junija. | Foto Reuters

Britanska premierka Theresa May je EU zaprosila za preložitev brexita do 30. junija.

Foto: Reuters

Britanska premierka Theresa May je v pismu predsedniku Evropskega sveta Donaldu Tusku zaprosila Evropsko unijo za preložitev brexita do 30. junija. Izstop Združenega kraljestva iz EU je sicer predviden 29. marca. Tusk je na to dejal, da bi lahko voditelji podprli preložitev brexita do 30. junija, če bo britanski parlament podprl sporazum o izstopu iz Evropske unije.

"Davi sem pisala predsedniku Evropskega sveta Donaldu Tusku in ga obvestila, da želi Združeno kraljestvo podaljšanje 50. člena do 30. junija," je sporočila britanska premierka Theresa May. 50. člen lizbonske pogodbe ureja izstop države iz EU.

Mayeva si ne želi daljše preložitve brexita

V britanskem parlamentu je Mayeva ob tem poudarila, da ne želi daljše preložitve britanskega izstopa iz EU, ki bi potencialno pomenila, da bi morala Velika Britanija sodelovati na majskih evropskih volitvah. S tem po njenih besedah ne bi upoštevali rezultatov referenduma iz leta 2016, na katerem je večina Britancev podprla izstop iz EU.

V pismu je britanska premierka zapisala še, da je še vedno prepričana, da bodo britanski poslanci podprli njen sporazum o brexitu, ki ga je dosegla z Brusljem. "Vendar se to zagotovo ne bo zgodilo pred 29. marcem," je poudarila Mayeva. Sporazum je sicer britanska poslanska zbornica dvakrat že zavrnila.

Tusk: Možnost je, če bodo britanski poslanci podprli izstopni sporazum

"V luči posvetovanj, ki sem jih imel v preteklih dneh, verjamem, da bi bila krajša preložitev možna. Vendar pa bo pogojena s podporo izstopnemu sporazumu v britanski poslanski zbornici. Vprašanje dolžine podaljšanja ostaja odprto," je na današnji novinarski konferenci povedal Tusk, ki bo v četrtek in petek v Bruslju gostil voditelje članic EU.

Donald Tusk | Foto: Reuters Foto: Reuters

Predlog preložitve do 30. junija, ki ga predlaga Mayeva, odpira številna pravna in politična vprašanja. Voditelji EU bodo o tem razpravljali v četrtek, je še pojasnil predsednik Evropskega sveta, ki je o pismu danes po telefonu govoril tudi z Mayevo.

Na vrhu bi lahko potrdili tudi pravna zagotovila glede izstopnih pogojev, ki jih je Velika Britanija od EU prejela pretekli teden v Strasbourgu. Predsednik Evropskega sveta je ob tem povedal, da trenutno ne vidi potrebe po izrednem vrhu EU, če bodo britanski poslanci prihodnji teden potrdili sporazum. Če se bo pojavila potreba po tem, pa ga je pripravljen sklicati. "Čeprav se zdi upanje za končni uspeh krhko ali celo iluzorno, utrujenost od brexita pa je čedalje bolj vidna in upravičena, do zadnjega trenutka ne smemo obupati pri iskanju pozitivne rešitve," je še poudaril.

Francija bi lahko glasovala proti preložitvi brexita

Francija bo glasovala proti preložitvi brexita, če ta evropskim voditeljem ne bo predstavila "verodostojne" strategije za izstop. "Situacija, v kateri Mayeva ne bo mogla Evropskemu svetu predstaviti zadostnih zagotovil glede kredibilnosti strategije, bo vodila v zavrnitev zahteve za preložitev, prednost pa bo dobil izstop brez dogovora," je danes v francoskem parlamentu povedal francoski zunanji minister Jean-Yves Le Drian.

Ob tem je predstavil tri francoske pogoje za podporo preložitvi brexita za nekaj tednov. To so, da je cilj preložitve dokončanje ratifikacije izstopnega sporazuma, jasnost Velike Britanije, da ne bo vnovičnih pogajanj o doseženem sporazumu, in da ne bo sodelovala na majskih evropskih volitvah.

"Odprti smo za nekajtedensko tehnično podaljšanje, da bi britanske institucije dokončale ratifikacijo sporazuma," je povedal Le Drian. "V primeru, da ga ne bodo potrdili, pa je osrednji scenarij izstop brez dogovora. Na to smo pripravljeni," je poudaril.

Nemška vlada pa je medtem pozdravila "jasno zahtevo" Velike Britanije za preložitev izstopa, predvidenega za 29. marec. Tiskovni predstavnik nemške vlade Steffen Seibert ni želel govoriti o stališču Berlina do preložitve. Na vprašanje o tem je odgovoril zgolj, da bo treba počakati do vrha EU.

Nemški zunanji minister Heiko Maas je bil medtem manj spravljiv. "Pismo premierke Therese May ne reši enega samega problema, zgolj prelaga rešitev," je dejal in dodal: "Vedno smo govorili, da moramo vedeti, zakaj in s kakšnim namenom bi preložili brexit, da bi Evropski svet o tem odločal."

Theresa May
Novice Bi lahko brexit preložili kar za leto dni?

Bruselj: Preložitev brexita do 30. junija bi prinesla resno tveganje

V Bruslju so danes poudarili, da bi preložitev brexita do 30. junija prinesla "resno tveganje". EU zdaj sicer pričakuje, da bo Velika Britanija predstavila jasen načrt glede brexita, vse glasnejša pa so tudi opozorila glede možnosti, da Britanci iz EU izstopijo brez dogovora. 

Glavni pogajalec EU za brexit Michel Barnier je v torek izpostavil, da bosta pri obravnavi britanske prošnje za preložitev ključni dve vprašanji, in sicer ali preložitev krepi možnost ratifikacije ločitvenega sporazuma in ali potrebuje britanska stran več časa za spremembo politične izjave o prihodnjih odnosih.

Britanska premierka Theresa May je poudarila, da bi z daljšo preložitvijo brexita spodkopali izide referenduma, na katerem so se Britanci odločili za izstop iz EU. | Foto: Reuters Britanska premierka Theresa May je poudarila, da bi z daljšo preložitvijo brexita spodkopali izide referenduma, na katerem so se Britanci odločili za izstop iz EU. Foto: Reuters

Poudaril je tudi, da mora biti morebitna daljša preložitev povezana z nekim novim elementom, medtem ko naj bi bila krajša mogoča, če bi Britanci potrebovali nekaj dodatnega časa za sprejetje potrebne zakonodaje v primeru potrditve ločitvenega sporazuma.

Miro Cerar
Novice Cerar je za preložitev brexita

Britanska predsednica vlade si je sicer prizadevala, da bi britanski parlament najpozneje danes še tretjič glasoval in podprl ločitveni sporazum, ki ga je z EU sklenila novembra lani, vendar je predsednik spodnjega doma britanskega parlamenta John Bercow v ponedeljek zavrnil možnost vnovičnega glasovanja o sporazumu, če bo ta ostal "tako rekoč enak".

Ne spreglejte