Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
19. 3. 2019,
17.24

Osveženo pred

5 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,42

2

Natisni članek

brexit Theresa May

Torek, 19. 3. 2019, 17.24

5 let, 1 mesec

Članice EU se pripravljajo na brexit brez dogovora

Bi lahko brexit preložili kar za leto dni?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,42

2

Theresa May | Britanski mediji poročajo, da bo Mayeva zaprosila za enoletno podaljšanje izstopa. | Foto Reuters

Britanski mediji poročajo, da bo Mayeva zaprosila za enoletno podaljšanje izstopa.

Foto: Reuters

Britanska premierka Theresa May se pred četrtkovim vrhom EU skuša izogniti brexitu brez dogovora. Kot je danes povedal njen tiskovni predstavnik, bo v pismu predsedniku Evropskega sveta Donaldu Tusku predstavila načrt za preložitev brexita. Obenem si njena vlada še naprej prizadeva, da bi parlament v Londonu nazadnje sprejel ločitveni sporazum.

Britanski minister za brexit Stephen Barclay je dal vedeti, da bi poslanska zbornica lahko o sporazumu, ki ga je že dvakrat zavrnila, glasovala prihodnji teden. Še pred tem naj bi Mayeva zaprosila EU za preložitev izstopa, predvidenega za 29. marec.

Bodo zaprosili za enoletno podaljšanje izstopa?

Britanski mediji poročajo, da bo Mayeva zaprosila za enoletno podaljšanje izstopa. Premierkin tiskovni predstavnik je danes dejal, da bo Tusk njeno pismo v zvezi z dopolnitvijo 50. člena pogodbe o EU prejel danes zvečer ali v sredo.

Miro Cerar
Novice Cerar je za preložitev brexita

Vlada Mayeve si je prizadevala, da bi britanski parlament ta teden najkasneje do srede še tretjič glasoval o ločitvenem sporazumu, nato pa naj bi bilo jasno, kako dolgo preložitev brexita želijo Britanci. Če bi dogovor potrdili, bi britanska vlada zahtevala krajšo preložitev do 30. junija. V primeru tretje zavrnitve pa je opozorila na potrebo po precej daljši preložitvi izstopa iz povezave.

Glavni pogajalec EU svari pred ceno preložitve brexita

Michel Barnier | Foto: Reuters Foto: Reuters Gavni pogajalec EU o brexitu Michel Barnier je danes v Bruslju posvaril pred gospodarsko in politično ceno preložitve brexita, ne glede na to, ali bo ta kratka ali dolga. Izpostavil je, da mora biti preložitev koristna in da mora zagotoviti, da se na koncu ne znajdemo v povsem enakem položaju, kot je sedanji.

Ob tem je glavni pogajalec EU izpostavil, da bosta ključni dve vprašanji: ali preložitev krepi možnost ratifikacije ločitvenega sporazuma in ali potrebuje britanska stran več časa za spremembo politične izjave o prihodnjih odnosih.

O čem bodo glasovali britanski poslanci?

A predsednik spodnjega doma britanskega parlamenta John Bercow je v ponedeljek zavrnil možnost ponovnega glasovanja o sporazumu, če bo ta ostal "praktično enak". EU vztraja, da se o sporazumu, o katerem sta se strani dogovorili novembra lani, ne bo več pogajala.

Države članice EU so danes v okviru priprav na možnost, da Velika Britanija Unijo zapusti brez dogovora, sprejele vrsto ukrepov, s katerimi bi EU omilila posledice neurejenega brexita na področjih, kot so promet, ribištvo, prispevki za socialno varnost in program izmenjave študentov Erasmus+. | Foto: Getty Images Države članice EU so danes v okviru priprav na možnost, da Velika Britanija Unijo zapusti brez dogovora, sprejele vrsto ukrepov, s katerimi bi EU omilila posledice neurejenega brexita na področjih, kot so promet, ribištvo, prispevki za socialno varnost in program izmenjave študentov Erasmus+. Foto: Getty Images

Kljub temu si vlada prizadeva v parlamentu pridobiti zadostno podporo za ločitveni sporazum. Tako se nadaljujejo pogovori, s katerimi skuša vlada prepričati poslance svoje Konservativne stranke in ulstrskih unionistov (DUP), naj vendarle podprejo sporazum. Na Otoku ob tem krožijo govorice, da tudi dogovor z EU o preložitvi brexita ne bo zadostoval, da bi Bercow odobril ponovno glasovanje o ločitvenem sporazumu prihodnji teden.

Evropski voditelji medtem pozivajo London, naj jasno pove, kaj želi, in svarijo, da obstaja tveganje, da bo Združeno kraljestvo povezavo 29. marca po 46 letih članstva zapustilo brez dogovora.

Članice EU se pripravljajo na brexit brez dogovora

Države članice EU so danes v okviru priprav na možnost, da Velika Britanija Unijo zapusti brez dogovora, sprejele vrsto ukrepov, s katerimi bi EU omilila posledice neurejenega brexita na področjih, kot so promet, ribištvo, prispevki za socialno varnost in program izmenjave študentov Erasmus+.

Predvideni ukrepi naj bi zaščitili pravice tako državljanov Evropske unije kot Velike Britanije na področju socialne varnosti, recipročnih izplačil pokojnin in zdravstvenega zavarovanja. Zagotovili naj bi tudi "osnovno povezanost zračnega prometa" ter omogočili nadaljevanje osnovnega cestnega tovornega prometa in prevoza potnikov, so sporočili v Bruslju. Evropski in britanski študenti, ki študirajo na univerzah v tujini v okviru programa Erasmus+, bodo lahko študij končali tudi po brexitu.

Ukrepi bi začeli veljati dan po tem, ko bi Velika Britanija iz Unije izstopila brez dogovora, vendar pa ne bodo zagotavljali vseh prednosti članstva v EU ali pogojev kakršnegakoli prehodnega obdobja, poudarja EU. Dodaja, da so nekateri ukrepi odvisni od recipročnih ukrepov, ki bi jih sprejela Velika Britanija.

Britanska veleposlanica: Še vedno želimo urejen brexit

Britanska veleposlanica v Sloveniji Sophie Honey je deset dni pred predvidenim brexitom za STA dejala, da britanska vlada še vedno želi urejen izstop Združenega kraljestva iz EU in si v parlamentu prizadeva pridobiti podporo za ločitveni sporazum, obenem pa se že več mesecev pripravlja tudi na možnost brexita brez dogovora.

Če do 29. marca ne bo dogovora o čem drugem, se bo po besedah veleposlanice Sophie Honey samodejno zgodil brexit brez dogovora. Na to možnost moramo biti pripravljeni in s tem se britanska vlada ukvarja že veliko mesecev, je dejala. "Vse načrtujemo tako, da bi zagotovili, da ko in če bo Združeno kraljestvo zapustilo EU brez dogovora, tega ne bi neposredno občutili v vsakdanjem življenju, čeprav se bo narava naših odnosov spremenila," je poudarila. | Foto: Ana Kovač Če do 29. marca ne bo dogovora o čem drugem, se bo po besedah veleposlanice Sophie Honey samodejno zgodil brexit brez dogovora. Na to možnost moramo biti pripravljeni in s tem se britanska vlada ukvarja že veliko mesecev, je dejala. "Vse načrtujemo tako, da bi zagotovili, da ko in če bo Združeno kraljestvo zapustilo EU brez dogovora, tega ne bi neposredno občutili v vsakdanjem življenju, čeprav se bo narava naših odnosov spremenila," je poudarila. Foto: Ana Kovač

"Prizadevamo si implementirati izid referenduma leta 2016 in to je ena največjih demokratičnih nalog v naši zgodovini," je dejala veleposlanica. Živahna razprava v britanskem parlamentu je po njenem mnenju pomemben del demokratičnega procesa. "Gre za to, da najdemo najboljšo pot naprej, spoštujemo izid referenduma, obenem pa ohranimo prijateljske vezi z EU," je poudarila.

Zagotovila je, da je britansko veleposlaništvo v Ljubljani v zelo tesnih stikih s slovensko vlado, s katero dobro sodeluje. "Želimo zagotoviti kontinuiteto za slovenske državljane na Otoku in britanske v Sloveniji," je poudarila. Pojasnila je, da sta se državi recipročno zavezali ščititi status in pravice državljanov.

Ne spreglejte