Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
4. 1. 2012,
18.27

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

protestniki

Sreda, 4. 1. 2012, 18.27

8 let

Tožilstvo proti Mubaraku z dokazi o odgovornosti za uboje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Tožilstvo je na sojenju nekdanjemu egiptovskemu predsedniku Hosniju Mubaraku zatrdilo, da ima proti Mubaraku dovolj dokazov.

Dokazi pričajo o odgovornosti Hosnija Mubaraka pri uboju na stotine protirežimskih protestnikov v času februarske ljudske vstaje, ki je naposled tudi pripeljala do njegovega strmoglavljenja.

V nasilnem zatrtju protestov je življenje izgubilo okoli 850 ljudi Tožilec Mustafa Sulejman je na sodišču dejal, da obstajajo "neizpodbitni dokazi" proti Mubaraku in soobtoženim o "spodbujanju ubijanja miroljubnih protestnikov".

Ob bivšemu predsedniku sodijo tudi njegovima sinovoma Alaju in Gamalu, nekdanjemu zloglasnemu notranjemu ministru Habibu al Adliju in šestim visokim policijskim častnikom. Obtoženi so korupcije in odgovornosti za nasilno zatrtje množičnih protirežimskih protestov med 18-dnevno vstajo v Kairu konec januarja in v začetku februarja lani, ki so terjali okoli 850 življenj.

Tožilstvo je potrdilo, da so obtoženi spodbujali streljanje na protestnike Na sodišču v poslopju policijske akademije na obrobju Kaira so pokazali tudi posnetke policijskega zatrtja protestov. Eden od teh prikazuje policista, ki s strehe notranjega ministrstva, v bližini trga Tahrir v središču Kaira strelja na protestnike.

Tožilstvo je po besedah Sulejmana potrdilo, da so Mubarak, al Adli in njuni sodelavci sodelovali in spodbujali streljanje na protestnike.

Tožilstvo bo zahtevalo najvišjo možno kazen Sojenje se bo nadaljevalo v četrtek, ko bo tožilstvo po pričakovanjih za obtožene zahtevalo najvišjo možno kazen. Za Mubaraka to pomeni smrtna kazen.

Sojenje Mubaraku se je po treh mesecih premora zaradi parlamentarnih volitev v državi znova začelo prejšnjo sredo. Ta teden obtožbe na račun Mubaraka in ostalih soobtoženih predstavlja tožilstvo.

Ne spreglejte