Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
4. 6. 2019,
11.59

Osveženo pred

4 leta, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,18

1

Natisni članek

Velika Britanija Donald Trump

Torek, 4. 6. 2019, 11.59

4 leta, 11 mesecev

Trump upa na trden trgovinski sporazum z Londonom po brexitu #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,18

1

Ameriški predsednik Donald Trump je danes ob začetku drugega dne svojega obiska v Veliki Britaniji izrazil upanje, da bosta Washington in London po brexitu sklenila "zelo zelo trden trgovinski sporazum". To je dejal na poslovnem zajtrku, ki ga je gostil skupaj z britansko premierko Thereso May, s katero sta se kasneje sestala na pogovorih. V Londonu je potekal tudi protest proti Trumpu, na katerem se je doslej zbral več tisoč protestnikov.

Po teh pogovorih na Downing Streetu, na katerih sta sodelovali tudi delegaciji obeh držav, je povedal, da bi lahko državi po britanskem izstopu iz EU sklenili "fenomenalen dogovor".

"V tem trgovinskem sporazumu je izjemen potencial, trenuten obseg trgovanja bi lahko podvojili ali celo potrojili," je poudaril na skupni novinarski konferenci z Mayevo. Pojasnil je, da sta državi doslej druga v drugo vložili več kot tisoč milijard dolarjev. Po njegovih besedah bo v pogovorih o tem sporazumu na mizi vse, tudi vprašanje, ali bo britanski zdravstveni sistem NHS odprt za ameriška podjetja.

Donald Trump Melania Trump
Novice Nerodno rokovanje Trumpa in britanske kraljice #foto #video

Državi bosta nadaljevali izmenjavo obveščevalnih podatkoh brez omejitev

Mayeva, ki se poslavlja s položaja vodje britanskih konservativcev, je medtem dejala, da bo dogovor sklenjen po pogovorih o tem, kaj naj bo in kaj ne bo v trgovinskem sporazumu.

Britanski minister za zdravje Matt Hancock, ki se poteguje za mesto predsednika konservativcev, pa je v odzivu na Twitterju poudaril, da NHS ni na mizi v trgovinskih pogovorih.

Trump je medtem zagotovil še, da bosta državi dosegli dogovor tudi o dostopu kitajskega tehnološkega velikana Huawei do britanskega trga. "Presegli bomo kakršnekoli razlike," je pojasnil. Tako bosta lahko državi nadaljevali izmenjavo obveščevalnih podatkov brez omejitev.

Po navedbah britanskih medijev na protestu v Londonu pričakujejo 250.000 ljudi. Organizatorji Trumpu očitajo seksizem in rasizem, kritični pa so tudi do njegove podnebne politike. Protestniki nosijo plakate, na katerih med drugim piše, da je Trump nevarnost za svet.

Poleg tega nad mestom znova lebdi šest metrov velik balon v podobi dojenčka Trumpa, ki je bil hit že ob lanskem obisku ameriškega predsednika na Otoku. Postavili pa so tudi pet metrov velikega robota v obliki Trumpa, ki sedi na zlati straniščni školjki in tvita. Z robotom se bodo odpravili od trga Trafalgar do Downing Streeta.

Protest proti Trumpu London | Foto: Reuters Foto: Reuters

Zavrnil pogovor s Corbynom

Sporočil je še, da je zavrnil pogovor, za katerega je zaprosil vodja opozicijskih laburistov Jeremy Corbyn, ki je nagovoril zbrane na današnjih protestih proti Trumpu. Corbyna je označil za "neke vrste negativno silo". Poročila o množičnih protestih, na katerih se je po poročanju britanskih medijev zbralo več tisoč ljudi, je označil za lažne novice in dejal, da so v resnici "čisto majhni".

Se je pa želel ameriški predsednik po poročanju medijev srečati z nekdanjim britanskim zunanjim ministrom Borisom Johnsonom, ki se poteguje za naslednika Mayeve, a je ta zavrnil srečanje. Kot je povedal vir blizu Johnsona, sta sicer približno 20 minut govorila po telefonu. Pogovor je vir označil za "prijateljskega in produktivnega".

V sredo zaključujeta obisk

Trump je sicer na novinarski konferenci povedal, da bi bil Johnson dober premier. To pa po njegovih besedah velja tudi za trenutnega zunanjega ministra Jeremyja Hunta, ki je prav tako eden od glavnih kandidatov za naslednika Mayeve.

Trump bo drevi v rezidenci veleposlanika ZDA v Londonu gostil še večerjo, ki se je bosta v imenu kraljeve družine udeležila princ Charles in njegova soproga Camilla.

Ameriški predsednik in njegova soproga Melania sta tridnevni obisk na Otoku začela v ponedeljek, ko ju je kraljica med drugim gostila na večernem banketu v Buckinghamski palači. Zaključila ga bosta v sredo na slovesnosti v pristaniškem mestu Portsmouth, od koder so pred 75 leti sprožili zavezniško invazijo na okupirano Evropo.

Melania Trump
Trendi Tako se je Melania poklonila princesi Diani in Meghan Markle #video #foto
Ne spreglejte