Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

David Kos

Torek,
9. 2. 2016,
9.34

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Turčija Recep Tayyip Erdogan begunci

Torek, 9. 2. 2016, 9.34

8 let

Turški predsednik grozil s pošiljanjem beguncev v Grčijo in Bolgarijo

David Kos

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je od EU zahteval več denarja za oskrbo sirskih beguncev in pomoč Turčiji primerjal s posojili Grčiji, je razvidno iz zapisnika srečanja med Turčijo in EU.

Kot poroča Multimedijski center RTV Slovenija, gre za zapisnik sestanka med turškim predsednikom Recepom Tayyipom Erdogan, turškim zunanjim ministrom Feridunom Sinirlioglujem, predsednikom Evropske komisije Jean-Claudom Junckerjem in predsednikom Evropskega sveta Donaldom Tuskom 16. novembra lani po koncu vrha G20 v Antaliji, ki ga je objavil grški poslovni portal euro2day.gr. Šlo je za sestanek pred vrhom EU-Turčija 29. novembra v Bruslju, na katerem sta se Bruselj in Ankara dogovorila za tri milijarde evrov vreden sveženj pomoči Turčiji za oskrbo sirskih beguncev na njenem ozemlju v zameno za turško omejevanje prihoda prebežnikov v EU.

Kot kaže zapisnik, je Juncker dejal, da morajo biti vprašanja migracij, pridruževanja Turčije EU in vizumov razumljena kot del paketa. Glede pristopnih pogajanj je treba nekaj članic še prepričati, a Unija bo predlagala čimprejšnje odprtje poglavij, je dejal prvi mož Evropske komisije.

Tri milijarde evrov za dve leti ali za eno leto? Tusk je opozoril, da mora biti vrh konec novembra uspešen. Da bi to dosegli, morajo biti stvari čim bolj jasne, je dejal. Nejasnosti so bile že glede količine sredstev, ki bi jih EU dala Turčiji. Kot je glede na zapisnik dejal Tusk, so se pogovarjali o treh milijardah evrov v dveh letih, zatem pa je izvedel, da je turški premier Ahmet Davutoglu hotel tri milijarde za eno leto.

Turčija treh milijard evrov sploh ne potrebuje Erdogan je nato vprašal, ali bo dogovor določal tri milijarde ali šest. Ko je Juncker potrdil, da bodo ponudili tri milijarde, je Erdogan odvrnil, da Turčija treh milijard evropskih sredstev sploh ne potrebuje.

"Lahko kadarkoli odpremo vrata v Grčijo in Bolgarijo in damo begunce na avtobuse," je glede na zapisnik dejal turški predsednik. Če bo Bruselj vztrajal pri treh milijardah za dve leti, se nimajo več o čem pogovarjati, je še dejal Erdogan.

Ne spreglejte