Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
20. 7. 2024,
9.48

Osveženo pred

2 uri, 14 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,72
Vladimir Putin Volodimir Zelenski Donald Trump ZDA Ukrajina Rusija

Natisni članek

Sobota, 20. 7. 2024, 9.48

2 uri, 14 minut

Trump poklical Zelenskega: Končal bom vojno

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,72
Donald Trump atentat | ZDA so najpomembnejše zaveznice Ukrajine v boju proti ruski agresiji. Od začetka ruske invazije leta 2022 so Ukrajini zagotovile že več deset milijard dolarjev vojaške pomoči. Morebitna zmaga Trumpa na novembrskih predsedniških volitvah pa bi verjetno pod vprašaj postavila nadaljnjo ameriško podporo Kijevu. | Foto Guliverimage

ZDA so najpomembnejše zaveznice Ukrajine v boju proti ruski agresiji. Od začetka ruske invazije leta 2022 so Ukrajini zagotovile že več deset milijard dolarjev vojaške pomoči. Morebitna zmaga Trumpa na novembrskih predsedniških volitvah pa bi verjetno pod vprašaj postavila nadaljnjo ameriško podporo Kijevu.

Foto: Guliverimage

Republikanski predsedniški kandidat Donald Trump je v petek opravil pogovor z ukrajinskim predsednikom Volodimirjem Zelenskim in mu obljubil, da bo v primeru zmage na novembrskih volitvah v ZDA končal vojno med Rusijo in Ukrajino. Dodal je, da si bo prizadeval za pogajanja med državama, ki bi vodila do miru, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Cenim predsednika Zelenskega, da se je oglasil, saj bom kot vaš naslednji predsednik ZDA svetu prinesel mir in končal vojno, ki je zahtevala ogromno življenj ter uničila nešteto nedolžnih družin. Obe strani bosta lahko stopili skupaj in se pogajali o dogovoru, ki bo končal nasilje ter odprl pot k blaginji," je Trump zapisal na svojem družbenem mediju Truth Social.

Zelenski je medtem Trumpu čestital za že tretjo republikansko predsedniško nominacijo in mu zaželel vse dobro po nedavnem poskusu atentata. "S Trumpom sva se dogovorila, da bova na osebnem srečanju razpravljala o tem, s katerimi ukrepi lahko mir postane pravičen in resnično trajen," je dejal Zelenski.

"Ukrajina bo vedno hvaležna ZDA"

Ob tem je opozoril na pomembnost ameriške podpore za zaščito svobode in neodvisnosti ukrajinskega naroda. "Ukrajina bo vedno hvaležna ZDA za pomoč pri krepitvi naših zmogljivosti, da se upremo ruskemu terorju," je še zapisal na omrežju X.

ZDA so sicer najpomembnejše zaveznice Ukrajine v boju proti ruski agresiji. Od začetka ruske invazije leta 2022 so Ukrajini zagotovile že več deset milijard dolarjev vojaške pomoči. Morebitna zmaga Trumpa na novembrskih predsedniških volitvah pa bi verjetno pod vprašaj postavila nadaljnjo ameriško podporo Kijevu.

Republikanec je namreč večkrat kritiziral vojaško podporo ameriške administracije Ukrajini, v času svojega mandata je v preteklosti tudi izražal občudovanje ruskega predsednika Vladimirja Putina.

Volodimir Zelenski Keir Starmer
Novice Zelenski hoče britansko zeleno luč za obstreljevanje Rusije
Branko Grims
Novice Evropski parlament za nadaljnjo podporo Ukrajini in z obsodbo Orbanovega obiska v Moskvi
vojni ujetniki
Novice Rusija in Ukrajina izmenjali po 95 vojnih ujetnikov
Ne spreglejte