Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
9. 11. 2022,
7.19

Osveženo pred

1 leto, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,38

6

Natisni članek

italija potres

Sreda, 9. 11. 2022, 7.19

1 leto, 5 mesecev

Potres v Italiji: poročevalca na televiziji zbežala iz studia, tla so se stresla tudi v Sloveniji #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,38

6

Osrednjo Italijo je davi malo po sedmi uri stresel močan potres z magnitudo 5,7, je na spletni strani objavil Evropski mediteranski seizmološki center (EMSC). Tresenje tal so čutili tudi v sosednjih državah, vključno s Hrvaško, Avstrijo in Slovenijo. Smrtnih žrtev ali večje škode potres ni povzročil, ponekod preventivno ostajajo zaprte le šole.

Med potresom je novinar italijanske televizije za kratek čas zapustil okvir in se vrnil, ko se je tresenje umirilo. Nato se je začelo tresti znova, zaradi česar sta s kolegom prekinila program. Zgoraj si lahko ogledate videoposnetek. 

Središče potresa sedem minut čez sedmo uro zjutraj je bilo v Jadranskem morju, 64 kilometrov vzhodno od Riminija, na globini približno osem kilometrov. Italijanski inštitut za geofiziko in vulkanologijo (INGV) je sporočil, da nevarnosti za cunami ni bilo, in dodal, da je potresu sledilo več kot 40 popotresnih sunkov, ki so dosegli moč od 2,4 do 4.

Glede na pričevanja na spletni strani EMSC so potres čutili v večjem delu Italije, tako v Rimu kot na severu države. Najmočneje so se tla tresla v deželi Marke.

Gasilci in civilna zaščita po poročanju italijanske tiskovne agencije Ansa že od jutra pregledujejo prizadeta območja. Večje škode zaenkrat niso zabeležili, so pa prejeli številna poročila o manjših poškodbah stavb, kot je odpadanje ometa in ploščic, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Ljudje so se sicer ob potresu zlasti v Markah in Emiliji-Romanji v velikem številu odpravili na ulice. Pristojne službe so prejele veliko klicev ljudi, a nihče ni izrazil prošnje za pomoč. Nekaj stavb so iz previdnosti evakuirali.

Šole preventivno ostajajo zaprte 

Šole v Pesaru, Anconi, Fanu, Urbinu in nekaterih drugih krajih preventivno ostajajo zaprte, drugod pa naj bi pouk potekal normalno. Županja Ancone Valeria Mancinelli je po inšpekcijskih pregledih šol v mestu sporočila, da bodo te ostale zaprte tudi v četrtek, o nadaljnjih korakih pa se bodo odločili v naslednjih urah, navaja Ansa.

V bližini Ancone so zaradi domnevne poškodbe tirov preventivno tudi ustavili železniški promet, več železniških povezav pa so začasno prekinili iz preventivnih razlogov. Nazaj naj bi jih predvidoma vzpostavili še danes.

Italijanska premierka Giorgia Meloni je v odzivu na dogodek dejala, da je v stalnem stiku z oblastmi na terenu.

Potres 300 kilometrov jugozahodno od Ljubljane so zabeležili tudi seizmografi slovenske mreže potresnih opazovalnic. Po prvih podatkih so ga čutili številni prebivalci zahodne in osrednje Slovenije. Na uradu za seizmologijo Agencije RS za okolje (Arso) ocenjujejo, da intenziteta potresa v Sloveniji ni presegla četrte stopnje po evropski potresni lestvici.

O tresenju tal so poročali tudi iz avstrijske Koroške, Hrvaške in Bosne in Hercegovine.

Potresi v Italiji sicer niso redkost. Leta 2009 je potres v mestu L'Aquila v osrednjem delu države terjal več kot 300 smrtnih žrtev. Podobno število žrtev je zahteval tudi potres v kraju Amatrice v Apeninih leta 2016.

SP 1962 Čile
Sportal Po najhujšem potresu v zgodovini se je plesala samba
potres
Novice Seizmografi ponoči zaznali šibek potresni sunek
seizmograf, potres
Novice Ste ga čutili tudi vi?
Potres Mehika
Novice Osrednji del Mehike pri Tihem oceanu prizadel potres magnitude 7,6 #video
Ne spreglejte