Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
16. 5. 2011,
8.47

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Libija Moamer Gadafi

Ponedeljek, 16. 5. 2011, 8.47

8 let

Tožilec ICC zahteva zaporni nalog za Gadafija

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Glavni tožilec Mednarodnega kazenskega sodišča (ICC) Louis Moreno-Ocampo je sodišče zaprosil za izdajo zapornega naloga za libijskega voditelja Moamerja Gadafija.

Moreno-Ocampo naloge za Gadafija ter enega izmed njegovih sinov in še enega člana njegova režima zahteva zaradi zločinov proti človečnosti nad libijskimi civilisti. "Dokazi kažejo, da je Moamer Gadafi osebno odredil napade na neoborožene libijske civiliste," je povedal Moreno-Ocampo. Kot je pojasnil, ima dokaze, da je Gadafi odrejal napade, njegov sin Saif al Islam organiziral nabor plačancev, vodja obveščevalne službe Abdulah al Sanusi pa je bil v napade na protestnike neposredno vpleten. "Na območjih, ki jih nadzoruje Gadafi, se zločini nadaljujejo" Gadafijeve sile so po njegovih besedah napadale civiliste na njihovih domovih, na protestnike streljale s pravimi naboji, napadale pogrebne sprevode ter namestile ostrostrelce, katerih naloga je bila streljati na ljudi, ki so zapuščali mošeje. Na območjih, ki so pod Gadafijevim nadzorom, se preganjanja po besedah Morena-Ocampa nadaljujejo. "Ni upravičenih zločinov proti Libijcem" "Gadafijeve sile pripravljajo sezname z domnevnimi oporečniki. Te aretirajo, zaprejo v ječo v Tripoliju in mučijo, nato pa zaprti izginejo," je med drugim dejal tožilec. "Ni upravičenih zločinov proti Libijcem, gre v celoti za zločine proti človečnosti," je dodal.

Sodniki ICC morajo sedaj preučiti dokaze, na podlagi tega pa se bodo odločili, ali bodo obtožbe potrdili in posledično izdali zaporne naloge. "Primer je sedaj v njihovih rokah," je komentiral Moreno-Ocampo, ki mu je Varnostni svet Združenih narodov februarja poveril preiskavo trditev o zločinih v Libiji.

Nadaljujejo preiskavo o vojnih zločinih z različnih vpletenih strani Glavni tožilec ICC je povedal še, da nadaljuje tudi preiskavo o množičnih posilstvih in vojnih zločinov, ki naj bi jih zagrešile različne strani, vpletene v oboroženi konflikt v Libiji, kot tudi napade na priseljence iz Podsaharske Afrike, ki so jih v tej državi napačno označili za plačance. Povedal je tudi, da je njegova ekipa zbrala toliko gradiva, da je skorajda pripravljena na sodni proces.

Gadafiju so otežili pobeg v tujino Napoved Morena-Ocampa verjetno ne bo imela neposrednega vpliva na dogajanje v Libiji. Bi pa izdaja zapornih nalogov trojici otežila morebitno namero, da konflikt v domovini končajo z odhodom v izgnanstvo. Ker je preiskavo ICC odredil VS ZN, bi bile Gadafija, njegovega sina in vodjo obveščevalcev obvezane aretirati vse članice ZN, če bi prišli na njihovo ozemlje.

Frattini trdi, da se skuša Gadafi umakniti Italijanski zunanji minister Franco Frattini je medtem izjavil, da so ure libijskemu voditelju štete. Kot je povedal Frattini, skušajo ljudje, ki so zelo blizu Gadafiju, najti izhod, da bi rešili življenje libijskega voditelja. "Iščejo kraj, kamor bi se lahko Gadafi umaknil in za vedno izginil s političnega prizorišča," je dejal.

V Tripoliju trdijo, da Gadafi ni pobegnil Vodja italijanske diplomacije je v petek zatrdil, da Gadafija ni več v Tripoliju in da je morda ranjen. Režim v Tripoliju je to zanikal, libijska državna televizija pa je objavila tonski posnetek Gadafija, v katerem je ta zatrdil, da ga bombe zveze Nato ne morejo doseči.

Nato sicer medtem nadaljuje napade na cilje v Libiji. Po poročanju tamkajšnjih medijev naj bi ponoči napadli naftni terminal v pristanišču Ras Lanuf, ki ga nadzorujejo Gadafijeve sile. V Natu zaenkrat napada niso niti potrdili niti zanikali.

Visoki predstavniki ZN na pogovorih s predstavniki Gadafijevega režima Posebni odposlanec ZN za Libijo Abdul Ilah al Hatib pa se je v nedeljo v Tripoliju sestal s predstavniki Gadafijevega režima. Zavzel se je za takojšnje premirje in za to, da se odpravijo ovire za dostavo humanitarne pomoči prizadetemu prebivalstvu. Al Hatib se je sestal z libijskim zunanjim ministrom Abdelatijem Labidijem in več plemenskimi voditelji, ki podpirajo Gadafijev režim, ne pa tudi z Gadafijem.

Gadafijev režim ponudil premirje v zameno za prekinitev napadov Generalni sekretar ZN Ban Ki Moon pa se je v nedeljo po telefonu pogovarjal s libijskim premierom Bagdadijem Mahmudijem, so še sporočili v New Yorku. Podrobnosti pogovora niso znane, po navedbah libijskih medijev pa naj bi Gadafijev režim ponudil premirje v zameno za takojšnjo prekinitev Natovih napadov na cilje v Libiji.

Ne spreglejte