Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
3. 1. 2019,
7.00

Osveženo pred

5 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,30

Natisni članek

Bela hiša Donald Trump

Četrtek, 3. 1. 2019, 7.00

5 let, 3 mesece

Trump in demokrati brez dogovora o obnovi financiranja vladnih agencij

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,30
Bela hiša | Foto Reuters

Foto: Reuters

Kongresni demokrati in predsednik ZDA Donald Trump v sredo po sestanku v Beli hiši niso dosegli dogovora o obnovi proračunskega financiranja vladnih agencij, po Washingtonu in naravnih parkih ZDA pa se nabirajo kupi smeti, ker jih nihče ne pobira. Trump je dvignil ceno za odprtje vlade na 5,6 milijarde dolarjev.

Trump je 22. decembra zavrnil kompromis o začasnem podaljšanju proračunskega financiranja vladnih agencij, za katere še ni bil potrjen proračun, ker mu demokrati niso hoteli potrditi petih milijard dolarjev za financiranje zidu na meji z Mehiko. Trump sicer obenem zahteva denar, hkrati pa trdi, da za zid že plačuje Mehika, ki o tem ne ve nič.

"Trump še vedno ni resen"

Po dveh tednih tvitanja iz prazne Bele hiše in Washingtona je Trump v sredo na sestanek poklical voditelje kongresnih demokratov in republikancev. Pred tem je podpredsednik ZDA Mike Pence demokratom, ki so pripravljeni za mejno varnost nameniti 1,3 milijarde dolarjev, navrgel ponudbo, da bo predsednik sprejel 2,5 milijarde.

Trumpa so o tem povprašali tik pred sestankom in navedbe Pencea je gladko zanikal. Zatrdil je, da gre za vprašanje nacionalne varnosti, in dodal, da gre za 5,6 milijarde dolarjev. Kongresnica Nancy Pelosi in senator Chuck Schumer sta ugotovila, da Trump še vedno ni resen, in sestanek v Beli hiši je bil izguba časa. Schumer je predsednika sicer vprašal, zakaj trmasto vztraja, ta pa mu je odgovoril, da bo deloval smešno, če bo popustil.

Po dveh tednih tvitanja iz prazne Bele hiše in Washingtona je Trump v sredo na sestanek poklical voditelje kongresnih demokratov in republikancev. | Foto: Reuters Po dveh tednih tvitanja iz prazne Bele hiše in Washingtona je Trump v sredo na sestanek poklical voditelje kongresnih demokratov in republikancev. Foto: Reuters

Blokada se nadaljuje

Blokada financiranja ministrstev za notranje zadeve, stanovanja, kmetijstvo, domovinsko varnost in nekatera druga se bo tako nadaljevala. Demokrati menijo, da to politično bolj škodi Trumpu, Trump in republikanci pa, da so javni uslužbenci, ki delajo ali so doma brez plače, večinoma demokrati in tako težava opozicije. Vojska je namreč svoj denar dobila, ni pa ga dobilo pravosodno ministrstvo, kar je lahko težava za republikance, ki se razglašajo za stranko reda in zakona.

Demokrati bodo danes predvidoma potrdili predlog zakona o začasnem financiranju ministrstva za domovinsko varnost do 8. februarja, z 1,3 milijarde dolarjev za mejno varnost. Prav tako bodo potrdili predloge proračunov za letos za vse agencije, ki tega še nimajo. Republikanci pravijo, da brez Trumpovega soglasja ne bodo potrdili ničesar.

Na suhem pa ostaja okrog 400 tisoč javnih uslužbencev, ki morajo delati brez plače, in približno toliko drugih, ki so prav tako brez plače doma. Prestolnica Washington se skupaj z nacionalnimi parki po ZDA začenja dušiti v smeteh, vrata zapirajo muzeji in drugi objekti ali parki, ki so odvisni od proračunskih sredstev, sindikat javnih uslužbencev pa je vložil tožbo proti Trumpu, med drugim zaradi nehumanosti siljenja ljudi v delo brez plačila.

Z delom začel nov zvezni kongres

V Washingtonu je začel delo nov, 116. ameriški zvezni kongres, ki bo imel naslednji dve leti še naprej republikansko večino v senatu, v predstavniškem domu pa bodo odločali demokrati pod vodstvom Nancy Pelosi iz Kalifornije. Tokratni kongres je najbolj raznolik v ameriški zgodovini.
Michelle Obama, Barack Obama
Trendi Donald Trump je drugi najbolj občudovani moški v ZDA
Paul Manafort
Novice Šef Trumpove kampanje vpleten v ruske posle v Črni gori?
Donald Trump, Melania Trump
Novice Trump v dveh letih predsednikovanja izrekel več kot 7.600 laži
Ne spreglejte