SiolNET. Novice Svet
0,64

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Trump z ukazom v boj proti Twitterju

0,64

termometer

Donald Trump |  | Foto: Reuters
Foto: Reuters

Ameriški predsednik Donald Trump je v četrtek podpisal izvršni ukaz, ki agencijam zvezne vlade naroča, naj drugim agencijam, kot je Zvezna komisija za komunikacije (FCC), naročijo, naj proučijo, ali je možno uvesti nove regulacije družbenih medijev, kot je Twitter.

Napoved Trumpovega izvršnega ukaza, ki je sledila jezi, ker mu je Twitter k spornim objavam dodal povezavo na dejstva, je vzbudila veliko pozornost pri ameriških medijih, čeprav so ustavni pravniki nemudoma razložili, da se ne bo zgodilo praktično nič. Trump nima pooblastil za spreminjanje zakonodaje. To lahko stori le ameriški kongres.

Kljub temu so se delnice Twitterja v četrtek pocenile za 4,4 odstotka, delnice pri tem sporu neudeleženega Facebooka pa za 1,7 odstotka.

Donald Trump Novice Trump po potezi Twitterja grozi z zaprtjem družbenih omrežij

Pravosodno ministrstvo ZDA lahko v skladu s Trumpovim ukazom naroči FTC, naj prouči možnosti, ali lahko kaj storijo brez kongresa, poroča STA.

Podjetja, kot sta Twitter in Facebook, so zaščitena pred odgovornostjo za objave na svojih platformah z zakonom, ki nosi naslov "dostojnost v komunikacijah", ker jih zakon obravnava kot platforme, ne pa kot izdajatelje, ki se jih lahko toži zaradi objavljenih vsebin.

Trump ukaz utemeljil kot ukaz za zaščito svobode govora

Trump je ob podpisu ukaza dejal, da je preverjanje dejstev uredniška odločitev in je to, kar mu je storil Twitter, politični aktivizem. Svoj ukaz je opredelil kot ukaz za zaščito svobode govora.

Profesor ustavnega prava univerze Yale Jack Balkin je za Reuters izjavil, da ukaz ne bo prestal morebitne ustavne presoje, in menil, da skuša Trump prestrašiti, prisiliti in prepričati družbene medije, naj ga pustijo pri miru in ne delajo tega, kar mu je storil Twitter.

Trumpa je razjezilo, da je Twitter k njegovi objavi, da so volitve po pošti popolna prevara, dodal povezavo na dejstva o volitvah po pošti.

"Imajo neomejeno moč za cenzuriranje, omejevanje, urejanje, oblikovanje, skrivanje in spreminjanje vseh komunikacij med zasebnimi državljani in velikim javnim občinstvom. Tako majhno število korporacij še nikoli v ameriški zgodovini ni nadziralo tako obsežnega področja človeške interakcije," je dejal Trump.

Michael Cohen Novice Zapor zaradi koronavirusa zapustil tudi nekdanji Trumpov odvetnik

Trump sicer ni prestrašil glavnega izvršnega direktorja Twitterja Jacka Dorseyja. "Še naprej bomo opozarjali na nepravilnosti glede volitev vsepovsod po svetu. Zaradi tega nismo nekakšni arbitri resnice. Naš namen je povezati niti konfliktnih izjav in pokazati informacije, da lahko ljudje sami presodijo," je dejal Dorsey.

Demokrati se pritožujejo nad Facebookom

Ameriški konservativci se pogosto pritožujejo nad domnevnim levičarstvom družbenih medijev, ker ti včasih odstranijo kakšne objave, ki spodbujajo nestrpnost ali sovraštvo. Demokrati v ZDA se po drugi strani pritožujejo nad Facebookom, ki ga je Rusija leta 2016 s pridom izkoristila za vnašanje zmede in prepira med Američane.

Facebook tudi odločno zavrača vsakršno popravljanje, opozarjanje, spreminjanje ali brisanje objav, ki jih ima za politični govor, ne glede na to, če gre za zavajanja. Ustanovitelj Facebooka Mark Zuckerberg je kritiziral Twitter zaradi dodajanja povezav k Trumpovim objavam. "Trdno verjamem, da Facebook ne sme biti arbiter resnice o vsem, kar ljudje vidijo na internetu," je dejal Zuckerberg.

Trump je v četrtek prav tako naznanil, da je pravosodnemu ministru Billu Barru naročil, naj sodeluje s pravosodnimi ministri zveznih držav pri regulacijah družbenih medijev v zveznih državah.

Republikanci tiho, demokrati v napad

Odmevi na Trumpov ukaz so bili pričakovani. Republikanci so bili večinoma tiho, ker ukrepa ne podpirajo, demokrati pa so ga kritizirali.

Predsednica predstavniškega doma kongresa Nancy Pelosi je napadla Twitter. "Nezaslišano je, da Twitter doda povezavo na dejstva ob tvitih, ki govorijo o volilnih prevarah, obenem pa ne odstrani tvitov, ki brez dokazov namigujejo, da je televizijski voditelj pred leti umoril svojo sodelavko," je dejala v odzivu.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 2
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin