SiolNET. Novice Svet
0,71

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Tudi Avstralija proti globalnemu dogovoru ZN o migracijah

0,71

termometer

Maljevac Velika Kladuša meja migranti |  | Foto: Reuters
Foto: Reuters

Avstralija se je danes pridružila državam, ki nasprotujejo dogovoru Združenih narodov o migracijah. Tega naj bi sprejeli decembra v Marakešu v Maroku. Kot je pojasnil avstralski premier Scott Morrison v prvem uradnem stališču, bi lahko dogovor po oceni Avstralije "ohrabril nezakonito priseljevanje".

Stališče premierja, da dogovor na tak način spodkopava nacionalne interese Avstralije, sta podprla tudi avstralski notranji minister Peter Dutton in zunanja ministrica Marise Payne.

migranti Novice V Bihaću aretirali migranta, osumljenega uboja petih ljudi

Kot je še dejala konservativna avstralska vlada, dogovor ZN o migracijah poleg tega v zadostni meri ne razlikuje med ljudmi, ki v Avstralijo, državo znano po svoji rigidni begunski politiki, "prispejo na nezakonit način, in tistimi, ki pridejo po zakoniti poti".

Očitajo jim slabo skrb za begunce in migrante

Avstralija je leta 2013 razglasila splošno prepoved vstopa na svoje ozemlje za begunce in migrante, ki poskušajo s čolni doseči državo. Od takrat so na dva odročna otoka v Tihem oceanu prepeljali več tisoč ljudi, ki po oceni Združenih narodov prebivajo v izredno slabih razmerah. Organizacija za varstvo človekovih pravic Human Rights Watch Avstraliji očita, da je med državami, ki najslabše skrbijo za begunce in migrante.

Policija Novice Slovenski policisti na južni meji spet prijeli nezakonite migrante

Globalni dogovor o varnih, urejenih in zakonitih migracijah določa 23 ciljev za varnejši in bolj urejen pretok ljudi. Do zdaj mu je podporo odreklo več držav, med drugim ZDA, Madžarska, Avstrija, Češka, Estonija, Poljska, Izrael in Bolgarija.

Donald Trump Novice Trump zagrozil s streljanjem na migrante, če bodo ameriške vojake obmetavali s kamni
Nemška kanclerka Angela Merkel je danes v nemškem parlamentu branila globalni dogovor ZN o migracijah, ki je tudi v Nemčiji požel številne kritike. Kot je pojasnila, je dogovor primeren skupen odgovor na reševanje globalnih problemov, saj je treba migracije reševati v mednarodnem kontekstu.

V Nemčiji migranti bolje integrirani kot pred 10 leti
Večina ljudi s koreninami v tujini je dandanes v Nemčiji bolje integriranih kot pred desetimi leti. Večina vprašanih se namreč vidi kot del družbe in v to niti ne dvomijo, je razvidno iz študije nemškega Združenja za bivanje in razvoj mest.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 55
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin