Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Tina Vovk

Petek,
24. 7. 2015,
8.39

Osveženo pred

1 leto, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Turčija Islamska država napad racija

Petek, 24. 7. 2015, 8.39

1 leto, 4 mesece

Turčija prijela več sto domnevnih islamistov

Tina Vovk

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Pet tisoč turških policistov in specialcev je v racijah po Turčiji aretiralo 251 domnevnih članov Islamske države in prepovedane Kurdske delavske stranke. Turška letala so napadla cilje IS v Siriji.

Po valu smrtonosnih incidentov je turška vlada udarila nazaj; zgodaj zjutraj so vojaki in specialci izvedli racije na 140 lokacijah v Istanbulu v iskanju članov IS in Kurdske delavske stranke (PKK). Aretirali so 297 ljudi, med njimi so številni tujci, so sporočili iz urada turškega premierja. Med racijo je bila v izmenjavi ognja ubita članica prepovedane Revolucionarne stranke ljudske osvobodilne fronte (DHKP-C).

Racije so sledile ponedeljkovemu samomorilskemu napadu v mestu na meji med Turčijo in Sirijo, v katerem je umrlo 32 ljudi, odgovornost zanjpa je prevzela IS. Napad je sprožil nasilje na jugovzhodu Turčije, kjer živijo pretežno turški Kurdi. Ti vlado v Ankari obtožujejo, da sodeluje z IS. V sredo sta bila nato na turško-sirski meji ubita dva policista. Odgovornost za napad so oblasti pripisale vojaškemu krilu PKK. V četrtek je bil ubit še en policist v jugovzhodni provinci Dijarbakir.

Medtem je turška vlada sporočila, da je z letali napadla tri cilje IS v sirskem mestu Havar. Gre za prve zračne napade Turčije na cilje v Siriji, odkar je IS leta 2013 začel svoj pohod po Iraku in Siriji.

Ankara popustila mednarodnemu pritisku Ankara bo po ZDA dovolila uporabo svojih vojaških baz za izvajanje zračnih napadov na islamiste v sosednji Siriji. ZDA naj bi po pričakovanjih okrepile napade na IS, dovoljenje Ankare za uporabo vojaških baz pa naj bi po besedah neimenovanega ameriškega uradnika pomenilo "spremembo igre", poroča BBC. Uporaba baze Invirlik bo močno skrajšala razdaljo do Rake, prestolnice islamskega kalifata.

Dogovor, ki sta ga v telefonskem pogovoru dokončala predsednika obeh držav, Recep Tayyip Erdogan in Barack Obama, pomeni, da je Turčija popustila velikemu mednarodnemu pritisku. Ankara ima drugačen pogled na sirsko krizo, saj meni, da bi moral biti prvi cilj mednarodne koalicije odstranitev sirskega predsednika Bašarja Al Asada, ne pa napadi na IS.

Ne spreglejte