Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
19. 1. 2019,
8.41

Osveženo pred

5 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,44

8

Natisni članek

Donald Trump ZDA Bela hiša pogajanja

Sobota, 19. 1. 2019, 8.41

5 let, 2 meseca

Trump zahteva zid, migranti kopljejo rove pod zidom

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,44

8

Mehiški zid | Foto Reuters

Foto: Reuters

Ameriški mejni agenti so pred dnevi v Arizoni presenečeno sprejeli skupino okrog 400 migrantov, ki so skopali rov pod mejnim zidom in se predali oblastem ter zaprosili za azil. Predsednik ZDA Donald Trump še vedno zahteva denar za zid in svari pred novimi karavanami migrantov na poti v ZDA.

Trump je 22. decembra lani zaprl financiranje lastne vlade, ker mu demokrati ne dajo 5,7 milijarde dolarjev pologa za zid na meji z Mehiko. Pravijo, da gre za neučinkovito in nemoralno neumnost, predsednik ZDA pa vztraja, da lahko invazijo na ZDA ustavi le zid. Kot kaže primer iz Arizone, bo denar vržen skozi okno.

Donald Trump | Foto: Reuters Foto: Reuters

Trump namerava danes naznaniti nekaj pomembnega glede zaprtja vlade

Ameriški predsednik je sicer na Twitterju sporočil, da bo danes naznanil nekaj pomembnega glede humanitarne krize na južni meji in zaprtja vlade. Podrobnosti niso znane.

Ameriški mediji ugibajo, da naj bi dal nekakšen predlog za rešitev spora, ki traja že od 22. decembra, ko je Trump prekinil financiranje dela lastnih vladnih agencij, ker mu demokrati ne dajo 5,7 milijarde dolarjev pologa za zid na meji z Mehiko.

Zaradi tega je 800 tisoč javnih uslužbencev ostalo brez mesečne plače, če se spor zavleče, pa bodo ostali tudi brez druge.

Kongres je sicer sprejel predlog zakona, ki ga je Trump podpisal, da se po obnovi proračunskega financiranja vlade javnim delavcem plače izplačajo za nazaj. Na suhem pa bo ostalo na tisoče in tisoče pogodbenikov, ki delajo za zvezno vlado.

Odvihral z zadnjega sestanka

Zid mehika | Foto: Planet TV Foto: Planet TV Napoved pomembnega oznanila zveni kot prvi resen Trumpov poskus kompromisa. Z zadnjega sestanka v Beli hiši je odvihral po negativnem odgovoru na vprašanje predsednici predstavniškega doma Nancy Pelosi, ali mu bo dala denar za zid. Od takrat je v Beli hiši in tvita o zahtevi za denar.

Trump v videoposnetku, ki ga je objavil na Twitterju, pravi, da morata obe strani pozabiti na politiko in se spraviti k delu za dogovor. Obenem je opozoril, da morajo zavarovati južno mejo, sicer bodo "zelo zelo žalostna in butasta druščina".

Demokrati se strinjajo, da je treba zavarovati mejo, vendar ne z zidom, pod katerim nezakoniti priseljenci kopljejo predore in se sprehodijo v ZDA. Namesto zidu zagovarjajo zaposlitev večjega števila mejnih agentov in uporabo sodobne tehnologije za boljši nadzor.

Ne spreglejte