SiolNET. Novice Svet
2

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Tudi Katalonci bi šli na referendum o osamosvojitvi

2

termometer

Katalonski regionalni parlament je sprejel zakon, ki omogoča regionalni vladi, da novembra razpiše "nezavezujoče posvetovanje" glede vprašanja neodvisnosti od Španije.

Zakon je podprlo 106 poslancev, 28 pa jih je bilo proti. V Madridu sicer tovrstnemu referendumu močno nasprotujejo in so že napovedali ustavno presojo katalonskega zakona.

A Katalonci so odločeni, da bodo imeli tudi oni svoj referendum o neodvisnosti, tako kot Škoti, pa čeprav ta v četrtek ni bil uspešen. Kot je še pred glasovanjem o zakonu v parlamentu v Barceloni dejal predsednik katalonske regionalne vlade Arturo Mas, bi moralo biti za Madrid pomembno sporočilo tudi dejstvo, da je London Škotski sploh dovolil izvedbo referenduma.

Referendum o neodvisnosti Katalonije bo 9. novembra "Kar se je zgodilo na Škotskem, je edini način za razreševanje sporov in razlik." Poraz zagovornikov neodvisnosti na Škotskem tako po njegovih besedah ni korak nazaj, temveč zelo pozitivno sporočilo za Katalonce in, kot upa Mas, tudi za vlado v Madridu, je poročal britanski BBC.

Mas je izvedbo referenduma o neodvisnosti Katalonije napovedal za 9. november. Španska vlada to namero označuje za nezakonito, pri čemer se sklicuje na špansko ustavo, ki odločanja o odcepitvi regijam ne dopušča.

Zdaj naj bi španska vlada pod vodstvom Mariana Rajoya zakon, ki ga je danes sprejel katalonski parlament, predala v presojo španskemu ustavnemu sodišču. To pa bo po pričakovanjih razsodilo v prid vlade v Madridu.

Ena od najbogatejših regij v Španiji Katalonija je ena od najbogatejših regij v Španiji, a do nedavnega je le majhen delež Kataloncev želel polno neodvisnost. Boleči učinki krize pa so s sabo prinesli tudi višjo podporo separatističnim težnjam. V Barceloni Madridu zamerijo predvsem, da je velik delež njihovih davkov namenjen revnejšim regijam.

"Če bi (na Škotskem) zmagal tabor 'za', bi bile posledice glasovanja na evropski ravni očitnejše. Tega precedensa ne bomo dobili s Škotsko, morda pa bo prvi primer Katalonija," je danes po poročanju francoske tiskovne agencije AFP še dodal Mas.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin